Privat
90,00 DKK300,00 DKK

Hvad er lysristet kaffe?

Lysristet kaffe ristes til en temperatur på omkring ​200-210 °C. Det er i lyse ristninger, at kaffebønnernes naturlige aromaer er tydeligst. En kvalitetskaffe vil have en god naturlig sødme og nogle rene og delikate aromaer, hvis den ristes lyst. En dårlig kaffe vil derimod være uren og tør, måske høagtig i smagen. Jo mørkere man rister, desto mere vil kaffens naturlige aromaer træde i baggrunden.

Lysristede kaffebønner har en flot lysebrun farve. Smagen er som oftest mere frisk og syrlig end mørkere ristninger, men man finder også en god sødme. Lys ristet kaffe føles let i munden og kan være nærmest te-agtig i sit udtryk med både frugtige og florale nuancer.

Lysristede bønner kan brygges på mange måder, men vi synes, de gør sig særligt godt til pour over, såsom Chemex, Hario V60 og Kalita Wave.

Bedste bryggemetoder til lysristet kaffe

Der er i princippet ingen grænser for, hvordan lysristet kaffe kan brygges, men nogle bryggemetoder er bedre end andre til at fremhæve kaffens naturlige, delikate aromaer.

Vi synes, at lysristede kaffebønner er særligt velegnede som pour over-kaffe på eksempelvis Chemex, Hario V60 og Kalita Wave. Men har du endnu ikke kastet dig over en af disse håndbryggere, kan stempelkanden eller kaffemaskinen også sagtens bruges. I sidste ende handler det om smag.

En god lysristet kaffe fra Peru

Er du på udkig efter en god lysristet kaffe, kommer her et rigtig godt bud:

Forkæl dine smagsløg med lysristet økologisk kaffe fra Cesar Sampertegui i Peru. Her får du en delikat honey-kaffe med en markant sødme og tydelige noter af saftig fersken, som afrundes af en floral og rose-agtig eftersmag.

Lysristet vs. mellemristet

Lysristede kaffebønner ristes ved lavere temperaturer og i kortere tid end mellemristede kaffebønner, og de er derfor mere lysebrune i farven. Lysristet kaffe rummer som regel en god portion frugtighed og syrlighed. Det kan man også finde i mellemristede kaffer, men ofte lidt mere moderat. Til gengæld er mellemristet kaffe kendetegnet ved en større fylde og en mere afrundet smag.

Lysristet vs. mørkristet

Når man sammenligner forskellige risteprofiler, udgør lysristede kaffebønner og mørkristede kaffebønner hver sit yderpunkt på skalaen. Ristetemperaturen er ca. 20-25 °C lavere for lysristede bønner end for mørkristede, og selve ristetiden er også kortere. Visuelt kan man se en tydelig forskel på kaffebønnerne, der har hhv. en lysebrun og en mørkebrun farve.

Også hvad angår smag og mundfylde, er der stor forskel på lysristet og mørkristet kaffe. Kaffe, der er ristet lyst, er kendetegnet ved delikate aromaer, en let mundfølelse samt en syrlig og sødmefuld frugtighed. Kaffe, der er ristet mørkt, har typisk mere dybde og bitterhed samt en større mundfylde.

FAQ

Hvor meget koffein er der i lysristet kaffe?

Nogle vil argumentere for, at der er mere koffein i lysristet kaffe end i mørkristet pga. den mere nænsomme ristning. Andre vil argumentere for, at lysristede kaffebønner indeholder mindst koffein, fordi mørkristede kaffebønner er mere porøse og derfor har lettere ved at frigive koffein under brygning.

Uanset hvordan man vender og drejer det, har risteprofilen imidlertid kun en minimal betydning i forhold til koffeinindholdet. Det betyder langt mere, hvordan kaffen brygges. Generelt gælder: Jo flere kaffebønner, des højere koffeinindhold. Men faktorer som f.eks. vandtemperatur, kværningsgrad og kontakttid mellem vand og kaffe spiller også ind på koffeinmængden i den færdige kop.

Kan man bruge lysristede kaffebønner til espresso?

Nogle sværger til lysristet espresso. Andre mener, at mørkristede kaffebønner er det eneste rigtige, når man brygger espresso. Mørkristet espresso er det mest gængse, men der er ikke noget rigtigt og forkert.

Du kan sagtens bruge lysristede kaffebønner til espresso, hvis du vil prøve en mere frugtig og syrlig smagsoplevelse end den traditionelle mørke smag.

Test: