En nem latte art-klassiker
Latte art er prikken over i’et på en god kop kaffe. Selvom det udelukkende er for syns skyld, smager en cappuccino bare lidt bedre, når der flyder en flot figur i latte art ovenpå.
Men det er ikke altid lige let. Inden for kaffekunst er hjerteformen en klassiker, og det er nok også den nemmeste at lave. Vi vover i hvert fald pelsen og påstår, at alle med det rette udstyr kan lære at lave hjertet i mælkeskum. Og her lærer vi dig at lave klassikeren på rekordtid.
(Hjerte)fejl i mælkeskum
En stor del af at lave god latte art er at have den rigtige mælkeskum. Til et hjerte skal skummet været tykt og glat, og det er derfor vigtigt, du steamer mælkeskummet helt rigtigt.
De fleste latte art-designs starter med et indledende hæld, hvor man ikke forsøger at tegne i mælkeskummet endnu. Men mange begår allerede deres første fejl her, da de enten hælder mælken for tæt eller for langt fra koppen.
Når en kunstner maler et billede, bruger hun et lærred til at male på. At hælde mælken forkert i koppen fra start svarer til at ødelægge dit lærred, før du overhovedet er gået i gang med at lave din kaffekunst.
Hvilken kaffe til latte art?
Netop på grund af det lidt tykkere mælkeskum, der skal til for at lave hjertet, passer denne figur rigtig godt i en cappuccino. Men du kan lave latte art i alle slags mælkekaffer (caffe latte, flat white osv.), så længe udgangspunktet er en god og velbrygget espresso.
Der findes mange forskellige typer kaffe, og det er særligt let at forveksle de mange typer kaffe med mælk, hvis man ikke kender forskel. Ønsker du derfor at kunne adskille dine kaffer, når du skal vise din latte art frem for venner og gæster, kan det være en idé at få en lille guide i køkkenet. Det kan eksempelvis være en kaffeplakat, som også pynter fint i hjemmet.
Latte art opstår i samspil med cremaen fra espressoskuddet. Det gyldenbrune skum fra kaffen skaber en perfekt og smuk kontrast til den hvide mælk.
Udvalg af kaffer til cappuccino og caffe latte
Hvilken mælk til latte art?
Latte art kan laves med al slags mælk – selv havremælk og deslige. Der findes også mælk kaldet ’latte art-mælk’, der er skabt til at gøre arbejdet nemmere. Disse mælketyper har et lidt højere og mere konstant indhold af protein, der gør det nemmere at stabilisere skummet. De er typisk også dyrere, og så længe du bruger frisk mælk, er det ikke nødvendigt at bruge penge på den slags.
Mange tror fejlagtigt, at fedtprocenten har betydning for kvaliteten af mælkeskum. Sådan forholder det sig dog ikke. Mælkens indhold af fedt har betydning for konsistensen og smagen på mælkeskummet, men en lettere mælk kan skumme mindst lige så godt, hvis ikke bedre, end en fed mælk.
Sådan laver du et hjerte i latte art:
Det skal du bruge:
1) Hæld mælkeskum i koppen
Start med at hælde mælkeskum i koppen. Hæld, så du rammer lige i midten fra en afstand på ca. 5-10 centimeter.
Dette gør du for at løfte cremaen og strække “lærredet”, du skal til at lave hjertet på.
2) Sænk kanden og hold tempo
Når koppen er halvfuld sænkes kanden til kaffens overflade. Fortsæt med at hælde i midten af koppen, så hjertet får den rigtige placering.
Du skal aldrig stoppe helt med at hælde, og manøvren skal således foregå i én glidende bevægelse. Hold et godt tempo, så mælkeskummet spreder sig i koppen.
Nu bør hjertet begynde at tage form.
3) Løft kanden og træk en streg
Når der ikke er plads til mere mælkeskum i koppen, løfter du kanden igen.
Der skal fortsat hældes skum i, men skru ned for tempoet og træk en fin streg gennem kop og latte art. Dette giver hjertet en lille hale og sikrer den rigtige form.
Voila! Et hjerte i latte art
Nu har du lært, hvordan man laver et hjerte i mælkeskum.
Næste gang kæresten skal overraskes med morgenmad på sengen, kan du servere kaffen med prikken over i’et.
Udvalg af kaffer til cappuccino og caffe latte
Få vores tips og tricks
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.
Jeg har en Simens expresso maskine EQ 700 den laver en udmærket skum men et hjerte nej jeg kunne tænke at lade skum komme i en kande og så forsøge at hælde skum oven på den frisklavet kaffe og forsøge at lave et hjerte eller andet?
Hej Brian
God idé. Nogle fuldautomatiske espressomaskiner kan faktisk lave rigtig god steamet mælk, som kan hældes i en kande som derra kan hældes fra ned i espressoen.
Prøv det da af!