Privat

En klassisk italiensk dessert

Affogato er en klassisk italiensk kaffedessert bestående af is og kaffe. Den smager så godt, at det er svært at tro på, den kun består af to ingredienser. Omvendt er det netop kendetegnende for det italienske køkken, at retterne skal være simple, bestå af gode råvarer, og så skal maden nok smage fremragende.

Det italienske ord ”affogato” betyder oversat at drukne, og det er lige præcis, hvad man gør, når man laver en affogato dessert. En kold kugle is i et afkølet glas oversvømmes og druknes i varm espressokaffe, der skaber en fantastisk og lækker iscreme på toppen og et iskoldt bid i bunden. En udsøgt fornøjelse her i sommervarmen. Den må du bare prøve!

affogato - ØNSK Kaffe

Kaffe med vaniljeis – eller hvad?

Traditionelt set er affogato lavet på vaniljeis og et skud espresso, og da italienerne er et traditionsbundet folkefærd, og mange italienske kokke og husmødre værner om de klassiske opskrifter med liv og sjæl, skal man passe på med at lave om på ”den ægte opskrift”.

Men! Vi mener dog, man med fordel kan sætte sit eget personlige præg på isdesserten, og foretrækker du pistacieis fremfor vaniljeis, skal du bare slå dig løs. Den valgte is skal dog helst have en god portion fedme, hvis det ikke skal ende i noget værre sjask. Så hold dig derfor fra sorbet.

Tip: affogato er godt, men endnu bedre med cookie til. Se en vegansk og glutenfri opskrift lavet af Alberte Stengaard.

Er du laktoseintolerant, veganer eller bare frisk på at prøve noget nyt, gennemgår vi en mejerifri version længere nede på siden.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.

Ingredienser til én affogato:  

 • 1 skud espresso (kan være kaffekapsel)
 • 1 kugle is efter eget valg
 • Lidt revet mørk chokolade

Fremgangsmåde

 1. Form en kugle is og forsøg at gøre den så rund, du kan, og læg den herefter i et glas af passende størrelse. Affogatoen er en simpel dessert, så den tager sig bedst ud, hvis ingredienserne er sirligt arrangeret.
 2. Lav det perfekte skud espresso eller en espresso kaffekapsel i en lille kande (gerne med tud, så du kan hælde pænt), og hæld det rundt om isen i glassen.
 3. Servér med en ske og lidt revet mørk chokolade på toppen.
kaffedessert med is og chokolade
Vegansk affogato

Mandel affogato (vegansk og laktosefri)

Med vegansk is, et skud mandelmælk, lidt hakket mandler og et drys kanel kan du forvandle din affogato til en lækker vegansk mandel-version. Den bliver lidt mere som en milkshake med den ekstra væde, hvilket, hvis man er til det, er virkelig lækkert.

Hvis du er i tvivl om, hvilken is der smager bedst, har Alt for damerne lavet en stor test af vegansk is.

Ingredienser til én mandel affogato:  

 • 1 skud espresso (kan være kaffekapsel)
 • 1 vegansk kugle is efter eget valg
 • 25 ml mandelmælk
 • 1 teske hakkede mandler
 • ½ teske kanel

Fremgangsmåde

Hæld mandemælk i et glas af passende størrelse. Placer den valgte veganske is i mælken.

Bryg et skud espresso eller et kaffekapsel og hæld kaffen rundt om isen.

Drys hakkede mandler og lidt kanel på toppen og server herligheden. Man kan med fordel lade isen, kaffen og mandelmælken smelte sammen og drikke desserten som en milkshake.

Hvilken kaffe skal jeg vælge?

Indtil videre har vi skiftet vaniljeisen ud med en valgfri kugle. Så har vi puttet mandelmælk i affogatoen. Og nu banker vi så sidste søm i kisten og en kniv i ryggen på den traditionelle italienske opskrift. Vi skifter nemlig espressoen ud med ganske almindelig filterkaffe. For du kan selvfølgelig bruge lige den kaffe, du gerne vil i din affogato.

Espressokaffe har styrken til at smage igennem is og mælk, men hvis du foretrækker en mere afdæmpet kaffesmag, kan du bruge lige den kaffe, du lyster. Selv foretrækker vi en fyldig kaffe, der indeholder sødme fra nødder og chokolade. Nødder, chokolade og is er jo som bekendt et match made in heaven, og den kombination slår derfor aldrig fejl. Vores økologiske kaffe fra Corcasan er et godt bud, og den fås både i en mørkristet og mellemristet version.

90,00 kr.330,00 kr.
Ikke på lager
90,00 kr.330,00 kr.
José Espinoza
1.700,00 kr.
Fåes nu som abonnement
José Espinoza
95,00 kr.340,00 kr.
250,00 kr.
Cesar Sampertegui
ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *