Du kan ikke undgå at arbejde med tryk, når du brygger espresso. Du har sikkert set barristaer stå med et lille værktøj i hånden, de bruger til at stampe ned i det håndtaglignende filter. Værktøjet hedder en tamper. Og det bruger de, når de arbejder med tryk – der sikrer dig en god kop kaffe.
Hvad er tryk?
Du tamper din kaffe med et bestemt tryk for at opnå den perfekte gennemløbstid igennem kaffen, hvilket giver en perfekt afbalanceret kop kaffe.
Det er med at finde det rigtige tryk, når du skal stampe din kaffe. Stamper du bønnerne for let, løber vandet hurtigt igennem. Det giver dig en kedelig kop kaffe. Stamper du derimod for hårdt, får vandet svært ved at løbe igennem.
Vores tommelfingerregel er, at du stamper bønnerne med 15 kg. Det kan være svært at vurdere, hvad 15 kg. egentlig er, så du kan prøve at stampe på en badevægt for at få en følelse af, hvor hårdt du skal trykke i din kaffe.
Brandvarmt tip: Det er vigtigt, du trykker ensartet og lige. Så er vi langt fra de fleste problemer ift. tamping.
Sådan stamper du dine bønner
Lad os hjælpe dig godt på vej med at stampe:
- Kværn din ønskede mængde bønner i dit portafilter (det er det her håndtag med filter i, vi før har nævnt)
- Fjern overskydende kaffe ved let at køre din finger over
- Hold portafilteret i din hånd og placér din arm nogenlunde vandret
- Stamp blidt med din tamper
- Slå nu på siden af dit portafilter. Det hjælper kaffen med at falde på plads
- … og NU giver du dit tryk. Drej derefter din tamper af to omgange for at få en jævn overflade. Det er ret vigtigt her, at du trykker lige, så vandet ikke finder en smutvej ud af kaffen
- Her til sidst anbefaler vi dig, at du ser med her, hvor vi guider dig til at brygge videre på din espresso. God fornøjelse!