Privat

Skovkaffe er genialt – hér er hvorfor

Skovkaffe er genialt, men hvorfor er dét det? Udover at det giver kaffebonden mulighed for at have andre afgrøder i plantagen, og dermed skabe en ekstra indtægtskilde, er der også store fordele for planeten. Vi kommer her med 5 grunde til hvorfor det bør være vejen frem – følg med og lær’ mere om skovkaffen.

1. Skovkaffe absorberer CO2

– Skovkaffens superkraft

Vores første fact angående skovkaffe er kaffeplantagernes evne til at absorbere CO2. En konventionel kaffeplantage absorberer også CO2, men ikke i lige så høj grad som det er tilfældet ved skyggetræsplantager.

Skyggetræsplantager absorberer ifølge estimater 30-45 ton CO2 pr. hektar, hvor en konventionel kaffeplantage kun absorberer omkring 10 ton CO2 pr. hektar. Udledning af drivhusgasser er en stor synder, når det kommer til klimaforandringer, hvorfor skyggetræsplantagernes store evne til at absorbere netop dette er eminent.

Skovkaffe vs traditionel dyrket kaffe - absorberer CO2
Skovrydning med Englands areal- 5 facts om skovkaffe

2. Skovrydning – kaffens skyggeside

I takt med et stigende befolkningstal på verdensplan, bliver der fældet store skovarealer for at give plads til landbrugsarealer hvor der kan dyrkes afgrøder på. Hvert år bliver der fældet op mod 14 milioner hektar skov, som er et areal der ca. er svarende til arealet af England. Afrydning af skov ødelægger ikke blot dyre- og planteliv men øger også CO2-udledningen yderligere.

Kaffe rangerer som nummer 6 på listen over årsager til skovrydning, hvilket du kan læse mere om her. Dette er endnu en grund til, at skovkaffe er et bedre alternativ end traditionel dyrket kaffe.

3. Skovkaffe øger biodiversiteten

Træerne i skyggetræsplantager er med til at forbedre betingelserne for plante og dyreliv i den omkringliggende natur, hvilket resulterer i øget biodiversitet. Det lokale økosystem fungerer som naturlig gødning for kaffeplanterne, samtidig med at de nedfaldne blade fra træerne nedbrydes på jorden og giver naturligt kvælstof til kaffeplanterne.

Skovdyrket kaffe har ikke blot en positiv indvirkning på biodiversiteten, men tilføjer også naturlige næringsstoffer til jorden, som minimerer behovet for brugen af pesticider. Skovkaffe giver også mulighed for at eliminere brugen af pesticider helt, hvilket er tilfældet med det kaffe vi køber fra vores kaffebønder, hvorfor vi har 100% økologisk kaffe.

Biodiversitet - skovkaffe øger biodiversiteten - plante- og dyreliv
5 facts om skovkaffe - muligt at gro flere afgrøder

4. Endnu en indkomst til bønderne

Kaffeplanten er typisk ikke en særlig høj plante, hvilket giver bonden god mulighed for at gro andre afgrøder i plantagen. Kaffebonden kan gro afgrøder som avocado, bananer, kakao og guava. De yderligere afgrøder kan ligeledes være en ekstra indtægtskilde for bonden, samtidig med at de giver skygge til kaffeplanten.

Kaffebønder rundt om i verden kæmper for at opretholde en tilstrækkelig indtjening for deres afgrøder, hvilket tvinger nogle kaffebønder til at sælge deres kaffebønner til lave priser på grund af konkurrence og manglende retfærdig handelspraksis. Dette er bl.a. en af grundene til at vi handler direkte med de bønder vi køber kaffe af, da vi på den måde støtter retfærdig handel samt sikrer en ordentlig indtjening til kaffebønderne. Dette kan du læse meget mere om i vores indlæg angående en ordentlig betaling til kaffebønderne.

5. Analyse af kaffeplantagerne

Vi i ØNSK er ved at udfærdige en omfattende analyse på alle de gårde, vi køber kaffe fra. Dette gør vi for at finde mere præcise data om mængden og niveauet af skovdyrket kaffe i de plantager, hvor vi får vores skovkaffe fra. 

Projektet vil inden udgangen af 2023 give os en komplet CO2-analyse af alle vores kaffer, som vil give os indsigt i hvor stor udledningen er for hver enkelt af vores kaffer. 

Udover at give os et større overblik, vil denne analyse gøre det muligt for os at identificere områder, hvor der kan foretages forbedringer.

Analyse af kaffeplantagerne - optimering af kaffeplantagerne

Her er nogle flere ØNSK artikler, du måske synes om

Tips & tricks

10 ting du kan bruge kaffegrums til | Opdateret 2023

2: Fine, rene og lugtfrie hænder Kaffegrums er virkelig effektivt, hvis du har genstridige oliepletter [...]

2 kommentarer

Tips & tricks

10 things you can use coffee grounds for

2: Fine, clean and odorless hands Coffee grounds are really effective if you have stubborn [...]

Opskrifter

Opskrift: Brunchsandwich med spejlæg, svampe og avocado

Du kan finde flere kødfri vegetar opskrifter på Micadeli ØNSK anbefaler [...]

Recipes

Recipe: Brunch sandwich with fried eggs, mushrooms and avocado

You can find more meat-free vegetarian recipes at Micadeli ØNSK recommends [...]

Opskrifter

Espresso energy balls med ØNSK Kaffe 🤸

Jeg håber, at du kan bruge opskriften. Du kan finde mange flere salte og søde [...]

Recipes

Espresso energy balls with ØNSK Coffee 🤸

We hope that you can make use of the recipe, and check out all the [...]

Opskrifter

Crumble opskrift med ØNSK Kaffe

Opskriften er lavet af Michala og jeg står bag madbloggen Micadeli. Du kan her få inspiration [...]

Recipes

Crumble recipe with ØNSK Coffee

Recipe is made by Michala who is behind the foodblog Micadeli. You can get more [...]

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.


    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *