I verden af kaffe er der mange udtryk, der er værd at kende og ikke mindst udfolde. Et af disse er cupping, som vi på dansk også kalder kaffesmagning. Men lad os holde os til cupping. Det er trods alt det internationale ord, man bruger som fælles betegnelse.
Hvad er cupping?
Cupping er en måde at smage og vurdere kaffen på. Det er den måde, hvorpå man sammenligner kvaliteten af kaffebønner på, men du kan også bruge cupping til at finde frem til en risteprofil, der klæder og passer til de udvalgte bønner.
Sådan fungerer kaffecupping
Det fungerer sådan, at man brygger en række forskellige kaffetyper på præcis samme måde for at smage dem op imod hinanden. Det nytter ikke noget, at kafferne adskiller sig for meget fra hinanden. At smage mørkristede espressobønner og lysristede kaffebønner i samme cupping giver eksempelvis ikke meget mening, da de per definition vil have vidt forskellige smagsprofiler.
Hos ØNSK cupper vi flere gange om måneden. Det sker eksempelvis i forbindelse med en ny Månedens kaffe.Typisk vil vi eksperimentere med forskellige risteprofiler for at bestemme, hvordan de grønne kaffebønner skal ristes, så de smager bedst. Samtidig smager vi den potentielle Månedens kaffe op imod vores andre kaffer i sortimentet for at smage, hvor den ligger i forhold til vores allerede eksisterende varianter.
Sådan kaffecupper du selv
Har du lyst til at prøve kræfter med cupping derhjemme, har vi selvfølgelig en friskbrygget guide klar til dig lige her. Det er sjovt, og giver dig rig mulighed for at lære mere om smagsnuancer og aroma. Velbekomme!