Privat

Syphon

A syphon is also known as a flask or vacuum coffee. It’s quite a business, but it’s a lot of fun to get into. And reminiscent of something in the physics and chemistry classroom.

Read also:
cob coffee

What is syphon?

The coffee brewer consists of two flasks that, with the help of heat from a device, it could be a hotplate, create a vacuum that is essential for this type of coffee brewing. The water in the lower flask is brought to the boil and thus draws the coffee up into the upper flask. Here, the water absorbs the coffee’s flavour and aroma, where it then retreats back into the flask from which it came. Between the flasks is a filter that filters out coffee grounds.

 

Syphon 

En syphon er også det, man kalder kolbe- eller vakuumkaffe. Det er noget af en sag, der dog er ret sjov at kaste sig ud i. Og som minder om noget fra tiden i fysik- og kemilokalet. 

Læs også:
Kolbekaffe

Hvad er syphon? 

Kaffebryggeren består af to kolber, der ved hjælpe af varme fra en enhed, det kunne være en kogeplade, skaber et vakuum, der er essentielt for denne type kaffebrygning. Vandet i den nederste kolbe bringes i kog og trækker dermed op i den øverste kolbe, hvor kaffen ligger. Her tager vandet imod kaffens smag og aroma, hvor den derefter trækker sig tilbage i den kolbe, den kom fra. Mellem kolberne sidder et filter, der filtrerer kaffegrums fra.

 

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.