Privat

Hvis du foretrækker en fin og intens kaffeoplevelse, er ristretto et smagfuldt match til din kaffekop. Nogle vil mene, at ristretto er for den avancerede kaffedrikker, da kaffen er en stærk smagsoplevelse. Vi mener, at ristretto er rig på kaffe-kvaliteter, der er nemme at elske.

Ristretto syner af mindre kaffe i koppen. Du får omkring 20-22 ml. kaffe, når du bestiller en ristretto, hvorimod du får omkring 30 ml. kaffe, når du bestiller en espresso. Men lad dig ikke snyde af mængden – ristretto har meget at byde på.

Læs også:

crema på espressokaffe

Hvad er ristretto?

En ristretto er brygget med lignende fremgangsmåde som espresso. Ristretto bliver dog brygget på en mindre mængde vand og finere kværnede kaffebønner. Sidstnævnte langsommeliggør udvindingen, der mere teknisk hedder “ekstraktion”, hvilket giver en intens kaffe i koppen, der munder ud i en lige så intens smagsoplevelse på tungen.

Kaffe-og-vand-fordelingen i en ristretto er mellem 1:1 til 1:1:5, hvor kaffe-og-vand-fordelingen i en espresso er 1:2 til 1:25.

Hvordan brygger man ristretto?

Bryggemetoden er en af årsagerne til, at ristretto minder meget om espresso, men det er også her, du finder forskellen på de to italienere.

I den italienske ordbog står forklaringen ”begrænset”, når du slår ordet ”ristretto” op. Og det er netop det, bryggemetoden er. Begrænset. Ristretto-brygningen er kortere end espresso-brygningen – så at sige. Ristretto kræver som nævnt mindre vand. Derudover bliver ristretto brygget på godt og vel 15 sekunder, hvorimod espresso bliver brygget på omkring 25-30 sekunder.

Hvordan smager ristretto?

Mange vil kort beskrive ristretto som stærk og intens, men kaffen fortjener en bedre beskrivelse end dét. Det bidrager vi gerne med:

Ristretto er rig på en fyldig og cremet konsistens som resultat af den mindre mængde vand. Derudover er ristretto sødere i smagen og mindre bitter end espresso.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.


    Test: