Fri-Fragt-Fredag!

Gratis fragt på alle ordre hele dagen!

Privat

Kafferistning er en vigtig del af den verden, der åbner sig for dine fødder, når du begynder at dufte til kaffebønnerne og deres kunnen. Kafferistning handler om de rå råvarer, altså kaffebønnerne, og hvordan de bliver behandlet, inden de lander hos dig i dit kaffekøkken.

Læs også:

Kafferistning - Kaffeordbog

Hvad er kafferistning?

Kafferistning er en varmeproces, der er med til at give kaffebønnerne aroma og god smag. Derudover bevirker kafferistning også, at kaffebønnerne bliver sprøde nok til, at du kan male dem på din kværn (link til side om kaffekværn), og at de kan blive opløst i det varme vand (link til side om vand). Man kan også sige, at kafferistning toner smagen af kaffen i en ente sød, syrlig eller bitter retning.

Man smider kaffebønnerne i en kafferister, der bager bønnerne godt igennem i en bestemt tidsperiode alt efter, om din kaffe skal være lys- eller mørkristet. Det er faktisk, som når du steger en bøf. Skal den være rare, medium eller well done?

Kafferistning med en kafferistet

Helt grundlæggende er kafferistning en ristning af rå kaffebønner til brune kaffebønner. De går fra at være røde og grønne kaffebønner til at være de her brune af slagsen, du kender. Når man rister kaffebønner, bruger man en maskine, der opvarmer bønnerne til de er meget varme. Sådan virkelig varme. Den maskine hedder en kafferister. I teorien kan du faktisk bruge din ovn eller sågar en stor gryde og kalde det din kafferister for en stund. En rigtig en af slagsen, der er udviklet specielt til formålet, er dog i stand til at riste bønnerne jævnt og konsekvent, hvilket giver det absolut bedste resultat.

Ristegraden kan variere fra lys til meget mørk ristning og fra hurtig til meget langsom ristning. De forskellige grader afgør, hvordan bønnernes smag munder ud i din kaffekop.

Kafferistning er en videnskab. Nærmest en kunstart. Du kan riste den nøjagtig samme bønne, men på forskellig vis, og få to forskellige resultater. Der sker mange reaktioner under ristningen, alt efter hvor meget varme og hvor længe bønnen udsættes for denne. Her har ratioen af luft og kaffe i risteren også betydning. Man kan også fremhæve syrligheden eller sødmen under ristningen. Der er uendelige muligheder.

Hvor kommer din kaffe fra?

Smag er subjektivt, men det skal kvalitet ikke være. Når du vælger kaffe fra ØNSK, vælger du kaffe, der lever op til kvalitetsbetegnelsen specialkaffe. Vores kaffe er altid friskristet på mikroristeri indenfor de sidste tre uger. Du vælger også kaffe, der betaler din kaffebonde en ordetnlig pris. Og du vælger en kaffe, der er produceret med respekt for naturen og miljøet.

Du kan læse mere om, hvor din kaffe kommer fra lige her.

https://onsk.dk/kategori/her-kommer-din-kaffe-fra/. Altså inden den bliver ristet.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.