Privat

Special kaffe

Er du også vild med special kaffe? Er du lidt i tvivl om, hvad det egentlig er? Vi hjælper dig med tvivlen, så du derefter kan tage stilling til, om det (også) er noget for dig. Det er vi ret sikre på!

Læs også:

Upload Image...

Hvad er special kaffe? 

En specialkaffe skal score over 80 point på SCA-skalaen for at kunne kalde sig netop special. Bag forkortelsen SCA gemmer sig Speciality Coffee Association, der er en global kaffeorganisation, som med egne ord kæmper for at gøre specialkaffe til en ”blomstrende, retfærdig og bæredygtig aktivitet for hele værdikæden”.

SCA-skalaen er en måde at kvalitetsbestemme kaffebønner på. Gennem prøvesmagninger tildeles bønnerne en score på op til 100 point. Det er en måde at sikre, at kaffen lever op til en standard, hvor den kan betegnes som specialkaffe.


Specialkaffe står i kontrast til kommerciel kaffe – den kaffe, du finder nede i supermarkedet. Men det er bestemt ikke al kaffe, der bedømmes. Faktisk er det de færreste kaffebønner, der gennemgår den officielle Q-grading, da mest er interessant for kvalitetskaffer.

Nogle bruger også betegnelsen third wave coffee om special kaffe. Third wave er kaffens tredje bølge. Den sker i 00’erne, hvor kaffedrikkere bliver til kaffeconnaisseur. Og kaffe bliver et produkt, der nydes på samme måde som vin. Man begynder at interessere sig for kaffens smag, men også hvor den kommer fra, og hvordan man behandler den bedst i kaffebryggeren.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.