Levering inden for 1-2 hverdage
Fri fragt på køb over 350,-
4,8 ud af 5 stjerner på Trustpilot
Café de Alturas
Corcasan
El Palto
Smagspakker
Formalet kaffe
Hvad er mørkristet kaffe?
Mørkristet kaffe ristes til en temperatur på ca. 220-225 °C. For at bevare nogle af de fine smagsnuancer i kaffen giver vi vores mørkristede kaffebønner en lidt lysere ristning end en gennemsnitlig mørkristet kaffe.
Mørkristede kaffebønner kan kendes på deres mørkebrune farve. Sammenlignet med de lysere risteprofiler rummer smagen mere bitterhed og mindre syrlighed. Når man bruger mørkristede bønner, vil man typisk opleve en kraftigere kaffe med større fylde.
Leder du efter de bedste kaffebønner til espresso (eller espressobønner om du vil), er vores mørkristede kaffe et rigtig godt bud. Du behøver dog ikke at have en espressomaskine for at drikke mørkristet kaffe. Hvis du foretrækker den kraftige, lidt mørkere smag, kan ØNSKs mørkristede kaffebønner sagtens bruges til andet end klassisk espressokaffe. Prøv dem f.eks. på AeroPress eller stempelkande.
Bedste kaffe til espressomaskine
Når man skal vælge kaffebønner til espressomaskine, er mørkristet kaffe det klassiske valg. Men dermed ikke sagt, at du ikke kan anvende lys- eller mellemristede kaffebønner til espresso. Det er smag og behag.
ØNSKs mørkristede kaffe er ristet, så den passer perfekt til at blive brygget som espresso. Særligt hvis du drikker espresso med mælk, er det vores klare anbefaling at bruge mørkristet kaffe til espressomaskine. Det skyldes, at den kraftige kaffesmag ikke drukner i mælk, når du laver cappucino, café latte eller flat white. Denne balance kan være sværere at opnå med lysere risteprofiler, hvor kaffesmagen ikke træder nær så tydeligt frem i de espressobaserede mælkedrikke.
Uanset om du drikker din espresso med eller uden mælk, vil mørkristede kaffebønner (også kaldt espressobønner) give en fyldigere og mere intens smagsoplevelse, mens en lysere rist kan få din kaffe til at smage mere syrligt og frugtigt.
Kan man bruge espressobønner til andet end espresso?
Selvom mørkristede kaffebønner også går under betegnelserne espressobønner, espressokaffe og espresso kaffebønner, så kan de sagtens bruges til andet end espresso. Det er først og fremmest et spørgsmål om smag.
Hvis du er typen, der godt kan lide en kraftig og intens kop kaffe med stor fylde og en bittersød eftersmag, anbefaler vi også vores mørkristede kaffebønner til eksempelvis moka pot, Aeropress og stempelkande. Du behøver med andre ord ikke at have en espressomaskine for at kunne nyde godt af espressobønner.
3 bud på gode espressobønner
Ved du ikke, hvilken mørkristet kaffe du skal vælge, kommer her 3 gode bud:
Mørkristede kaffebønner fra Corcasan er et hit, hvis du søger en fyldig og rund kaffe uden de store overraskelser. Her finder du de klassiske chokolade- og nøddeagtige noter.
Vælg Café de Alturas mørkristet, hvis du vil prøve en sødmefyldt kaffe med en helt utrolig dybde. Kaffen har en intens smag af hasselnødder, mørk chokolade og brun farin.
Mørkristede bønner fra El Palto er et godt eksempel på en fyldig og fed kaffe, der, udover sine behagelige noter af sød karamel, rummer en kraftig smag af kakaonibs og et frisk strejf af bær, der gør kaffen mere livlig.
Mørkristet vs. lysristet
Mørkristede kaffebønner og lysristede kaffebønner ligger i hver sin ende af skalaen, når det kommer til ristetid og -temperatur. Derfor kan man også se en betydelig farveforskel på bønnerne, der er hhv. lysebrune og mørkebrune. Ristetemperaturen for mørkristede bønner ligger ca. 20-25 °C højere end for lysristede.
Smagsmæssigt er der stor forskel på lysristet og mørkristet kaffe. Mens man i en lys rist kan finde frugtig syre og sødme, finder man mere tyngde og bitterhed i en mørk rist. Mørkristet kaffe har også masser af krop, mens de lysere profiler virker letter og typisk ikke har så stor mundfylde.
Mørkristet vs. mellemristet
Mørkristede kaffebønner (eller espressobønner, som nogle også kalder dem) ristes i længere tid og ved en højere temperatur end mellemristede kaffebønner. Derfor er farven på mørkristede kaffebønner også mørkere. Jo mørkere kaffen ristes, desto mere bitterhed og mindre syrlighed vil den få.
Mørkristet kaffe er typisk karakteriseret ved en kraftigere smag, en større fylde og en bittersød eftersmag, mens mellemristet kaffe er kendt for sin behagelige sødme og runde, bløde smag.
FAQ
Hvad er espressobønner?
Espresso bønner eller espresso kaffebønner er blot en betegnelse for kaffebønner, der er ristet specifikt til espressobrygning. Det betyder altså, at risteprofilen er udviklet, så espressobønnerne egner sig særligt godt til espresso og espressobaserede mælkedrikke. Espresso kaffebønner er typisk ristet mørkt.
Er mørkristet kaffe stærkere?
Mange kaffedrikkere opfatter mørkristet kaffe som stærkere end kaffe, der er ristet lyst. Smagsmæssigt er det måske ikke så mærkeligt, eftersom frugtige og florale noter kan gøre lyse kaffer nærmest te-agtige at drikke. Mørkristet kaffe derimod bruges traditionelt til espresso (deraf også navnet espressobønner), hvorfor mange nok automatisk forbinder den mørke smag med stærk kaffe.
Ser man imidlertid bort fra smagen, er mørkristet kaffe ikke nødvendigvis en stærkere kop kaffe. Styrken af kaffen kommer i langt højere grad an på brygningen. Hvor koncentreret din kaffe er, har altså ikke noget med ristningen at gøre.
Hvor fint skal kaffe males til espresso?
Når man brygger espresso, skal kaffen kværnes meget fint. På en skala fra 1 til 10, hvor 1 er lige så fint som hvedemel og 10 så groft som kokosrasp, bør espressokaffe ligge på omkring 2-3.
Hvilken kaffe bruger man til espressomaskine?
Generelt er der ingen regler for, hvilken kaffe man kan fylde på sin espressomaskine. Traditionelt anvender man mørkristede kaffebønner til espresso (også kaldt espressobønner), men i takt med specialkaffens indtog har flere fået øjnene op for lysristet espresso.
Hvilken kaffe er bedst til espresso?
Den bedste kaffe til espresso er i høj grad et spørgsmål om personlige smagspræferencer. Vælg mørkristede kaffebønner til espresso (også kaldt espressobønner), hvis du er til den kraftige og klassiske mørke smag, eller prøv en lysere rist, hvis du vil udfordre dine smagsløg lidt.