Privat

Spørgsmål om kaffe

Kaffe er en fast del af de flestes hverdag. For nogle af os fylder kaffe en hel del, og for andre fylder den lidt mindre. Derfor er det også ganske naturligt, at der findes tonsvis af spørgsmål derude, som kaffedrikkere rundt om søger afklaring på. I den anledning er vi gået online og har fundet frem til de 11 mest stillede spørgsmål om kaffe. Og så har vi forsøgt at besvare dem, så godt vi kunne.

Det er der kommet et lidt anderledes blogindlæg ud af. Men måske kan du bruge det og går en lille smule klogere herfra. Ellers kan du grine af os andre og vores uvidenhed. Svarene har vi skåret ind til benet, så de er straight to the point og fri for en hel masse udenomsnak.

Spørgsmål om kaffe

1) Hvor meget koffein er der i en kop kaffe?

Hvis vi tager udgangspunkt i en kopstørrelse på 125 ml, vil der være ca. 85 mg koffein i en kop filterkaffe.

2) Hvordan laver man kaffe?

Der findes mange måder at brygge kaffe på. De fleste danskere foretrækker filterkaffe, og hvis du er en af dem, så kommer her vores anbefalinger til dosering af kaffe:

7 gram kaffe per kop. Det svarer til to teskeer med top på.

3) Hvor kommer kaffe fra?

Kaffe stammer fra Etiopien. Så meget ligger fast.

Det er dog forbundet med usikkerhed, hvordan man opdagede kaffens effekt. Men der eksisterer en udbredt historie om en gedehyrde ved navn Kaldi, der levede i det 9. århundrede. Kaldi bed mærke i, at hans geder ikke kunne sove, når de havde spist bær fra en specifik busk.

Kaldis opdagelse fandt siden vej til en lokal munk, der lavede en drik ud af bærrene.

…Og munken faldt aldrig i søvn under en gudstjeneste igen 😉

4) Kan kaffe blive for gammelt?

Både ja og nej. Da kaffebønner tørres og ristes er det ikke et letfordærveligt produkt. Som så mange andre fødevarer mærkes kaffe med en holdbarhedsdato. Men opbevares kaffen et mørkt, tørt og køligt sted, kan det holde sig længe over sidste salgsdato.

Faktisk har Fødevarestyrelsen lempet reglerne, så man må sælge kaffe, der har overskredet sin holdbarhedsdato.

Hos ØNSK vil vi dog slå et slag for, at man ikke køber mere kaffe, end man kan drikke gennem en måned. For selvom bønnerne ikke bliver belagt med mug, fordi de står i skabet et par måneder, vil aroma og smag løbende fordufte. Køb derfor friskristet kaffe i mindre mængder, så du altid får det bedste ud af kaffen. Og så er du også fri for madspild. Win win.

5) Hvor meget kaffe må man drikke?

Nu begynder vi at komme en lille smule på udebane, så vi har opsøgt sundhedsmyndighederne for svar.

Kaffe indeholder koffein, der virker stimulerende på hjernen. Derfor vil et højt indtag af kaffe over tid formentlig være skadeligt, selvom det endnu ikke er videnskabeligt påvist. Omvendt har koffein også en række positive effekter på krop og sind, der gør, at et moderat kaffeindtag sagtens kan være en del af en sund og afbalanceret kost.

Sundhedsvæsenet anbefaler et dagligt maksindtag hos voksne på 400 mg koffein, hvilket svarer til lidt over 4 kopper kaffe. Er der tale om børn, er der en tommelfingerregel, der hedder 2,5 mg koffein per kilo.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.

6) Må man drikke kaffe, når man er gravid?

Som gravid må man maks. drikke 3 kopper kaffe om dagen. Sundhedsvæsenet anbefaler at begrænse koffeinindtaget til højest 300 mg per dag under graviditet. Anbefalingerne sker på baggrund af en mistanke om, at et stort koffeinindtag øger risikoen for spontan abort og for tidlig fødsel.

ØNSK anbefaler disse produkter

7) Hvor mange ml er en kop kaffe?

En kop filterkaffe svarer til 125 ml.

8) Hvad er kaffe?

En møghamrende lækker og uundværlig drik!

Ej, der findes faktisk en del fejlantagelser omkring kaffe. Den typiske værende, at kaffe kommer fra en bønne. I virkeligheden kommer kaffe fra et bær, som vokser på kaffebuske. Indeni bærret gemmer sig to kerner – eller kaffebønner – som i traditionel kaffeproduktion udtrækkes, vaskes, tørres og ristes.

Der findes flere arter inden for kaffe og et utal af kaffesorter. Kaffe af høj kvalitet stammer typisk fra arten Arabica, der er kendt for at have den fineste smag.

Derfor består kaffe fra ØNSK selvfølgelig også udelukkende af Arabica-bønner.

9) Hvem drikker mest kaffe i verden?

Finland er suveræne verdensmestre i at drikke kaffe. Den gennemsnitlige finne drikker hele 12 kg ristet kaffe om året. Danmark indtager en solid 3. plads med et gennemsnitligt indtag på 8,6 kilo per dansker. Vi bliver slået på målstregen af østrigerne, der drikker 9 kilo kaffe i gennemsnit per år.

En undersøgelse i Politiken viser, at 52 procent af danskerne foretrækker filterkaffe, 15 procent foretrækker stempelkaffe, 12 procent vil helst have deres kaffe fra espressomaskiner, 11 procent fra kapsler og 8 procent foretrækker pulverkaffe.

10) Hvordan laver man koffeinfri kaffe?

Der findes forskellige metoder til at producere koffeinfri kaffe. Oprindelige har man fjernet koffein fra de grønne kaffebønner gennem brug af kemiske opløsningsmidler.

I dag, i vores del af verden, fjernes koffeinen via en CO2-proces kaldet superkritisk væskeekstraktion. Kort fortalt tvinges kondenseret CO2 ind i kaffen under tryk, hvilket trækker koffeinen ud af kaffebønnerne og over i en flydende gas.

Men husk nu på, at der findes en tid og et sted til koffeinfri kaffe: ALDRIG. NOGENSINDE. NOGEN STEDER!

11) Er kaffe godt for vægttab

En række studier bekræfter, at indtagelse af koffein i forbindelse med træning øger fedtforbrændingen. Derfor kan det være effektfuldt at drikke en kop kaffe 30 minutter før en omgang styrketræning eller en løbetur.

Men kaffe alene gavner ikke dit vægttab. Et vægttab kræver, at du indtager færre kalorier, end du forbrænder.

Anbefalede produkter

80,00 kr.230,00 kr.
80,00 kr.230,00 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *