Hvad vil det sige at din kaffe kommer fra en B Corp-certificeret virksomhed, og hvad er B Corp egentlig? Det dykker vi her ned i og forklarer hvorfor certificeringen er vigtig for os i ØNSK, hvorfor vi er så stolte af den og ikke mindst hvilken betydning det har for dig, som drikker kaffen.

Hvorfor være B-edre for verden?

En virksomhed der bærer B Corp-logoet, har forpligtet sig til at opretholde høje standarder, hvad angår ansvarlighed over for samfundet og miljøet. Det er med andre ord en virksomhed, som kontinuerligt arbejder på at sætte et positivt aftryk på verden. B Corp-certifikatet viser at virksomheden er blandt de mest ambitiøse virksomheder i arbejdet mod en mere bæredygtig verden.

B Corp-certificeringen er den eneste certificering, som måler en virksomhed på både et socialt, samfundsmæssigt og miljømæssigt plan. I modsætning til andre certificeringer, hvor det udelukkende er produktet der vurderes, er der her tale om en omfattende 360-graders vurdering af hele virksomheden.
Virksomheden bliver vurderet på en række parametre, som kan inddeles i fem stakeholder-fokuserede områder: governance, workers, community, environment og customers.

Det handler ikke længere kun om at være den bedste i verden, men derimod om at gøre det b-edste for verden.

B Corp-B Corporation-certified B Corp
Direct trade-kaffe-Corcasan-ØNSK-B Corp

Vil du være en del af B Corp-bevægelsen?

– det er du som kunde hos ØNSK

ØNSKs B Corp-certificering er din garanti for, at kaffen kommer fra en veldokumenteret ansvarlig virksomhed, som handler direkte med små kooperativer og kaffebønder. Ved at vælge en ansvarlig kaffevirksomhed er du med til at skabe en positiv forskel for kaffebønder i Nicaragua og Peru.

Som kunde hos ØNSK er du bl.a. med til at sikre, at kaffebønderne får en ordentlig betaling for deres hårde arbejde med at dyrke økologisk specialkaffe. Det betyder, at de kan opretholde en højere levestandard end størstedelen af verdens små kaffeproducenter, der lever et liv under fattigdomsgrænsen. Samtidig giver det dem mulighed for at investere i udstyr, som er med til at øge kvaliteten og dermed også prisen på deres kaffe.

Hvordan bliver man en del af B Corp-fællesskabet?

For at blive B Corp-certificeret skal en virksomhed gennemgå en frivillig certificeringsproces, som laves af nonprofitorganisationen B Lab. For at bibeholde sit certifikat skal virksomhederne recertificeres hvert 3. år. Dette gøres for at sikre virksomhedens fortsatte ansvarlighed over for samfundet og miljøet. Virksomheden vil blive vurderet ud fra de fem tidligere nævnte parametre governance, workers, community, environment og customers.

B Lab arbejder med et scoresystem fra 0 til 200. For at blive en del af klubben og modtage sit B Corp-certifikat, skal man opnå en overall B Impact-score på minimum 80. Median-scoren for almindelige virksomheder er på 50,9. Der findes endnu ikke en virksomhed som har opnået maksimalscoren 200; den højest ratede B Corp virksomhed i Norden er Merkur Andelskasse med 115,4 point.

Dags dato (april, 2023) er der fire danskejede kaffevirksomheder, som er blevet B Corp-certificeret: ØNSK (103,3), CleverCoffee (88,2), Coffee Collective (83) og Prolog (82,2). 

B Corp certificeret danske kaffevirksomheder rangeret efter B Corp score
B Corp score-ØNSK-B Corp certificering

ØNSK er B Corp-certificeret

– men betyder det, at vi er i mål? 

At blive B Corp-certificeret er kun for de mest ambitiøse virksomheder. Det er ikke blot en engangs certificering men en forpligtelse til fortsat at arbejde mod bæredygtige forandringer i samfundet. Vi vil ikke blot sælge god kaffe men også være med til at ændre kaffeindustrien til det bedre, hvilket var fundamentet ØNSK blev bygget på.

ØNSK fik sin B Corp-certificering i 2021, og der blev i den forbindelse lavet en 360-graders vurdering af virksomheden. Denne proces var med til at synliggøre både overfor os selv, men også vores kunder, hvilke parametre vi som virksomhed fortsat kan forbedre os på for at skabe positiv merværdi for samfundet.

B Corp inspirerer os til at gå endnu længere, og sikrer at vi hele tiden går foran, når det kommer til ansvarlighed og gennemsigtighed, hvorfor vi er rigtig stolte af denne certificering.

FAQ

Hvad betyder B Impact Assessment (BIA)?

BIA er et digitalt hjælpeværktøj, som er et ‘spørgeskema’ virksomheden skal udfylde for at kunne blive B Corp-certificeret. BIA bliver brugt i forbindelse med evalueringen af virksomheden og måler virksomhedens positive indvirkning på samfundet. BIA består af en række spørgsmål vedrørende virksomheden. Spørgsmålene er inden for de fem kategorier governance, workers, community, the environment og customers. Det kan fx være spørgsmål som Hvor stor en procentdel af ledelsen/management er fra underrepræsenterede befolkningsgrupper?

Hvor ofte skal man recertificeres? 

B Corp-certificerede virksomheder skal recertificeres hvert 3. år, hvilket sker gennem en opdatering af ens BIA. Det betyder, at man ikke er i mål, når først certificeringen er i hus. Det er et kontinuerligt arbejde.

Hvad er B Lab?

B Lab er et nonprofitnetværk fra 2006, som vil forandre måden, der bliver drevet virksomhed på. Den globale økonomi skal være til gavn for alle mennesker, fællesskaber og ikke mindst planeten, de vil derfor ændre på det økonomiske system. De har et mål om at redefinere erhvervslivets succesparametre, og vil ændre på kapitalismens kultur, struktur og opførsel. Fremfor at have et system hvor den globale økonomi gavner få, kæmper B Lab for ét der gavner alle.

Kontakt

  Buy specialty coffee from ØNSK - Andreas from ØNSK raises his cup of organic coffee from Nicaragua

  Vil du tale med en af os?

  Spørgsmål vedrørende kaffen? Så er vi her for dig!

  Rasmus Ditlev fra ØNSK

  Rasmus Ditlev
  Kaffespecialist

  +45 27 89 11 13

  rasmus@onsk.dk

  Andreas Kirk fra ØNSK

  Andreas Kirk Hedegaard
  Erhvervsløsninger

  +45 61 31 66 87

  andreas@onsk.dk

  ØNSK logo

  Ønsk ApS
  Hovedkontor

  +45 25 94 02 10

  kontakt@onsk.dk

  Køb B Corp-certificeret kaffe her

  Cesar Sampertegui
  95,00 kr.340,00 kr.
  Corcasan
  80,00 kr.230,00 kr.
  Corcasan
  80,00 kr.230,00 kr.
  Leonel Valladares
  45,00 kr.390,00 kr.
  Kuska
  80,00 kr.230,00 kr.
  Leonel Valladares
  80,00 kr.230,00 kr.

  Andet

  ØNSK is a Certified B Corporation. What’s next?

  We are B Corp! 🎉 …but what does that mean, exactly? If you follow us [...]