Privat

Guide – Kværning af kaffebønner

Hvordan skal kaffe kværnes? Godt spørgsmål. At vide, hvordan kaffe skal kværnes, er en helt essentiel og uundværlig del af kaffebrygningen. Måske køber du kaffen formalet, men overvejer, om du skal i gang med at kværne dine bønner. Det er en rigtig god ide, da der er rigtig meget at hente for at optimere smagen i koppen, og det er også nemt at komme til at ødelægge sin kaffe med en uhensigtsmæssig kværning. Det kan også være, at du allerede kværner din kaffe selv, men nogle gange er lidt i tvivl om, hvordan kaffen kværnes optimalt. Derfor har vi her samlet lidt tips og tricks til dig, der efterspørger en god guide til kværning af kaffebønner.

kværnet kaffe mellem fingrene

Kværn kaffen friskt!

Lad os starte med det fundamentale. For at få det meste ud af din kaffe er det essentielt, at kaffen er helt friskmalet. Vi anbefaler, at der ikke går længere end 15 min fra kværning til brygning. Det skyldes, at så snart kaffen bliver malet, brydes kaffebønnerne op i en masse små stykker og øger derved bønnens antal overflader, som kommer i kontakt med ilt. Faktisk bliver en kaffebønne til cirka 490.000 stykker, når den kværnes til espressobrygning. Det betyder også, at der frigives en hel masse aromaer, som ellers var inde i bønnen – Det er også derfor, at det dufter så meget og så dejligt, når du kværner kaffe.

Den største skurk i dette scenarie er ilt, som også får din cykel til at ruste og din frugt til at blive blød og brun. Du kan sammenligne kaffen med et æble – hvis æblet er skåret ud i stykker, bliver det hurtigere brunt og dårligt. Konsekvensen af oxidering i kaffen er, at den mister sine søde og fyldige nuancer og aromaer, som erstattes af en af flad og jordet smag. Derfor er det vigtigt at du holder kaffen som bønner, lige indtil den skal bruges til at brygge med.

Kend din kværningsgrad

Kort fortalt er kværningsgrad et udtryk for, hvor fint- eller groftmalet kaffen er – Altså hvor store stykker kaffebønnerne er nedbrudt til. Det afgør nemlig hvor stor en overflade af kaffen, der kommer i kontakt med vand. Dette kaldes for “ekstraktion”. Små kaffestykker vil have en hurtigere ekstraktion grundet en større kontakt med vand, hvor grovere og større kaffestykker vil have en langsommere ekstraktionstid. Vi vil helst ramme et punkt, hvor kaffen hverken er under- eller overekstraheret. Underekstraheret kaffe er for groft malet eller brygget for hurtigt og vil have sure, eddike-agtige noter og mangle dybde og fylde. Overekstraheret kaffe, der er brygget for langsomt eller for fintmalet, vil have bitre og tørre noter, der kan smage lidt som kridt.

Det er derfor vigtigt, at man arbejder med kværningsgraden i forhold til den bryggemetode, man bruger. Hvis vi bryder det ned i en skala fra 1 til 10, hvor 1 er som hvedemel og 10 er som kokos, vil man kværne nogenlunde sådan her:

Espresso: 2-3

Aeropress: 3-4

Filterkaffe: 5-6

Chemex: 7-8

Stempelkande: 8-10

Når det er sagt, så kan man også udnytte kværningsgraden til at fremhæve smagsnoter. Hvis man eksempelvis gerne vil have en mere syrlig kaffe, kan man indstille sin kværn til at kværne en anelse grovere end normalt. Mangler du en god kværn derhjemme, kan vi anbefale Wilfa kaffekværn.

De fleste kaffekværne kan indstilles ud fra ovennævnte skala. Men det er ikke altid, at indstilling 5 på den ene kværn er den samme på en anden. Kaffekværne er meget forskellige. Her tilbyder Wilfas CGWS130B en super brugervenlighed, da kværningsgraderne ikke er beskrevet med tal, men med bryggebetegnelser. Det vil sige, at hvis du brygger på AeroPress, sætter du blot kaffen på AeroPress. Der kan selvfølgelig være personlige præferencer inden for kværningsgrad – og vi anbefaler generelt at prøve sig frem – men her tilbyder Wilfa kaffekværnen også en masse frihed.

OBS: Brygger du espressokaffe, skal du være opmærksom på, at Wilfa-kværnen ikke er en espressokværn. Generelt er det noget nært umuligt at finde en maskine, der både kan kværne kaffe til filter og til espresso. Derfor må du ud og investere i en espressokværn. Vi sælger dem ikke, men både derhjemme og på kontoret er vi glade for mærket Eureka og deres kaffekværne.

Formalet kaffe i en kalita wave
ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.

Kaffemølle vs. kaffekværn

Nu er du måske kommet i tvivl om, hvilken kværn du skal vælge. Der findes hundredevis af kaffekværne i prisklasser fra 100 kr til 20.000 kr. Nogle er elektriske, og nogle er med håndkraft. Overordnet set findes der tre typer: kaffemøller, kaffekværne og espressokværne.

  • Kaffemøller ligner lidt en miniblender, der har en skål til bønnerne med blad i bunden, som blender kaffebønnerne. Fordelen ved disse er, at de typisk er små, kompakte og billigere end en kaffekværn. De har dog det minus, at de ikke er gode til at få en jævn kværningsgrad. Dvs. at de hakkede stykker af kaffebønner vil være af forskellige størrelser og savne ensformighed. Hvis du læste med i afsnittet ovenfor om ekstraktion, ved du, at forskellige størrelser kaffestykker giver forskellige ekstraktioner. Derfor udgør en ujævn kværningsgrad et problem, da nogle af kaffestykkerne vil blive overekstraherede og andre vil blive underekstraherede. Hvis du har en kaffemølle og endnu ikke er klar til at investere i en kaffekværn, så er et lille tip at ryste møllen, mens du kværner, som var det en cocktailshaker, for at gøre kværningen så jævn som muligt.
  • Kaffekværne, som eksempelvis Wilfa, er typisk en anelse større og har to beholdere: én til bønner i toppen og én til den formalede kaffe i bunden. I midten sidder to knive, som kaffen kommer igennem og bliver knust. Du kan så indstille, hvor tæt disse knive skal være på hinanden – jo tættere, jo finere. Fordelen er her, at kaffen vil få en langt mere jævn kværningsgrad, og du har derfor bedre mulighed for at sikre, at du får et ens resultat hver gang. Derudover er det nemt at justere kværningsgraden til forskellige bryggemetoder. Dog er kaffekværne typisk en smule dyrere og større, men altså klart den bedste løsning.
  • Den sidste type er en espressokværn, og det er egentlig bare en kaffekværn, der egner sig til at lave espressokaffe. Espresso skal males meget fint, og der er mange kaffekværne, der ikke har et bredt nok spektrum til at kunne formale til både stempelkaffe og espresso. Hvis man derfor primært brygger på espresso, så kan det være en fordel at anskaffe sig en kværn specifikt egnet til at male kaffen fint. Det er også vigtigt at kunne justere meget præcist, da kværningsgraden er helt central for, at ens espresso får en korrekt løbetid på cirka 25 sekunder.

Det er også muligt at få en kaffekværn, som drives ved håndkraft med et håndtag, man selv drejer rundt. Det er smart, hvis du vil have friskmalet kaffe på campingturen eller andre steder uden adgang til strøm. Det kan dog give lidt sved på panden, især hvis du skal brygge kaffe til flere end dig selv.

Men hey, ingen har sagt, det skulle være nemt at brygge god kaffe.

Eksperimentér med din kværn

Hvis du har set vores bryggeguides, har du sikkert lagt mærke til, at vi altid anbefaler en bestemt kværningsgrad alt efter, hvilken bryggemetode du bruger. Vi siger blandt andet, at kaffen til en Chemex skal kværnes relativt groft, hvilket mest af alt er en anbefaling og ikke et krav. Du kan selv eksperimentere med forskellige kværningsgrader og prøve at fremhæve mere dybe noter ved at kværne finere eller mere syrlige noter ved at kværne grovere.

Når vi smager en ny kaffe, prøver vi altid at drikke den med samme bryggemetode, men på 2-3 variationer af kværningsgrad for at se, hvilket potentiale kaffen har på de forskellige indstillinger.

Så prøv dig frem, og se hvad du synes bedst om.

kværnet kaffe i stempelkande

ØNSK anbefaler disse produkter

95 kr.265 kr.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

5 kommentarer til “Kaffekværning 101

  1. Lene Langelund siger:

    Rigtig god information. Hvorlænge vil I videre at en Wilfa kaffekværn kan holde, hvis jeg gennemsnitlig brygger 4 kopper 2 gange daglig?
    Kan man vedligeholde knivene på nogen måde?

    • Andreas Kirk siger:

      Hej Lene,

      Uha, det kan være lidt svært at sige præcist. Men jeg vil sige, at du kan regne med at have den i en længere årrække. 3-5 år mindst.

  2. Paw siger:

    Findes der en tabel ud fra antal kopper der skal kværnes dvs i sekunder? Det er en Wilfa kaffekværn jeg har.
    Mangler nemlig sådan en tabel
    Oftes brygger jeg endten 4, 6, 8 og 10 kopper

  3. Andreas siger:

    Hej Paw

    det kan være svært at sige, da forskellige bønner har forskellig densitet. Derfor er kværntiden ikke altid den samme.
    Prøv dig frem med at måle 60g af til 10 kopper. Smid 60g bønner i kværnen. Tag dernæst et stopur og start stopur samme tid som kværn. Når du ikke kan høre flere bønner i kværnen kan du stoppe stopuret. OG så har du tiden på at kværne 60g kaffe.

    Vh

  4. Caroline Pedersen siger:

    Hejsa. Er det muligt at kværne sin kaffe til stempelkanden på sin sage espressomaskine, hvis man sætter den på det groveste? Eller bliver dette stadig for fint?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *