Leonels udfordring

Vi mødte Leonel Valladares tilbage i 2018, hvor vi for første gang besøgte hans økologiske kaffegård i Nicaragua. Leonel er en passioneret mand med en klar vision om at producere kaffe af højeste kvalitet, samtidig med at han passer på naturen.

Leonel stod dog over for den udfordring, at han ikke fik gødet nok. Det skyldtes primært, at han ikke havde de fornødne faciliteter til at opbygge et lager af naturgødning, som han kunne holde tørt og gemme, indtil det skulle bruges.

I stedet lå gødningen i det fri og blev vådt. Det er langt fra optimalt, dels fordi gødningens næringsværdi falder, dels fordi det bliver tungt at flytte ud omkring kaffetræerne.

Buy natural coffee from ØNSK- female coffee farmers in Nicaragua turning natural coffee on drying beds
Byggeprojekt-Leonel-2019-ØNSK-udviklingsprojekt4
Byggeprojekt-Leonel-2019-ØNSK-udviklingsprojekt3
Byggeprojekt-Leonel-2019-ØNSK-udviklingsprojekt
Byggeprojekt-Leonel-2019-ØNSK-udviklingsprojekt1
Byggeprojekt-Leonel-2019-ØNSK-udviklingsprojekt5

Et simpelt byggeprojekt med et stort potentiale

For at hjælpe Leonel med at optimere sine processer med naturgødning gik vi i 2019 i gang med et byggeprojekt på gården.

Sammen med Leonels sønner fik vi bygget en overdækning, som kunne bruges til at holde gødningen tør.

Projektets formål var at øge Leonels kaffeproduktion og -kvalitet. Det betyder, at han udover at få en højere pris for sin kaffe, også kan sælge en større mængde, så han og familien får en højere indtægt.

Se byggeprojektet tage form i videoen

Hvordan laver Leonel økologisk gødning?

For at kunne producere 100 % økologisk specialkaffe laver Leonel sin egen økologiske naturgødning. Det gør han ved at kompostere kaffebær sammen med madaffald og efterladenskaber fra naboernes køer.

Komposten ligger så og forrådner, inden den kommer over i nogle tanke med en masse orme, der kan bearbejde den. På den måde omdannes det organiske materiale til en næringsrig jord, der kan bruges som naturlig gødning for kaffetræerne.

Læs mere om økologisk kaffe og naturgødning her.

Læs om vores bæredygtighedsprincipper
orme

Foto af Sippakorn Yamkasikorn fra Pexels.

Se vores udvalg af økologisk kaffe fra Leonel