Privat

Har du nogensinde fundet dig selv stående foran en hylde fyldt med specialkaffe, ivrig efter at tage en pose bønner med hjem, men usikker på hvordan man vælger imellem alle mulighederne?

Bare rolig, du er ikke alene. Imellem ristningstyper, oprindelse og behandlingsmetoder, kan verden af specialkaffe nogle gange føles så kompleks som, at lærer et nyt sprog. Og imens vil vi ikke kede dig med det tekniske, vi er her for at give dig en grundforståelse af specialkaffe typer, så du på ingen tid vil være i stand til at vælge din yndlingspose med kaffebønner.

Dagens fokus: vasket bearbejdet kaffe.

Lad os dykke ned i det 👉🏼

what is washed processed coffee? find out and buy organic washed processed coffee at ØNSK

Hvorfor lærer om vasket kaffe?

Kaffe bearbejdning refererer til, hvilken metode der bliver brugt til at rense og tørre kaffen så den er klar til, at blive eksporteret. Der er 3 hoved-metoder som oftes bliver brugt til, at bearbejde kaffe: natural, honey og vasket.

Hvilken metode man bruger til, at bearbejde kaffen kan have en stor betydning på den slutresulterende smag på kaffen. Derfor kan en grundforståelse af kaffe bearbejdnings metoder hjælpe dig med at skelne smags profiler, identificere smage du kan lide eller ikke lide, og til sidst bestemme hvilke kaffe du gerne vil tage med hjem (eller få leveret til dit dørtrin).

Corcasan
85,00 kr.240,00 kr.
Corcasan
85,00 kr.240,00 kr.

Kaffeabonnement: Bønner

Kaffeabonnement: Bønner

Fra: 200,00 kr. / måned
Café de Alturas
85,00 kr.240,00 kr.
Kuska
85,00 kr.240,00 kr.
El Palto
85,00 kr.240,00 kr.
Leonel Valladares
85,00 kr.240,00 kr.
Corcasan

Vasket bearbejdning forklaret i 4 trin

”Vasket kaffe” eller ”våd bearbejdet kaffe” referer til bønnerne der får alle af deres ydre frugtlag fjernet, før de bliver lagt til tørning. Det er en af de mest anvendte måder at bearbejde kaffe, og mange af vores partnere, som Santos Isabel og Leonel Valladres, bruger en variation af vasket bearbejdning som deres hoved-metode til at rense og tørre kaffe.

Selvom processen kan variere afhængigt af vejrforhold, tilgængelige ressourcer og den ønskede smag af slutresultatet, er her de vigtigste trin, der er involveret i vasket bearbejdningen:

Friske kaffebær inden de bliver bearbejdet

1. Afskalning

Først, bliver kaffebærrene afskallet. En proces hvor så meget, som muligt, af frugtkødet bliver mekanisk fjernt fra kaffefrøene (bønnerne) indeni.

Buy washed specialty coffee from ØNSK

2. Fermentering

Derefter bliver kaffefrøene fermenteret i en vandtank. Under fermenteringen, bliver det inderste kød, som sidder fast i kaffefrøen (som kaldes sukkerhinden) nedbrudt af enzymer i vandet.

washed processed coffee from ØNSK

3. Vaskning

Den løsnede sukkerhinde bliver derefter vasket af kaffebønnerne. Vand bliver effektivt brugt til at fjerne alle de ydre lag fra kaffefrøene (selv de klistrede sukkerhinder).

Tørring af kaffebønner - ØNSK kaffe

4. Tørring

Til sidst, bliver de rensende kaffefrø (eller bønner) lagt ud for at tørre. Kaffefrøene kan blive tørret mekanisk, ved tørring under solen, tørret i hævede senge med delvis skygge, eller et mix af metoderne.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.

Hvad smager vasket kaffe af?

Og nu, til den vigtigste del: hvad smager vasket kaffe af? Vasket kaffe bliver generelt beskrevet som:

  • Modig
  • Frisk
  • Høj syrlighed
  • Rene smags profiler
  • Let krop

Grunden til at vasket kaffe bliver beskrevet som, at have en ren smags profil er fordi både frugtkødet og den søde sukkerhinde bliver fjernet før den bliver tørret.

Når noget eller alt frugtkødet bliver holdt intakt under tørring (som med natural eller honey bearbejdet kaffe), vil kaffen tage nogle af de smage af den omkringliggende frugt, resulterende i en ekstra frugtig eller sød kaffe.

Smagende, som du kan tyde, når du drikker en kop vasket kaffe, fremhæver den rigtige, rene smag af selve kaffen.

Washed processed coffee from ØNSK

Rasmus Ditlev
Founder ØNSK

”Ligesom med alle kaffe bearbejdnings metoder, er der fordele og ulemper til vaske processen. En stor fordel, specielt for landmændene, er pålideligheden af udbyttet. En ulempe er at vaskeprocessen kræver flere ressourcer, såsom vand og udstyr end andre metoder kræver. Det jeg elsker ved smagen af vasket kaffe, er at bearbejdningsmetoden viser kaffens terroir og en helt usløret og ren smag.”

Hvilken specialkaffe bør jeg vælge?

Nu hvor du har lært en smule mere om vasket bearbejdning, er det tid til at sætte dine smagsløg på arbejde.

Elsker du en ren smagsprofil af vasket kaffe? Eller foretrækker du en frugtig natural eller en honey som er lige så sød som dens navn? Der er kun en måde at finde ud af det: smag dem!

Gå på opdagelse i vores kollektion af specialkaffe her.

Føler du dig inspireret til at prøve noget nyt? Så er vores kaffeabonnement en god måde at udvide din viden om specialkaffe. Hver måned, vil du modtage en kaffe af dit valg, samt ”månedens kaffe” som vi vælger udelukkende til vores medlemmer. Månedens kaffe er en chance for os, til at vise vores yndlings bearbejdnings metoder og smags variationer, og du vil komme til at smage kraftige og unikke specialkaffer, som vi normalt ikke sælger på vores hjemmeside.

Tilmeld dig et medlemskab i dag for, at smage denne måneds kaffe (gratis fragt og ingen binding –  og du kan afmelde når som helst) eller klik her for at lære mere.

Tips & tricks

A Christmas gift guide for coffee lovers

Merry Christmas & Happy Coffee! The holiday season is upon us, and what better way [...]

Tips & tricks

En julegave guide til kaffeelskere

God jul & god kaffe! Feriesæsonen er over os, og hvilken bedre måde at fejre [...]

Tips & tricks

13 grunde til du ikke vil undvære et kaffeabonnement

13 grunde til du ikke vil undvære et kaffeabonnement 1. Daglig friskristede kaffebønner Forestil dig [...]

Bryggeguides

5 sociale firmaarrangementer dine medarbejdere aldrig glemmer

Der er mere inspiration på kanden: [...]

Bryggeguides

Outdoor kaffe: Tips til den bedste kaffebrygning på camping turen

Der er mere inspiration på kanden: [...]

Viden om kaffe

Hvorfor bør du vælge bæredygtig kaffe?

Kaffe er en af de mest populære drikke verden over. Det er en del af [...]

Opskrifter

Kaffe milkshake med Oreo

Ingredienserne til kaffe milkshake med Oreo Til 2 personer: 4-5 kugler vaniljeis 4 dl mælk [...]

1 kommentar

Opskrifter

Kaffe cupcakes med chokoladeglasur

Det skal du bruge til dine cupcakes 115 g smør 200 g sukker 2 æg [...]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *