Er du nysgerrig på at lære lidt mere om kaffen fra Corcasan-kooperativet, så har vi her samlet lidt røverhistorier fra vores besøg hos Corcasan.
Velkommen til San Juan del Río Coco!
Corcasan kooperativet er beliggende i det nordlige Nicaragua i regionen Madriz. For at komme dertil skal man køre 2 timer langs snoede bjergveje, der bliver smallere og mere ujævne jo længere ind i regnskoven man kommer. Til sidst ankommer man til byen San Juan del Río Coco som er en ligge flække beliggende i en dal omgivet af bjerge. I byen bor der der cirka 20.000 mennesker og midt i byen ligger der en lagerbygning hvorpå der står: Corcasan.
Corcasan er et kooperativ, hvilket betyder at det er en andelsforening af kaffebønder, der alle er medejere af kooperativet. I kooperativet sidder en administration og en ledelse, som varetager logistikken og afsætningen af den samlede mængde kaffe, som medlemmerne producerer. Der er 217 kaffegårde som er en del af Corcasan kooperativet, og de er alle beliggende i de bjerge der omgiver San Juan del Río Coco.
Kooperativet består af både større og mindre gårde, men generelt set er der mange helt små landbrug. Eksempelvis så har Lizandro Alvir en gård på 0,35 hektar hvor han producerer cirka 300 kilo kaffe, mens Onelia Hernandez har den største gård i kooperativet på 21 hektar, hvor hun producerer cirka 21 tons kaffe. Den gennemsnitlige gård udgør 3,7 hektar.
Kaffen fra Corcasan var faktisk den første kaffe vi købte da vi startede ØNSK tilbage i 2017. Vi fik mulighed for at købe et lille parti på et par hundrede kilo, som vi kunne prøve at sælge herhjemme. Kaffen fra Corcasan var et hit, og derfra voksede ØNSK og vores samarbejde med Corcasan til, at vi fra høsten i 2020 indkøber 26.500 kilo økologisk kaffe, svarende til knap 3 millioner kopper kaffe.
Corcasans vice-præsident Edwin som er vores samarbejdspartner i administrationen, er også træner for det lokale senior fodboldhold, der spiller i den nationale 3. division i Nicaragua. Holdet der løst oversat betyder “De Mekaniske Appelsiner – San Juan del Río Coco” er sponsoreret af ØNSK, hvor vi sponsorerer trøjer, træningsudstyr og deres tilmelding til ligaen. De er nogle vildt seje drenge og vi er meget stolte over at de vandt 4. division sidste år og rykkede op i 3. division.
Fyldige økologiske kaffer fra Corcasan
Hvorfor et kooperativ?
Ideen med at være en del af et kooperativ består af flere forskellige ting:
Adgang til et større marked – Når man har en mindre kaffegård, som ikke producerer tusindevis af sække, så kan det være rigtig svært at få afsat sin kaffe til en pris der er fair og reflekterer den kvalitet som kaffen har. Det er typisk at hverken kaffebonde eller køber har nogen idé om hvordan man kvalitetstester en kaffe, og den bliver derfor, i bedste fald, solgt til den aktuelle markedspris (som pt. er meget lav) eller ofte endnu lavere end det. Det vil typisk være sådan at kaffebonden sælger kaffen nede i byen på det lokale marked, eller hvis man ikke kan transportere kaffen, ved havelågen til kaffegården med et “kaffe til salg” skilt. Det er et benhårdt marked, fyldt med tradere og spekulanter der køber når markedsprisen er lav, og sælger når prisen er høj, og kaffebonden bliver altid taberen i den handel.
Derfor giver et kooperativ rigtig god mening for de små kaffebønder. Lazando Avir producerer som nævnt blot 300 kilo kaffe, men gennem Corcasan ingår de 300 kilo i en pulje på 755.000 kilo kaffe som han er med til at sælge. Derfor bliver hans egne 300 kilo kvalitetskontrolleret, sorteret og handlet på et professionelt plan til virksomheder som ØNSK, andre risterier og større importører i hele verden. Derved bliver Lazando garanteret en pris der reflekterer den kvalitet som han producerer, hvilket typisk vil ligge 50-100% over hvad han ellers kunne sælge sin kaffe til.
Økologi – Det er også værd at nævne, at selvom kaffen er produceret økologisk, så kræver det en certificering at sælge kaffe økologisk. Sådan en certificering koster knap 20.000 kr, hvilket er helt urealistisk for en mindre kaffebonde at betale. Corcasan har dog som fælles enhed købt sådan et certifikat, og de kan derfor sælge al kaffen som økologisk under det samme certifikat. Der er stor efterspørgsel på økologisk kaffe, især i Europa, og derfor får kaffebonden i omegn af 4 kr. ekstra pr kilo kaffe, når den er certificeret økologisk.
Finansiering – Her kommer virkeligt en af de største udfordringer som kaffebonde. Når man producerer afgrøder der kun giver afkast 1 gang om året, så bliver man nødt til at finde en måde at finansiere sin høst, så man har råd til at betale plukkere og de øvrige omkostninger der er i vedligeholdelse i løbet af året. Mange kaffegårde bruger bankerne til at optage lån, men det er stort set umuligt for en lille kaffeproducent, og hvis det skulle lykkes er det til en rente omkring de 50% om året. Det er grundet den store usikkerhed der ligger i om høsten fejler, og om bankerne tør at stole på den enkelte landmands vilje til at betale pengene tilbage.
Når man i stedet samler sig i et kooperativ, så spreder man risikoen ud, og man har en professionel ledelse der gør, at bankerne er mere villige til at yde løn ud til lavere rente. På den måde sikrer Corcasan at gårdene får mulighed for at finansiere deres høst.
Uddannelse – Det er i både kooperativet og den enkelte bondes interesse at hæve kvaliteten af kaffen, da kvalitet = højere pris. Derfor bliver en del af pengene betalt til Corcasan sat til side på en udviklingskonto. Disse penge bliver brugt på at bygge facilliter og afholde kurser og uddannelsesforløb. Der bliver eksempelvis undervist i hvordan man bedst trimmer skyggetræer, hvornår det er bedst at gøde, og hvordan man sikrer at kun de helt modne kaffebær bliver plukket. Derudover bliver puljen også brugt til at hjælpe enkelte gårde, såfremt at der skulle opstå akutte problemer, såsom en vådmølle der er gået i stykker, så de hurtigt kan komme videre med produktionen.
Det synes vi hos ØNSK er vildt sejt, og det er også noget som kommer os til gode, da vi kun køber kaffen Corcasan producerer af høj kvalitet.
Kvinderne i Corcasan
Én ting som vi synes er rigtig inspirerende ved Corcasan er, at de gør en kæmpe indsats for lokalmiljøet i byen, og især for kvinderne. Det er vigtigt at pointere at Nicaragua som land, er et helt andet sted end Danmark i forhold til kvinderettigheder og ligestilling. Det er ikke normalt at kvinder ejer land, eller holder ledende jobs. De vil typisk være hjemmegående eller hjælpe til på gården med at passe børn og lave mad.
Corcasan blev startet tilbage i 70’erne, som et projekt udført af en hollandsk NGO, der ville fremme selvstændighed blandet kvinder. Derfor købte de nogle landarealer der var egnet til kaffeproduktion og gav det til en gruppe kvinder der kunne starte en kaffeproduktion op. Her blev de undervist i kaffedyrkning og økologi. I dag har kooperativet vokset sig til at have både mandlige og kvindelig ejede kaffegårde, hvor kvinderne udgør 84 af de 217 kaffegårde i Corcasan – hvilket er ret højt taget i betragtning af hvor “unormalt” det er, at møde kvindelige gårdejere.
Hos ØNSK synes vi at det er et fedt projekt, og det er noget som vi gerne vil arbejde med at udvikle på sammen med Corcasan. Også fordi at Corcasan tydeligt kan se, at de gårde der er ejet af kvinder får et større udbytte og har haft klart mere vækst gennem årene. Vi kan ikke helt bevise hvorfor det er sagen, men ud fra vores egne erfaringer, kunne en forklaring være, at kvinderne i Nicaragua tænker mere over fremtiden og familien, hvilket motiverer til at spare op og udvikle på gården, frem for at bruge hver en Cordoba (den lokale valuta) de har på lommen her og nu, hvilket kan være en tendens blandt nogle mandlige kaffebønder…
Smagen
Kaffen fra Corcasan er en klassisk Nicaragua-kaffe, hvilket også er årsagen til at den klart er vores mest populære kaffe på webshoppen. Smagen er nemlig kraftig og fyldig, og det træder virkeligt igennem når man smager den. Man kan finde smagsnoter af især cremet mørk chokolade, med et hint af pekannødder.
Kaffen egner sig godt til dig som ønsker en fyldig og kraftig kop kaffe uden for meget syre og frugtighed. Den er også særdeles god med mælk i, da kaffesmagen træder godt igennem, og giver en god balance i eksempelvis en latte.
Vi håber det har været spændende at lære lidt mere om kaffen, og vi håber at du har fået lyst til at smage en kop Corcasan-kaffe fra regnskoven i San Juan del Rio Coco. Du kan finde den mørkristede Corcasan-kaffe her, den mellemristede Corcasan-kaffe her og kaffekapsler her.
ØNSK anbefaler disse produkter fra Corcasan
Få vores tips og tricks
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.