Privat

Ratio handler om forholdet mellem kaffe, du brygger og kaffe, du ender ud med i koppen. Det er her, det måske for nogle bliver en anelse nørdet, men det er også her, du virkelig har et godt værktøj, når du skal finde din optimale ekstraktionsgrad og –tid.

Læs også:

Hvad er ratio?

Ratio, som man også kalder brew ratio, er forholdet mellem den mængde kværnede kaffe, du bruger, og den mængde færdigbryggede kaffe, du ender med at have i din kaffekop.

Filterkaffe har typisk en ratio 1:18 og espresso har 1:2 eller 1:3

Der er også en lidt mere teknisk forklaring på, hvordan du udregner ratio. Det handler i det store hele om, hvor mange gram kværnet kaffe, du bruger i din filterkurv kontra hvor mange gram kaffe, der løber ud i din kop. Og nu bliver det måske lidt matematisk, men det er også her, det bliver sjovt.

Der er nemlig en formel til at udregne din ratio:

Gram kværnet kaffe / Gram brygget kaffe x 100.

Hvorfor er brew ratio vigtigt?

Smagen af din kaffe varierer af den opskrift, du bruger. Ja. Du læste rigtigt. Som det er med mange andre smagfulde sager i køkkenet, bruger du også en opskrift, når du brygger kaffe. Mængden af hver ingrediens, du bruger, har betydning for resultatet. Bare ved at tilføje eller mindske mængden af vand eller kaffe, kan du ændre kaffens smag, konsistens og duft.

 

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.