I jagten på den perfekte kaffeoplevelse kan du skrue på nogle relativt simple parametre, der gør din kaffebrygning bedre. Her har vi samlet 5 simple tips til at løfte din kaffebrygning og derved din kaffeoplevelse.
1) Brug friske bønner!
Det første tip har ikke så meget med selve din kaffebrygning. Ikke desto mindre har det en enorm betydning for resultatet og smagen i koppen. Husk for guds skyld altid at bruge friske kaffebønner, når du brygger kaffe.
Så snart de grønne kaffebønner er blevet ristet, spreder duften af kaffe sig, hver gang du åbner posen. Kaffen er fuld af aroma og gasser fra ristningen, der giver kaffen i koppen den karakteristika, som netop er særligt for dén kaffe.
Både duften og smagen aftager dog langsomt, og efter nogle måneder er al aromaen feset ud af kaffen, og man står tilbage med en kedelig og bitter kaffe, der kunne være hvilken som helst kaffe.
Derfor skal du sørge for at tjekke ristedatoen på posen. Vi anbefaler, at du køber bønner, der er friskristede. Så kan du med fordel købe lidt mindre portioner og købe lidt oftere for at holde kaffen frisk.
Vi kan dog ikke altid sige “jo friskere, jo bedre”. Når kaffen lige er kommet ud af risteren, kan den godt have en overdøvende smag af “ristning”, der mest af al er en intens fyldighed, der kan minde lidt om hø. Det kan være meget forskelligt (og subjektivt), hvornår en bestemt kaffe smager allerbedst. Som tommelfinger-regel synes vi, at en filterkaffe er bedst 7-14 dage efter ristning og en espresso 14-21 dage efter ristning,
Tip: hvis der ikke står en ristedato på posen, så ville vi styre uden om den kaffe. Vi vil også anbefale dig at bruge økologisk kaffe, da økologi er bedre for dig selv og miljøet.
(PS. Hos ØNSK rister vi kaffe hver uge, så vi altid sikrer at kaffen vi sender ud er så frisk som mulig)
2) Kværn kaffen lige inden du skal brygge
For at få det meste ud af din kaffe er det essentielt, at kaffen er helt friskmalet. Vi anbefaler, at der ikke går længere end 15 min fra kværning til brygning. Det skyldes, at så snart kaffen bliver malet, brydes kaffebønnerne op i en masse små stykker, der øger bønnens overflade. Disse overflader er nu i direkte kontakt med ilten omkring kaffen.
Faktisk bliver en kaffebønne til cirka 490.000 stykker, når den kværnes til espressobrygning. Det betyder også, at der frigives en hel masse aroma, som ellers var blevet inde i bønnen – Det er samtidig derfor, det dufter så meget og så dejligt, når vi kværner kaffe.
Den største skurk i dette scenarie er ilt, som også får din cykel til at ruste og din frugt til at blive blød og brun. Du kan sammenligne kaffen med et æble – hvis æblet er skåret ud i stykker, bliver det hurtigere brunt og dårligt, end hvis du lader det hele æble ligge. Konsekvensen af oxidering i kaffen er, at den mister sine søde og fyldige nuancer og aromaer, som erstattes af en af flad og jordet smag. Derfor er det vigtigt, at du holder kaffen som bønner, lige indtil du skal brygge kaffen, for at få mest smag ud af kaffen.
(Tip: hvis du vil blive endnu klogere på kaffekværnen så læs denne komplette guide til kaffekværning, hvor vi også forklarer om kværningsgrader)
ØNSK anbefaler disse produkter
Få vores tips og tricks
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.
3) Fjern de smage, der forringer din kop
Når du brygger din kaffe, så vil du så vidt muligt minimere udefrakommede smage, der kan sætte sig i kaffen. Og her skal du særligt være opmærksom på to ting i din kaffebrygning:
- VAND – din kaffe består af 90% vand, så det er vigtigt at sikre, at vi først og fremmest bruger friskt og rent koldt vand.
Derfor kan det være en god investering at købe en filterkande, der kan filtrere tungmetaller og kalk fra vandet, da de påvirker smagen i kaffen negativt og ødelægger dit kaffeudstyr. I særdeleshed hvis man bor i områder med hårdt vand, der er meget kalkholdigt, er det vigtigt med en fliterkande. Tjek din vandhårdhed her.
(Tip: du kan på vores shop finde en BWT kande, der filtrerer vandet og tilsætter magnesium som ikke bare er sundt, men også fremhæver kaffens nuancer).
- PAPIRSFILTRE – Hvis du brygger med et papirsfilter i din moccamaster eller pour over kande, kan du med fordel skylle filteret med lidt varmt vand. Papiret kan nemlig overføre en smag af papir til din kaffe, som giver en flad, jordagtig smag til kaffen.
4) Få styr på din kaffe/vand ratio
Det næste tip er forholdvis simpelt, selvom det for mange ofte giver problemer i kaffebrygningen.
Rigtig mange kopper kaffe bliver ødelagt, fordi blandingsforholdet mellem kaffe og vand ikke er korrekt. Det er ligesom, når vi bager et brød. Her er vi nødt til at veje eller måle den mængde mel og vand, vi blander sasmmen, for at sikre, at vi rammer plet på forholdet og konsistensen. Det samme gælder for kaffe.
Helt konkret er tippet sådan her: brug en vægt – og afvej både kaffen og vandet.
Det gælder selvfølgelig kun, hvis du brygger på en Chemex eller Hario, hvor du selv er herre over, hvor meget vand du hælder over kaffen. Dog skal du også måle, hvis du brygger med en filtermaskine eller en espressomaskine, hvor meget kaffe du kommer i filteret i forhold til mængden af vand, der løber igennem kaffen.
Og så tænker du nok: Hvor meget vand skal jeg så bruge?
Det er en smagssag, og du er nødt til at prøve dig frem og eksperimentere med din kaffebrygning. Men et godt udgangspunkt og tommelfingerregel er, at der skal 7 g kaffe til 125 ml vand (1 kop kaffe). Det er et forhold, der passer meget godt til de fleste bryggemetoder og kaffebryggere.
5) Lad kaffen blomstre
Okay, vi har gemt det bedste til sidst. Dette trick løfter nemlig kvaliteten af din kaffe markant med meget lidt indsats – Du skal lave et såkaldt “bloom pour”.
Når du brygger din kaffe på Moccamasteren, din Chemex, stempelkande eller lignende, kan du, i stedet for bare at hælde hele vandet over kaffen med det samme, give kaffen mulighed for at stå og udvikle en masse smag og aroma med bare en lille smule vand.
Det gør du ved at hælde kun lige nok vand over kaffen, til kaffen er dækket. Derefter rører du rundt med en ske eller spinner tragten, så al kaffe bliver blandet med vandet. Derefter lader du kaffen stå i 20-30 sekunder og “blomstre”. Her vil du opleve, at kaffen nærmest vokser eller blomstrer, og små bobler myldrer frem fra kaffen.
På den måde lader man en masse carbondioxid slippe ud af kaffen, som ellers kan give en sur smag og “forstyrre” vores kaffebrygning.
Det var vores 5 hurtige tips til at brygge en bedre kop kaffe. Hvis du gerne vil nørde endnu mere, kan du dykke ned i hver enkelt af disse punkter og eksperimentere med eksempelvis forskellige vandtyper, kværningsgrader og kaffe/vand ratios, som kan give kaffen forskellige udtryk og nuancer.
Jeg mangler en dansk forklaring på filterkanden det er jo ikke alle jeres kunder der har lært engelsk
Hej Grethe,
Det skulle meget gerne være skrevet på Dansk? 🙂
Tjek evt. at du er på onsk.dk og ikke onsk.net 🙂
Jeg har forsøgt at komme batteriet i den tilhørende beholder men jeg kan simpelhen ikke få den åbnet har prøvet med en mønt og skruetrækker, kræver det den højere eksamen.
Jeg hader når kun er på engelsk og ikke en tydelig forklaring, hvilken aldersgruppe har I tænkt på?
Jeg håber at kunne lave en ganske almindelig kaffe, prøver i morgen