Iskaffe: Nemt, hurtigt og smagfuldt
Som så mange andre har vi også en forkærlighed for en læskende iskaffe, når solen i sommerhalvåret begynder at vise sig frem, og temperaturen udenfor stiger. Og vi er næppe de eneste, for iskaffen fås i et hav af forskellige varianter, og den lader til bare at blive mere og mere populær, for hvert år der går.
Og det giver god mening. For de færreste af os kan jo undvære kaffens koffeinspark, selv om det er blevet sommer. Men eftermiddagens lune solskinstimer indbyder ikke ligefrem til brandvarm kaffe på terrassen. Heldigvis er det supernemt at lave sin helt egen iskaffe derhjemme, og her kommer vi med vores bud på den bedste opskrift på iskaffe.
Der findes et utal af måder, du kan lave iskaffe på. Og uanset hvordan du brygger din kaffe, er der en version, der passer til dig – så længe du har masser af isterninger 🧊🧊🧊
Hvilken kaffe skal jeg bruge til min iskaffe?
Mange oplever, at deres iskaffe bliver vandet i takt med at isen smelter. For at undgå dette er det vigtigt med en kaffe, der kan stå imod og smage igennem mælken og vandet fra smeltede isterninger. Derfor skal der bruges en mørkristet kaffe, og der skal gerne bruges rigeligt af den.
En tommelfingerregel siger, at der skal ca. 7 gram kaffe til en kop på 125 ml. I forbindelse med iskaffe anbefaler vi at fordoble mængden og måske endda lidt til. Brygger du espressokaffe, vil en passende mængde være 15 gram kaffe – Men det handler også om løbetid. Laver du i stedet iskaffe med kaffekapsler, skal du bruge to espresso kaffekapsler. Her anbefaler vi Corcasans espressokapsler, der indeholder masser af smag og en behagelig chokoladesødme.
Selvom kaffen skal være mørkristet skal man alligevel være påpasselig med at vælge en, der er for mørk og smager bittert. Bitterheden vil blive forstærket af den hastige nedkøling, der sker, når vi hælder friskbrygget kaffe over is. Derfor skal man vælge en kaffe, der også indeholder en naturlig sødme og gerne lidt syre, der kan skære bitterhederne over. Vi har oplevet rigtig gode resultater med Café de Alturas mørkristed kaffe.
Ingredienser:
- 1 dobbelt espressoshot eller 2 kaffekapsler
- Ca. 150 ml mælk (efter ønsket styrke)
- Isterninger
- Evt. lidt sukker eller sirup
Fremgangsmåde
- Fyld et glas op med isterninger, og hæld mælken i.
- Men sørg for, at der er plads til en dobbelt espresso på 60 ml. Du kan tilpasse mængden af mælk, alt efter om du ønsker din iskaffe stærk eller let i smagen.
- Bryg dit dobbelte espressoshot på din espresso- eller kapselmaskine. Hvis du vil have lidt ekstra sødme, tilsættes sukker eller sirup til espressokaffen nu. Kold kaffe kan få en lidt underlige bitterhed, og her kan sukker tage den værste bismag.
- Hæld din kaffe ned i mælken, som det ses på billedet og videoen ovenover. Stik et sugerør i, og pynt eventuelt med lidt mælkeskum eller et lille drys af kakao.
Hjemmelavet iskaffe uden espressomaskine
Det er ikke alle, der har en espresso- eller kapselmaskine stående derhjemme. Men frygt ej, du kan sagtens brygge iskaffe alligevel. Brygger du stempelkande- eller filterkaffe, skal du bare brygge kaffen dobbelt så stærk, som du normalt ville. Hæld kaffen i et glas fyldt op med isterninger – sørg for der er nok is til at køle kaffen helt ned. Hæld lidt mælk i, eller drik alternativt kaffen sort – en klar favorit her hos os.
Med stempelkande eller filterkaffe bliver resultatet ikke heeeeelt så godt som versionen nede på din yndlingscafé. Så hvis du er stor fan af den kolde kaffedrik og har planer om at drikke hjemmelavet iskaffe hele sommeren lang. Men samtidig ikke har lyst til at bruge tusindvis af kroner på en espresso- eller kapselmaskine, vil vi klart anbefale at investere i den væsentligt billigere AeroPress kaffebrygger. Med vores mørkristede Café de Alturas og en AeroPress i hånden kan du lave en fantastisk iskaffe, der smager lige så godt som dem, du køber nede på caféen. Du kan samtidig give dig i kast med at brygge en anden kold café-favorit, nemlig cold brew kaffe.
Er du i tvivl om, hvordan man brygger espresso på AeroPress, findes der masser af forskellige bryggeguides på nettet.
Besøg også vores side om AeroPress. Her finder du bl.a. vores udvalg af AeroPress produkter samt en omfattende troubleshooting guide og FAQ med svar på de mest gængse spørgsmål til kaffebrygning med AeroPress.
Iskaffe der ikke smager vandet
Vi bliver ofte stillet spørgsmålet, hvordan man undgår, at iskaffen bliver vandet i smagen. De fleste af os har prøvet at stå med et glas iskaffe, der ved første tår smager helt perfekt, men som, i takt med at isen smelter, bliver mere og mere vandet.
For at undgå dette kan man lave en portion iskaffe, der fryses ned som isterninger. Isterninger af kaffe er nemlig en smart måde at komme omkring problemet med udvandet kaffe.
Få vores tips og tricks
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.