Mælkeskum på alle typer mælkedrikke
Den perfekte mælkeskum er blød som fløjl og sød som sukker, og den er den naturlige makker til en stærk espresso. Du kan lave mælkeskum på alle typer mælkedrikke – sødmælk, minimælk, havremælk, mandelmælk og sågar laktosefri mælk kan laves til mælkeskum. Der vil naturligvis være forskel på skummets konsistens. Fed mælk har en tendens til at blive mere cremet, hvorimod en let mælk skummer mere. Men i modsætning til hvad mange tror, er det mælkens protein og ikke fedt, der gør, at den kan skummes.
Hvilken mælk der giver den bedste skum, har videnskab.dk skrevet højt og flot om. Uanset hvilken én, du bruger til din mælkeskum, er det vigtigt med en mælkesteamer, som den der er på vores espressomaskine fra Rocket, hvis du vil opnå det bedste resultat. Især hvis skummet skal bruges til latte art, er det nødvendigt at bruge damp. Det kan en mælkeskummer, der i stedet pisker mælken, ikke.
Få vores tips og tricks
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.
Hæld mælk op
Fyld frisk mælk i din mælkekande. Efterlad god plads i kanden, da mælken vil udvide sig som skum.
Rengør steameren
Fjern rester af gammelt vand eller mælk fra steamerpinden ved at vikle en klud omkring og tænde for steameren. Pas på ikke at blive forbrændt af den varme damp.
Placér steampinden
Kanden skal holdes oprejst og lige. Placér steampinden i mælken, så hovedet på pinden kun lige er under overfladen. Pinden skal placeres lidt væk fra midten, men må ikke røre kandens sider.
Fuld kraft
Tænd for steameren, og sørg for at bruge nok kraft ved at skrue helt op for den.
Hvis mælken begynder at “skrige” i stedet for at boble, har du enten ikke skruet helt op for dampen eller placeret steamerpinden forkert i mælken.
Placér en hånd på siden af mælkekanden. Den skal være dit termometer.
Tyk eller luftig mælkeskum?
Imens mælken bliver varmere, vil den udvide og udvikle sig.
Vil du have meget skum, skal du sænke kanden i takt med at mælken løfter sig, så steamerpinden fortsat er ved mælkens overflade. På den måde tilsætter du mere luft til mælken.
Vil du modsat have en fyldig og tyk mælkeskum, skal du fastholde højden på kanden og lade steamerpinden forsvinde ned i skummet.
Tip: Tilsæt kun luft til din skum, så længe mælken er kold. Når du mærker, at kanden bliver varmere end din hånd, skal du holde kanden i ro. Ellers vil mælkeskummet have svært ved at samle sig.
Ikke for høj temperatur
Dampen fra steamperen skal sende skummet rundt i en cirklende bevægelse.
Lad mælken cirkle, til kanden bliver for varm til at holde hånden på den. Vent herefter nogle få sekunder, og sluk så for steameren. Mælken skulle gerne have en temperatur på omkring 60°.
Tip: Hvis der under steamingen lyder en dyb, rumlende larm fra mælkekanden, kan det indikere, at mælken koger.
Vær forsigtig. Bliver mælkeskummet for varmt, får det en grødlig smag, der er uegnet til kaffe.
Lad mælke-skummet hvile
Sæt mælkekanden til side og rengør igen steamerpinden som tidligere.
Et øjebliks hvile giver luftboblerne i mælkeskummet tid til at forsvinde. Bank mælkekandens bund et par gange mod bordet, hvis mælken fortsat indeholder større bobler.
Sving mælke-skummet rundt
Så snart mælkekanden er fri for luftbobler, begynder du at svinge skummet rundt i kanden.
Bevægelsen skal samle mælk og skum, så du til sidst står med en skinnende, cremet og fløjlsblød mælkeskum – som den på billedet.