Privat

Hvordan laver man espresso?

Det skorter ikke på teorier og teknikker til at brygge det perfekte skud espresso. Vi står selvfølgelig heller ikke tilbage for at smide et bud i bøssen. Så her kommer ØNSKs take på, hvordan man brygger den bedste espresso. Guiden er inspireret af kaffeekspert Anette Moldvaers tips og tricks, og derfor skal der lyde et espresso-skud ud til hende. Hun er i øvrigt forfatter til bogen ‘Coffee Obsession’, der er et must-have i reolen for kaffeelskere.

Det, at brygge en god espresso igen og igen, kan være udfordrende. Derfor gennemgår vi her, hvordan man gør, hvorfor man gør det, og hvordan et velbrygget espressoskud tager sig ud.

Er du lidt rusten? Opfrisk din viden om espresso med blogindlægget: Hvad er espresso?

Et perfekt skud espresso

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.


    Det skal du bruge for at brygge espresso

    • Espressomaskine
    • Espressokværn
    • Filterholder
    • Stamper
    • Stampermåtte
    • Knockbox
    • Kop
    • Vægt
    • Tør klud

    Espresso bryggeguide

    1) Klargør maskinen

    Følg disse tre trin for at klargøre din espressomaskine til brygning:

    Sæt din filterholder i maskinen og tænd den. Lad begge dele blive varme.

    Fjern efterfølgende filterholderen og tør den ren med en klud.

    Rens bryggehovedet for tilbageværende kaffe ved at skylle vand gennem det.

    Den perfekte espresso
    vand løber i gennem bryggehovedet

    2) Kværn 20g kaffe ned i filterholderen.

    Vi bruger mørkristet kaffe fra Corcasan. Målsætningen er en bryggetid på 25 sekunder og et udbytte på 40g kaffe.

    Tip: Det er ikke unormalt at kassere flere espressoskud, før man rammer den rigtige kværningsgrad.

    Får du for meget espresso i koppen, er kaffen kværnet for groft. Får du for lidt, er kaffen omvendt for fin.

    kværnet kaffe i filterholder

    3) Stamp kaffen

    Fordel kaffen i filteret ved at slå let på siden.

    Placér filterholderen på stampermåtten og pres med omtrent 15kg.

    Sørg for at holde stamperen plan, når der presses, så kaffen får en jævn overflade.

    Målet er at trykke kaffen sammen og danne en puck, der kan modstå vandpresset, men som samtidig tillader vandet at flyde jævnt gennem kaffen.

    stamp kaffen til espresso
    espressofilter med kaffe

    4) Bryg espresso

    Sæt filterholderen i bryggehovedet og start bryggeprocessen med det samme.

    Placér en opvarmet kop under.

    Der bør begynde at flyde espressokaffe ned i koppen efter ca. 5 sekunder.

    Efter 25 sekunder er brygningen færdig, og du skulle gerne stå med 40g espresso, der har en lækker crema på toppen.

    espressoshot bliver brygget

    Er den godkendt?

    En velbrygget espresso har et flot lag crema på toppen. Cremaen skal have en gyldenbrun farve og være fri for fremtrædende luftbobler.

    Når cremaen har lagt sig, bør den hænge pænt sammen og være et par milimeter tyk. Smagen skal rumme både sødme og syre, og teksturen skal føles glat og cremet.

    Hvis din espresso smager forkert, kan det skyldes en eller flere af følgende…

    Espressoen er for sur eller syrlig:

    • Vandet i maskinen er for koldt.
    • Bønnerne er for lysristede.
    • Kaffen er kværnet for groft.
    • Kaffedosen er for lille.

    Espressoen er for bitter:

    • Vandet i maskinen er for varmt.
    • Espressomaskinen trænger til rengøring.
    • Bønnerne er for mørkristede.
    • Kaffen er kværnet for fint.
    • Kaffedosen er for stor.
    perfekt skud espresso

    5) Rengør maskinen

    Hvis du ikke regelmæssigt husker at rengøre din espressomaskine, vil der opbygges rester af olier og partikler fra kaffe i maskineriet. Det kan både ødelægge maskinen og give dine espressoer en dårlig smag.

    Når du har brygget din espresso bør du derfor altid huske, at:

    1. Fjerne filterholderen fra bryggehovedet.
    2. Slå den brugte puck ud i knockboxen og tørre den af med en klud.
    3. Skyl bryggehovedet igennem med vand for at fjerne eventuelle rester.
    slå den brugte kaffe ud
    tør filteret af efter brug

    Anbefalede produkter

    75,00 DKK220,00 DKK
    75,00 DKK220,00 DKK
    75,00 DKK220,00 DKK
    75,00 DKK220,00 DKK

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *