Privat

Kaffebønne

Du er sikkert ikke i tvivl om, hvad en kaffebønne er. Den der lille, mørke bønne, der har noget magisk over sig, når den bliver malet og brygget på. Kaffebønnen fortjener dog alligevel lidt mere forklaring.

Upload Image...

Hvad er kaffebønner?

En kaffebønne kommer faktisk af et kaffebær, der vokser på et kaffetræ. Eller måske nærmer en busk. Busken blomstrer med små hvide blomster, og efter afblomstring kommer der kaffebær, der er på størrelse med kirsebær. Bærrene er gule eller røde, når de er modne. 

Hvert eneste kaffebær indeholder to frø, som er de kaffebønner, du kender. De er grønne, inden de bliver bearbejdet. Kaffebønnerne ligger med de flade sider vendt mod hinanden. Under bærrets skal sidder frugtkødet, og rundt over hver kaffebønne sidder der forskellige hinder.

Bærrene er ligesom f.eks. jordbær ikke modne på samme tid, og for specialkaffe er det vigtigt kun at plukke de modne bær. Det muliggør en selektering, hvor kun de helt modne bær plukkes. Når man bruger denne metode, er det nødvendigt at plukke tre til fire gange i løbet af en høstsæson. Når kun de røde bær havner i kaffeplukkerens kurv, får man til gengæld en langt bedre smag i kaffekoppen.

 

Arabica og Robusta kaffebønner

Der findes over 100 familier af kaffetræer, men kun to af dem står for hele verdens produktion af den kaffe, vi kender. Du har sikkert hørt navnene før: Arabica og Robusta. De to kaffebønner ligner hinanden, men der er alligevel en række forskelle, der skiller de to populære bønner fra hinanden:

 

  •   Arabica: Arabica er en blid kaffetype, der har flere smagsnuancer end robusta, der dog har mindre krop end Robusta. Arabica dyrkes primært i Mellem- og Sydamerika. Arabica har lav produktion, men højere kvalitet. 
  •  Robusta: Robusta er, som navnet indikerer, en langt mere hårdfør type, der har en stærkere og kraftigere, men også mere bitter smag. Derudover er Robusta knap så dyr som Arabica, bla. fordi udbyttet pr. plantage er højere. Robusta dyrkes primært i Afrika og Asien. Modsat har robusta høj produktion, men lavere kvalitet.
ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.


    Test: