Privat

Køb økologisk kaffe og undgå alt det, du ikke vil have i din kop

Som forbrugere vælger vi ofte vores produkter ud fra, hvad og hvor meget vi får for pengene. Men når det kommer til økologisk kaffe og økologiske kaffebønner, skal du i stedet vende det om og tænke: Hvad er det, jeg IKKE får for mine penge. For økologi handler om at vælge kemiske sprøjtemidler og kunstgødning fra. På den måde passer du både på dig selv og kloden, du bor på.

Gå på opdagelse i vores økologiske kaffer

Leonel Valladares
85 kr.240 kr.

Smagspakker

Kaffe smagspakke

240 kr.250 kr.
Cesar Sampertegui
95 kr.340 kr.
El Palto
Kuska
Café de Alturas
85 kr.240 kr.
Corcasan
Leonel Valladares
45 kr.390 kr.
Corcasan

Økologisk kaffe uden pesticider

I produktionen af økologisk kaffe er det forbudt at bruge kemiske sprøjtemidler (pesticider) og kunstgødning. Pesticider er alle de forskellige kemiske stoffer, der sprøjtes på kaffeplantagen for at beskytte kaffebuskene fra skadedyr, ukrudt og svampesygdomme.

Generelt er pesticidresterne i mad og drikkevarer, der er produceret i EU, lave. Her findes der skrappe krav til grænseværdierne, og de allerfarligste pesticider er ulovlige at bruge i EU-landenes fødevareproduktion. Andre steder på kloden er reglerne mere lempelige, og der findes grelle eksempler på livsfarlige pesticidfund i brasiliansk kaffe.

De uens regler og den manglende gennemskuelighed, det medfører, er en af hovedårsagerne til, hvorfor ØNSK anbefaler at købe økologisk kaffe. Kaffebønner dyrkes i det, man kalder ’Bønnebæltet’, som er et bredt bælte omkring ækvator. De kaffeproducerende lande ligger altså uden for EU, og derfor er de også underlagt nogle andre regler for brug af pesticider i konventionelt landbrug. For økologisk landbrug gælder EU-reglerne i hele verden, hvis produkterne skal sælges med EU’s økologiske mærkning på. Uafhængige og udpegede kontrollanter har ansvaret for at besøge de økologiske kaffeplantager og sikre, at plantagerne overholder europæiske standarder for økologisk produktion.

Produkter fra udlandet kan også bære det røde danske Ø-mærke, hvis varerne forarbejdes eller pakkes i Danmark. Denne proces kontrolleres af den danske økologikontrol, og da ØNSKs økologiske kaffevarinater ristes og pakkes i København, bærer kaffekposerne det danske Ø-mærke.

Café de Alturas
85 kr.240 kr.

Hele økologiske kaffebønner eller formalet kaffe

ØNSK har efterhånden er bredt udvalg af økokaffe. Det seneste skud på stammen er Café de Alturas, der betyder kaffe fra højderne.

Højder er synonym med god kaffe, da der i bjergene er lidt køligere og en mere stabil temperatur. Hvis temperaturen bliver for høj i kaffeplantagerne, udvikler kaffebærrene sig for hurtigt og når ikke at få den dybe og komplekse smag, vi kender fra kvalitetskaffe.

Økologisk kaffe får tit skudt i skoene, at kvaliteten ikke er den samme som konventionelt dyrket kaffe. Men Café de Alturas er beviset på det modsatte. De arbejder løbende med udviklingsprojekter på gårdene for at løfte kvaliteten til nye højder. Det lille kooperativ har samtidig et laboratorie og kafferisteri, hvor kaffen testes og kvalitetsbedømmes.

Du kan både få Café de Alturas som mellem- eller mørkristet og formalet eller hele økologiske kaffebønner.

Du kan også finde hele ØNSKs udvalg af økologisk kaffe her.

traktor

Landmand sprøjter med pesticider. Billede af John Lameth fra Pexels

Økologi er bedre for natur og miljø

Gødning er et middel, der får planter til at gro ved at tilføre jorden omkring dem næringsstoffer. Normalt inddeler man gødning i to overordnede kategorier: naturgødning og kunstgødning. Naturgødning består udelukkende af organiske materialer – urin, afføring, haveaffald og andet naturligt materiale. Kunstgødning derimod er kemisk produceret. Kemisk gødning blev populært allerede tilbage i 1800-tallet. Fordelen ved kunstgødning er muligheden for at tilpasse gødningens næringsindhold til jorden, og kemisk gødning kommer i en form, som jorden nemt kan optage.

Organisk gødning optages langsommere, og derfor må økologiske kaffebønder være mere tålmodige. Den længere proces udgør dog en fordel for kaffeplantagernes nærmiljø og natur. Organisk gødning har nemlig en jordforbedrende effekt, der styrker jordens mikroliv ved at øge indholdet af muld, regnorme og mikroorganismer. Den langsommelige proces betyder samtidig, at økologiske bønder kun skal gødske én gang om året. Derfor skal man ikke i samme grad frygte overdosering af gødning, der kan ødelægge nærliggende vandmiljøer.

En måde, hvorpå de økologiske kaffebønder laver naturgødning, er faktisk ret cirkulær. Som tidligere beskrevet, kommer kaffe fra et bær. Inde i bærret er to bønner. Selve bærret er et restprodukt i kaffeproduktion, som typisk slet ikke bruges i konventionelt landbrug. På økologiske gårde bliver bærret derimod komposteret sammen med andet organisk materiale; såsom husdyrs efterladenskaber og nedfaldne bananblade. En masse orme ligger og bearbejder det organiske materiale, som til sidst bliver til et godt gødningsprodukt.

orme

Regnorme sørger for at trække organisk gødning ned i jorden. De er essentielle for økologisk landbrug. Foto af Sippakorn Yamkasikorn fra Pexels.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.

Opbygning af infrastruktur til økologisk gødning hos kaffebonde

I ØNSK bestræber vi os på at fremme produktionsformer til gavn for natur og mennesker. Ud af vores omsætning går 1% til grønne udviklingsprojekter hos kaffebønderne. Se med i videoen, hvor vi opfører infrastruktur hos Leonel til at kunne lave økologisk gødning.

I videoen er vi på besøg hos den økologiske landmand Leonel Valladares. Leonel giver os et indblik i, hvordan de økologiske gødningsprocesser foregår, og hvordan naturgødning oftest bliver til på økologiske kaffegårde. Vi er meget stolte af, at Leonels kaffe er en fast del af ØNSKs kaffeabonnement.

Vulkansk jord er ideel til økologi

Man siger om Nicaragua, at det er landet af søer og vulkaner. Da vulkansk jord er eminent til at absorbere og holde på vand og mineraler, er jorden i Nicaragua enormt frugtbar. Derfor er landet det ideelle sted til økologisk produktion af kvalitetskaffe.

ØNSKs økologiske kaffekapsler

Hos ØNSK kan du også få økologiske kaffekapsler. Kaffen er uden pesticider og gødsket med organisk gødning, så du kan nyde en ren og god kop kaffe. Kaffekapslerne består tilmed af organisk materiale, der tager hensyn til både klima og miljø. Har du en Nespressomaskine derhjemme, er kaffekapslerne fra ØNSK det miljøvenlige og bæredygtige valg.

Leonel Valladares
45 kr.390 kr.
Corcasan

Danskerne elsker økologi

Det generelle salg af økologiske fødevarer fortsætter med at sætte ny rekord år efter år. I 2020 har salget for første gang rundet 100 milliarder dollars, og Danmark er helt i top på førstepladsen og er derfor verdensmestre i økologi. I Danmark udgør salget af økologiske fødevarer en markedsandel på 11,5 procent, hvilket altså er nok til at være i den økologiske føreposition.

I en forbrugeranalyse foretaget af Landbrug & Fødevarer, der fremgår til højre, kan du se danskernes vigtigste årsager til at handle økologi. Udover at vælge sprøjterester fra pesticider fra, er det altså også vigtigt for forbrugerne af økologi at passe på miljø og drikkevand, øge dyrevelfærden, beskytte klimaet og meget andet. Er du en af de forbrugere, der går op i økologi, kan du se hele vores sortiment af økologiske kaffe her eller nogle udvalgte kaffer herunder:

Det økologiske marked

Kilde: lf.dk – Forbrugeranalyse foretaget for L&F, 2019

ØNSK anbefaler disse økologiske produkter

Corcasan
Leonel Valladares
85 kr.240 kr.
Corcasan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *