Privat
Chemex på hylde

Chemex er en af de allermest ikoniske kaffebryggere i verden. Anerkendt for sin rene kop kaffe og sit smukke design. Skabt af en excentrisk kemiker og gjort populær af gæsteoptrædener i bøger, film og serier. I dag har Chemex status som den måske mest genkendelige pour-over kaffebrygger i verden.

I en blogserie kigger ØNSK nærmere på populært bryggeudstyr, så dig, der overvejer at hoppe ud i et kaffeeventyr med specialkaffe, har en begynderhåndbog i jagten på det rette setup. Vi har tidligere sat fokus på Hario V60 og AeroPress a80, men i denne omgang handler det om Chemex. Vi stiller spørgsmålene: Hvor, hvornår og hvorfor?

Doktor Chemex

Dr. Chemex

Peter Schlumbohm med sin opfindelse. Billede fra Collectorsweekly.com

Chemex kaffebryggeren er opfundet i 1941 af en tysk kemiker med det helt fantastiske navn Dr. Schlumbohm.

Peter Schlumbohm, der migrerede til USA i 1936, levede livet til fulde. Han er kendt for at køre rundt på Manhattan i sin specialdesignede Cadillac – selvfølgelig pyntet med en Chemex i guld som kølerfigur – og drikke og spise sig igennem New Yorks nætter.

Dr. Schlumbohm var en rendyrket æstetiker og et produkt af tysk design-modernisme. En stil, der er kendetegnet ved at kombinere design, kunst og funktionalitet. Den excentriske tyske kemiker og opfinder fik sine bedste idéer på de utallige byture. Han står bag flere køkkenredskaber, som han kaldte sine “beautilities” (efter den engelske betegnelse for redskaber, ‘utilities’).

Til en hædring af Peter Sclumbohms bedrifter, kort efter kemikerens død i 1962, beskrev Ralph Caplan Dr. Sclumbohm som “syntesen mellem logik og galskab”. Caplan er en anerkendt forfatter til flere bøger om design og arkitektur. Og man må sige, at det er en passende beskrivelse af “Doktor Chemex”.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.


  Extract the best and skip the rest

  pamflet om Chemex

  Chemex er et moderne designikon, der er udstillet på flere museer verden over. På billedet: Tv. en pamflet fra MoMA (Museum of Modern Art), hvor kaffebryggeren stadig er en fast del af udstillingen. Th. en reklame der forklarer, hvordan man brygger på Chemex. Begge er fra 1943. Billedet fra collectorsweekly.com

  Chemex er skabt i et forsøg på at forvandle dét at lave god kaffe til en simpel og samtidig smuk oplevelse.

  Kaffebryggeren består i al sin enkelthed af ét stykke borsilikatglas, der kan modstå temperaturchok. Om sin flotte timeglasfigur vikler der sig en krave af træ, der holdes sammen af et rugt stykke lædersnøre.

  Blandt kaffeentusiaster er Chemexen blevet populær på baggrund af dens evne til at brygge en HELT REN kop kaffe.

  Årsagen bag den rene smag skal i høj grad findes i Chemex’ filtre, der er tykkere end traditionelle kaffefiltre. Her filtreres uønskede olier og bismage fra, og de finere smagsnoter i kaffen træder frem. Et af Chemex’ (mange) slogans lyder da også “extract the best and skip the rest”.

  Selvom det ikke er svært at brygge kaffe på Chemex, kan filtrene stoppe til og være en udfordring for nye brugere. Derfor anbefaler vi at se vores bryggeguide med tips og tricks.

  Vidste du om Chemex?

  …at kaffebryggeren findes i mange størrelser – fra 3- helt op 13-koppers. Du kan i dag også finde en elektrisk version.

  …at boomet af netop elektrisk køkkengrej i 1960’erne betød, at Chemex næsten måtte dreje nøglen om.

  …at Dr. Schlumbohm selv stod for markedsføringen. Med skiftende succes. Han er både kendt for tvivlsomme mottoer som: “With the Chemex, even a moron can make good coffee”, og perler som den ovennævnte: “Extract the best and skip the rest”.

  (På billederne ses 3 og 6-koppers versionerne, som fås hos ØNSK.)

  En del af popkulturen

  Ross fra Venner drikker chemex

  Chemex’ er en fast del af Monicas lejlighed i serien ‘Venner’. Billede fra Google.

  Det var Peter Schlumbohm selv, der stod for markedsføringen af sin kaffebrygger. Og selv om han var en excentrisk person med store armbevægelser, var salgsstrategien, at efterspørgslen skulle vokse organisk – fra mund til mund og forbruger til forbruger.

  En sjov anekdote fra 1942 fortæller, hvordan Dr. Schlumbohm forærer en Chemex til indkøberen hos det enorme storcenter Macy’s og beder ham prøve den. Dagen efter ringer indkøberen tilbage med beskeden om, at Macy’s ikke bare ville sælge kaffebryggeren, men samtidig troede så meget på den, at de ville begynde at markedsføre den.

  I tidens løb har især popkulturen været med til at skabe efterspørgsel og popularitet. Chemex optræder i hitserier som ‘Venner’ og topfilm som ‘Rosemary’s Baby’. Og for at det ikke skal være løgn, drikker vores allesammens yndlingsagent, James Bond, kaffe fra en Chemex. Det sker i Ian Flemings femte bog om Bond, ‘From Russia with Love’.

  Og hvis det er den rigtige kaffebrygger for 007, er det vel også den rigtige kaffebrygger for dig.

  Lær at brygge kaffe med chemex

  Anbefalede produkter

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *