Når det kommer til at cuppe kaffe, hvilket betyder at smage på forskellige kaffer, er det godt at have styr på sin ordbog af adjektiver, der beskriver smagsnoterne og duftene. Her beskriver vi umami, som du efter læsningen kan tilføje til din ordbog.
Læs også:
Hvad er umami?
Umami er et japansk ord, der betyder “velsmagende”. Det er ordet på en smag, der kan være lidt svær at sætte ord på, men som giver oplevelsen af mundfylde, velsmag og så fremhæver den andre smage. Og det hænger jo ret godt sammen med den japanske oversættelse.
For at hjælpe dig billedligt på vej med at forstå umami, bærer fx parmesan, tomater og kød præg af umami.
Din kaffe skal selvfølgelig ikke smage af parmesan eller tomater, men prøv at tænke over de mange smagsnuancer, der er i de to fødevarer – og sæt så et lighedstegn mellem det og umami. Så er du godt på vej mod at forstå, hvad umami er.