Fri-Fragt-Fredag!

Gratis fragt på alle ordre hele dagen!

Privat

Instant kaffe

Der findes et væld af forskellige kaffer, bryggemetoder, processer og bearbejdning. Her på siden kigger vi nærmere på instant kaffe, der med tiden er blevet en kærkommen opkvikker, når tiden er knap – eller midlerne i køkkenet er begrænsede.

Læs også:
Robusta
Arabica

Upload Image...

Hvad er instant kaffe?

Instant kaffe er en kaffetype, der enten fremstilles gennem frysetørring eller spraytørring. Instant kaffe er populær, fordi man meget hurtigt og nemt kan lave en kop kaffe. Det meste instant kaffe bliver fremstillet af Robusta bønner, da de er billigere at bruge end arabica.

Hvordan laver man instant kaffe?

Vi har jo lige nævnt, at man fremstiller instant kaffe ved enten frysetørring eller spraytørring. Så lad os kort gennemgå de to metoder, så du kan blive endnu klogere på den hurtige mirakel-mager: 

Frysetørring 

Det tyktflydende kaffekoncentrat tilsættes nitrogen, der giver fylde. Kaffekoncentratet bliver nærmest som brun softice. Derefter blæses kold luft på. Det betyder, at kaffen bliver til hårde, frosne flager, der kværnes til granulat af den ønskede grovhed. Kaffen er frossen, men der er stadig vand i, nu dog som is, og det skal fjernes. Det frosne kaffegranulat tørres i et vakuum på 0,5 mbar. Ved så lavt et tryk fordamper isen uden at blive til vand, og på den måde bibeholder man både smagen og formen på granulatet.

Spraytørring 

Ved spraytørring leder man det tyktflydende kaffekoncentrat ind i en stor beholder, hvor der blæses varm luft over dråberne. Den varme luft får vandet i kaffen til at fordampe, og tilbage er et tørt og fint pulver i bunden af beholderen. Det er ret vigtigt, at kaffen ikke bliver for pulveriseret og for småt i mængden. Derfor bliver en del af den spraytørrede kaffe yderligere behandlet i en agglomerationsproces, hvor der blæses vanddampe på det fine kaffepulver. Det får pulveret til at klistre sammen, og granulatet bliver grovere.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.


    Test: