Privat

Noget af det vigtigste, når man bevæger sig ind i den fantastiske verden af kaffe, er de mange smage, der udfolder sig – og som man skal finde rundt i, hvis man gerne vil praktisere det at brygge en velsmagende kop kaffe. Der findes heldigvis et kort, der hjælper dig med at finde rundt. Det er et smagshjul, man gør brug af, når man kaffecupper. 

Læs også:
Cupping

Hvad er et smagshjul?

Et smagshjul er et redskab, der hjælper med at zoome ind og identificere de mange smagsnoter, der er i de forskellige kaffer, man smager på, når man cupper. 

Smagshjulet er en cirkel, der er delt ind i forskellige farver og med adjektiver, der beskriver forskellige smage. Det er fx “sødt”, “floral”, “nødder”, “krydderier” og “ristet”.

Hjulet er udviklet af Special Coffee Association (SCA) og World Coffee Research (WCR) og er resultatet af den største og mest omfattende forskning inden for kaffe og har til formål at hjælpe med kortlægning af kaffens smag og aroma.

Sådan bruger du hjulet 

Start i den inderste cirkel på hjulet og identificér kaffens nøgle-smag. Her skal du ikke tænke på undertoner, men den første smagsnote, der falder dig ind. Tag igen en tår af din kaffe, og vurder nu ud fra din første smagsoplevelse, altså nøgle-smagen. Hvilke undertoner oplever du i munden? Og sådan fortsætter du med dit hjul som værktøj til at identificere smagen i den pågældende kaffe.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.


    Test: