Du kommer ikke udenom crema, når du skal brygge en god mundfuld espresso. Men det er der heller ingen god grund til. Crema tilføjer et aromatisk krydderi til din espresso og gør kun den smagfulde slurk bedre.
Læs også:
Hvad er crema?
Crema er det her gyldne, nærmest karamelliseret, lag skum, der hviler på toppen af din espresso. Crema kendetegner espresso, og nogle mener, at det gyldne skum giver kaffen en intens smag, der også forlænger smagsoplevelsen på tungen. Vi ser crema som et bittert element, der tilføjer balance til espressoen.
Crema betyder creme på italiensk. Og nej, den oversættelse havde du nok ikke behøvet, men vi tager den med i beskrivelsen af det gyldne skum. Nu til den tekniske beskrivelse:
Sådan bliver crema til
Ifølge James Hofmann, der har skrevet bogen ”The World Atlas of Coffee”, er cremen på toppen af en espresso et resultat af vand under tryk. Vandet, der er under det her tryk, opløser mere kuldioxid (en gasart, der er i kaffebønnerne, som bliver dannet under ristningen). Når den færdigbryggede væske så kommer tilbage til normalt tryk på vej til koppen, kan væsken ikke længere holde på kuldioxiden – og den kommer altså ud som utallige små bobler. Boblerne bliver fanget i væsken, og fremstår som det her skum på toppen: Crema!
I mange år var crema beskrevet som den her vigtige egenskab, der også beviser, hvorvidt kaffebryggeren kan sit kram, men crema fortæller egentlig bare to ting:
- Hvor frisk kaffebønnerne er. Jo længere tid siden ristning, des mindre kuldioxid er der heri (mindre crema på toppen).
- Espressoens styrke. Jo mørkere skummet er, des stærkere er væsken.