Third wave
En ny bølge af kaffe skyller ind over os. Ja. Det er specialkaffe, vi tænker på. Man kalder det også kaffens tredje bølge – eller “third wave”. Kaffedrikkere betaler gerne mange penge for for den høje kvalitet. Men hvad er den tredje bølge egentlig?
Læs også:
Kaffebønne
Hvad er third wave?
Third wave er kaffens tredje bølge. Den sker i 00’erne, hvor kaffedrikkere bliver til kaffeconnaisseur. Og kaffe bliver et produkt, der nydes på samme måde som vin. Man begynder at interessere sig for kaffens smag, men hvor den kommer fra, og hvordan man behandler den bedst i kaffebryggeren.
I den tredje bølge kommer der også meget mere fokus på kaffens værdikæde. De mellemmænd, der hidtil har tjent styrtende på at holde prisen på grønne kaffebønner nede, bliver nu forbigået af risterierne, der hellere vil handle direkte med kaffebønderne. Derved får risterierne mere kontrol over kvalitet, og man bliver samtidig mere eksperimenterende i kaffeproduktionen. Det betyder en lysere ristning på kaffebønnerne, der får flere smagsnuancer frem i koppen.
Vi har skrevet lidt mere om de forskellige bølger her, så du kan dykke endnu mere ned i den forunderlige verden af kaffe, og hvordan den i faser har gjort større og større indtryk på os her i vesten.