Privat

Pour over kaffe, nogle vil måske også kalde det filterbryg, er en simpel måde at brygge kaffe på, der (hvis du spørger os) håndhæver udtrykket ”less is more”.
Se også:

Pour over kaffe - ØNSK Kaffe

Hvad er pour over kaffe?

Pour over kaffe er kaffe, hvor vand siver igennem den friskmalede kaffe i et filter. Du hælder manuelt vand over kaffen i filteret, hvilket refererer til brygningens navn, der betyder ”hæld ud over”.

Denne metode er simpel, rolig og særlig hyggelig til en søndag morgen, hvor uret gerne går lidt i stå, og tempoet følger trop.

Når det kommer til pour over kaffe, skal du have styr på værktøjet: Kaffebryggeren.
Det er din kaffebrygger, der udfører mørk magi. Og der er heldigvis flere genistreger, der gør det sjovt at nørde pour-over-kaffens egenskaber.

Hario V60, Chemex og Kalita Wave er nogle af de omtalte genistreger, der gør pour-over-brygning til en smagfuld fornøjelse – hver gang. Der er lidt forskellige tilgange til at brygge på pour-over-manér alt efter hvilket værktøj, altså hvilken kaffebrygger, du har mellem hænderne. Vi giver dig selvfølgelig velbryggede guides, der tager dig trin for trin igennem de forskellige genistreger.

Sådan brygger du pour over kaffe

Vores begejstring for pour over kaffe er tydelig, når du tager et blik på vores shop, der selvfølgelig byder på både Hario, Chemex og Kalita Wave. Men lad os starte med at give dig en hurtig overordnet guide, der matcher uanset hvilken brygger, der står på din hylde:

Du skal bruge:

  • Mellemristet kaffe
  • En vægt (der hjælper dig med den rette mængde kaffe og vand)

Sådan gør du:

  • Rens papirfilteret med varmt vand. Det fjerner unødige partikler fra papiret, der kan påvirke smagen i kaffen.
  • Gør din kaffebrygger klar ved at varme den op med lidt varmt vand rundt i kanden. Hæld derefter vandet ud igen. Den proces sker ofte, når du renser filteret. Så du klarer faktisk nemt første og andet punkt i et snuptag!
  • Placér din kaffebrygger på din vægt. Kom nu filteret i kaffebryggeren, og sæt vægten på ”tare”, så den rammer 0 gram.
  • Tilføj kaffe i filteret. En god tommelfingerregel er 60 gram kaffe til 1 liter vand.
  • Hæld lidt vand over kaffen. Vandet skal gerne have en temperatur på omkring 90-94 grader. Lad kaffen suge vandet til sig. Det giver kaffen rig mulighed for at blomstre.
  • Hæld nu lidt ad gangen resten af vandet over kaffen i filteret, og lad derefter kaffen brygge indtil alt vandet er løbet igennem filteret. Tiden kan afhænge af, hvordan din kaffe er kværnet, hvilken smag du søger efter osv. Det er her, det med at nørde pour-over kommer ind i billedet. Feel free!

Lad os også lige præsentere de genistreger:

Hario

Hario er japansk, og lever af at sælge glas – herunder også deres populære Hario V60, der
har stjålet mange kaffenørders hjerter. Formen på tragten fra Hario V60 får det absolut bedste frem i kaffen. Der findes utrolig mange forskellige teknikker og opskrifter til en Hario V60, men vi giver dig ØNSKs bryggeguide til japanske Hario V60.

Besøg også vores Hario side. Her finder du bl.a. et overblik over udvalget af Hario udstyr samt en omfattende FAQ med svar på de mest gængse spørgsmål til kaffebrygning med Hario V60.

Chemex

Med gæsteoptræden i ”Friends”, fast plads på MoMA og leveringsdygtig i kaffe til selveste Agent 007 er Chemex nok den pour over kaffebrygger, der har opnået mest stjernestatus blandt alle af slagsen. Chemex blev opfundet i 1941 af en tysk kemiker med det mundrette navn Dr. Schlumbohm. Chemex giver dig da også mulighed for at prøve kræfter som Walther White i kaffekøkkenet, hvor kaffe-kemi, æstetik og funktionalitet går op i en højere treenighed. En Chemex fremhæver kaffens rene og dybe smage, hvis du spørger os.

Hos ØNSK sætter vi yderligere fokus på Chemex og stiller alle spørgsmålene: Hvor, hvornår og hvorfor?

Kalita Wave

Wave-serien er Kalitas nyeste skud på stammen, der hurtigt er blevet populær blandt pour-over-entusiaster. Kalita Wave har tre små udløbshuller i sin flade bund, der er en af årsagerne til, at netop denne brygger er noget særligt. Det giver dig nemlig en stærkere kop kaffe, da kaffebønnerne er i kontakt med vandet i længere tid. Vi gennemgår proces og pour i vores bryggeguide, så du får det bedste ud af din Kalita Wave.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.