Her kommer din kaffe fra: Leonel Valladares
Er du nysgerrig på at lære lidt mere om kaffen fra Leonel Valladares, så har vi her sammen en lidt info og røverhistorier fra Nicaraguas mest dedikerede økologiske kaffebonde.

Velkommen til Finca Organica Santa Prisca
Leonel Valladares er lidt af en legende hos ØNSK. Vi mødte Leonel i 2018, hvor vi var på en tur rundt i Nicaragua. Vi snakkede med vores gode ven Francisco, der tørrer al vores kaffe, om at vi gerne ville besøge en landmand, som formåede at dyrke økologisk special-kaffe, ikke af mangel på viden om gødning, men fordi han virkelig troede på, at han kunne producere god kaffe og passe på naturen på samme tid.
Vi besøgte Leonel på hans gård Santa Prisca samme dag. Gården er beliggende helt oppe ved grænsen til Honduras i lokalsamfundet Dipilto. Køreturen derop går langs små grusveje, hvor det er nødvendigt med en firhjulstrækker for at komme gennem de stejle og mudrede passager. Når man kommer ned til gården, er det en lille oase midt i regnskoven, og på huset er et stort grønt skilt hvor der står “Finca Organca Santa Prisca”, som er navnet på gården. Gården er navngivet efter hans mor, Prisca, der for 43 år siden overdrog gården til Leonel der, ud af en stor søskende flok, var en ung mand der havde en brændende passion for at dyrke kaffe og for at lave det hårde arbejde som følger med en økologisk kaffeproduktion.
Vi blev straks betagede af atmosfæren på gården. Der er børn og hunde der løber rundt og leger i den lille gårdhave, mens de unge drenge laver rap-battles og ihærdigt prøver deres engelskkundskaber af på os. Vi følte os velkommen fra starten og blev senere imponerede af at se det store arbejde som Leonel ligger i hans kaffeproduktion. Efter at have smagt hans kaffe var der ingen tvivl – Leonel Valladares er en mand på en mission om at dyrke exceptionelle kaffer 100% økologisk, og det er en rejse vi skal være med på. Derfor er det også sådan, at vi i dag køber hele hans produktion og besøger ham hvert år, hvor vi giver en hånd med på gården. Leonels kaffe er velegnet til pour-over kaffe, og vi anbefaler derfor kaffen i en mellemristet variant. Du kan også modtage Leonels økologiske kaffe som abonnement hver måned.
Herunder kan du se en lille video fra et af vores besøg hos Leonel, hvor du kan høre mere om ham og se vores byggeprojekt på gården:
Familien Valladares
Leonel har en stor familie! Han har selv 7 børn og de fleste af dem har også stiftet deres egen familie. Derfor er der altid fuld af liv på gården, hvor Leonel bor med hans kone. Derudover bor mange af hans børn og børnebørn der i løbet af høstsæsonen hvor der er brug for en ekstra hånd på gården. Gården er hele familiens samlingspunkt og Leonel er familiens overhoved.
Da vi besøgte Finca Santa Prisca i februar 2020, besluttede vi også at invitere hele familien, plukkerne og naboerne til en hygge-dag, hvor vi spillede en fodboldkamp mod en flok drenge fra nabobyen (det blev selvfølgelig til en 2-1 til team ØNSK/Valladares). Derudover havde vi købte en såkaldt Piñata, der er lidt som en fastelavnstønde, fyldt med slik. Så får børnene en af gangen bind for øjnene og skal prøve at slå til Piñataen med en pind, indtil at den smadrer og der flyver slik ud til alle sider.

Byggeprojektet
Da vi besøgte Leonel i 2019, var det ikke kun for at drikke hans hjemmelavede rom og citron-cocktail, men også fordi at vi gerne ville lave et projekt på gården, for at hjælpe Leonel med at forbedre hans processer med økologisk gødning. Leonel Dyrker nemlig hans egen gødning med en kompost der består af kaffeskallerne, madaffald og mødding, som han får fra hans naboer der har køer. Den kompost får lov at ligge og forrådne, før at det kommer over i nogle store tanke hvor Leonel har tusindvis af californiske regnorme. Formålet med dette er, at ormene bearbejder komposten og omdanner det til en særdeles næringsrig jord, som kan lægges rundt om kaffetræet som gødning.
Det er en ret omstændig process! – bare for at lave gødning, som mange andre landmænd bare køber sig til. Det kræver en omhyggelig planlægning og logistik at få gødet alle 10.000 træer på gården med 5 kg gødning hvert år. Realiteten er også, at Leonel ikke formår at få gødet nok. Det havde vi en længere snak med Leonel om, og hans primære udfordring er, at han ikke kan opbygge et lager af gødning som kan holdes tørt og gennem til når det skal bruge. Klimaet på gården er tropisk, og der kommer nogle store regnskyl dagligt. Det gør at hans gødning bliver til en stor mudderbunke, der er tung at flytte ud i marken, samt at regnen skyller noget af næringen ud af gødningen.
Derfor var løsningen at bygge et overdække midt på gården som kunne fungerer som et varehus for gødningen, og holder den tør. Derfor tog vi i det lokale byggemarked i Ocotal og købte pæle, lægter, betonblokke og tagplader, hvorefter vi gik sammen med Leonels sønner i 10 dage og byggede konstruktionen.
Vi kom tilbage til gården i februar 2020, hvor vi så hvordan Leonel havde bygget et stort lager af gødning som var tørt og klar til at komme ud i marken. Formålet med projektet var at Leonel kunne producere mere kaffe og bedre kaffe, hvilket betyder øget indtjening for ham, samt at vi kan købe mere af hans gode kaffe. Vi er spændte på at se resultaterne af projektet over de næste par år.
Du kan se projektet i videoen længere oppe på siden.

Smagen
Leonels kaffe er ret unik for en Nicaragua kaffe. Den har masser af fylde og krop, men også et friskt pust af syrlighed og frugtighed. Især hvis man brygger den som en espresso kan man mærke balancen mellem det fyldige og det syrlige, der leder tankerne hen på mandler og honning med et hint fersken. Den kan nogle gange virke lidt marcipanagtig med en let bitterhed som tonicvand. Det er bestemt en helt særlig kaffe, der især udmærker sig uden mælk, eksempelvis som en ren espresso eller sort stempelkaffe. Kaffen fås også som i en kaffekapsel version. God fornøjelse!

Få vores tips og tricks
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.