Kaffebearbejdning handler om, hvilken metode der bliver brugt til at rense og tørre kaffen, så den er klar til at blive eksporteret til resten af verden. Der er overordnet tre metoder, som oftest bliver brugt til at bearbejde kaffe: Natural, honey og vasket. Her forklarer vi dig den, man kalder natural.
Læs også:
Hvad er natural?
Natural er kendt som den naturlige tørreproces. Når kaffebærene er plukket fra kaffetræerne, spredes de ud i tynde lag for at tørre. Tørre-stationerne kan være lidt forskellige afhængig af det omkringliggende miljø: Nogle bønder bruger murede terrasser, andre specielle højbede (link til raised beds), som giver luften om kirsebærene plads. Det sikrer en jævn tørring. For at undgå mug, gæring eller råd, vendes kirsebærene jævnligt. Når kirsebærene er tørre, fjerner man ved mekanisk hjælp skindet og det tørrede frugtkød, og de grønne kaffebønner opbevares, før den eksporteres til os.
Den naturlige proces er almindelig i regioner, hvor der ikke er adgang til vand som fx Etiopien og nogle regioner i Brasilien, samt er blevet en poplær metode indenfor specialkaffe, grundet den store frugtighed.
Sådan gør man kort fortalt:
Når kaffebærrene er plukket fra træet(link), lægges de direkte til tørre – med frugtkød og det hele. Det betyder, at frugtkødet, der omgiver kaffebønnen, først fjernes, når kaffekirsebæret er helt tørret.
Natural coffee, som vi oversætter direkte til naturlig bearbejdning, kalder man også dry proces, unwashed eller natural sundried. Det er en af de ældste kendte kaffebehandlingsmetoder, men det er ikke nødvendigvis den enkleste. Faktisk kræver processen meget opmærksomhed. Vi kigger nærmere på faktorerne og gør dig på klogere på kaffe a la natural her.
Hvad smager natural kaffe af?
Når det bliver gjort rigtigt, resulterer den naturlige forarbejdning i en frugtig, sød og fyldig kaffe. Det skyldes, at kaffebønnerne er tørret inde i kirsebæret. Mens kaffekirsebærene tørrer i solen, foregår en gæringsproces inde i kirsebærene, hvilket giver kaffen en frugtig og fermenteret smag, som er unik for naturlig forarbejdning.
På grund af den unikke smag er naturlig kaffe god til folk, der er klar til at prøve noget anderledes, når det kommer til specialkaffe.