Nicaragua som kaffeland

Vi vil i dette indlæg forsøge at give en dig bedre forstående for hvad der gør Nicaragua til et helt særligt kaffeland og hvordan deres kaotiske og hårde historie har påvirket landet og kaffens udvikling. 

Velkommen til landet af søer og vulkaner!

Lad os lige tage det fundamentale om Nicaragua først. Nicaragua ligger i Mellemamerika, og deler grænser med Costa Rica mod syd og og Honduras mod nord. De har et areal på 130.370 kvadratkilometer som er cirka 3 gange større end Danmark, hvor der bor cirka 6,5 millioner mennesker (det bliver ihvertfald estimeret til deromkring). Landet er kendt som “the land of lakes and volcanos” grundet de to kæmpe søer og de 23 vulkaner (hvoraf 19 stadig er aktive).

Nicaragua er et af de fattigeste lande i Amerika, med 48% der lever under fattigdomsgrænsen mens 80% lever for under 2 dollars pr dag. Der er en mindre mellemklasse og en overkasse på 2% af befolkningen. En stor del af årsagen til den store fattigdom er, at Nicaragua har været præget af en stor politisk ustalbilitet, der medførte en borgerkrig der strak sig over 3 årtier fra starten af 60’erne og indtil slutningen af 80’erne. Økonomien er i høj grad baseret på eksport af landbrugsvarer, og de vigtigste eksportvarer er bomuld, kakao, kød, sukker og kaffe. Det ses også ved at store dele af mellem- og overklassen er ejere af signifikante mængder land.

Et fun-fact om Nicaragua er, at de i Nicaragua ikke har vejnavne og derfor ingen adresser. Det gør det noget besværligt når vi skal finde rundt. En typisk adresse kunne være “Hovedvejen 103 kilometer nord fra luftvejen, til højre for baseballbanen”. 
Derudover er Nicaragua kendt som et af verdens bedste surf-destinationer. Særlig på den vestlige kyst ved Stillehavet, hvor man kan finde små kystbyer der er fyldt med surfere fra hele verden. Vi plejer selv at kigge forbi San Juan del Sur når vi er i Nicaragua, for at nyde den varme sol og hvide strande, mens vi finpudser vores surf-teknik (disclaimer: vi er ret ringe).

Læs videre for at høre mere om Nicaragua som kaffeland og kaffekrisen i Nicaragua. 

Her kommer en lille stemningsvideo fra Nicaragua:

Kaffe i Nicaragua

Nicaragua er ikke verdens største producent af kaffe og står for blot 1,2 % af verdens kaffemarked, hvilket gør det til det 13. største kaffeland målt på volumen. Særligt for Nicaragua er, at omkring 95 % af kaffen kommer fra helt små gårde, hvor kaffen er den primære eller eneste indkomstkilde, og familien er den primære arbejdskraft. Der er faktisk over 45.000 familieejede kaffegårde i Nicaragua og over 300.000 mennesker i Nicaragua bliver beskæftiget med kaffe.

Derudover er størstedelen af kaffegårdene økologiske, dog ikke fordi de selv har valgt at dyrke økologisk. Den primære grund til at mange gårde er økologiske er, at de ikke ejer en truck til at kunne fragten gødning op til gården, eller at de simpelthen ikke har råd til gødningen. Det er typisk de lidt mindre gårde, hvor kaffen oftest kun er en del af produktionen på gården, hvor de også dyrker bønner, kakao eller holder køer og grise. Der er dog flere og flere af de mere professionelle kaffegårde, der i takt med en stigende efterspørgsel efter økologi begynder at dyrke økologisk kaffe og dygtiggøre sig i de omstændelige processer det kræver at producere nok økologisk gødning til at holde kvalitet og volumen oppe. 

Dog har Nicaragua konstant været i udvikling, og siden kaffekrisen start 00’erne (som vi fortæller mere om i næste afsnit) er Nicaragua blevet anerkendt for at producere nogle helt exceptionelle specialkaffer og ligger blandt de lande der producerer de bedste kaffer i verden, oftest karakteriseret ved at have god fyldighed og kraft med en frisk og frugtig syrlighed. Man finde ofte noter af chokolade, nødder, karamel og citrusfrugter.

Kaffekrisen

Kaffen er Nicaraguas største eksportvare, og er en helt central brik i landets økonomi. Dog har de mere end 45.000 kaffebønder der producerer kaffen været igennem noget af en rutchebanetur med naturkatastrofer, borgerkrige og finansielle ustabiliteter.

Nicaragua blev hårdt ramt af Orkanen “Mitch” i 1998, der skabte oversvømmelser og jordskred der betød et totalt kollaps i Nicaraguas kaffeproduktion og drev kaffepriserne i bund helt frem til 2003. Det gik ikke kun udover kaffeindustrien men hele landets økonomi, og resulterede i, at 3 ud af de 6 største banker gik konkurs, samt at 4,5 millioner arbejdsdage gik tabt som følge af ødelagte marker og oversvømmelser de første 2 år. Krisen ramte særlig hårdt for familierne vis primære indtægtskilde var kaffe. Mange trak deres børn ud af skolerne og levede af de øvrige varer de kunne dyrke på gårdene, såsom bønner, ris og mango.

Tusindvis af mennesker der arbejdede på gårdene mistede deres levevej og mange flygtede til Costa Rica, mens andre levede af maddonationer langs landevejene.

Nicaragua har siden da genopbygget deres kaffeindustri, som i dag står stærkt og med et øget fokus på specialkaffe, der også betyder højere priser til bønderne. Krisen viste dog netop hvor afhængig hele landets økonomi er af kaffeproduktion. 

Nicaragua i dag
Dog på trods af et forstærket kaffemarked, er Nicaragua havnet i en politisk krise der har skabt en stor ustabilitet for kaffebønderne og gør livet svært og usikkert for hele befolkningen. Det startede tilbage i foråret 2018, hvor præsidenten Daniel Ortega og hans kone lavede nogle velfærdsreformer der førte til store protester og demonstrationer. Reaktion fra regeringen var hård, hvilket førte til vejblokader og sammenstød mellem hæren og demonstranter der også kostede adskillelige menneskeliv.

Siden da, er mere end 62.000 mennesker flygtet fra landet, udenlandske investorer og turister har forladt landet, og ethvert forsøg på protest bliver overvåget og lukket ned af hæren. Det har lagt et hårdt pres på økonomien i landet, og BNP faldt med knap 4% i 2018 og 3,9% i 2019. 

For kaffeindustrien har det betydet, at adgang til finansiering for kaffebønderne har været enormt svær og for mange umuligt. Bankerne, der er finansieret af penge fra USA, er nervøse for situationen, og frygter at bønderne ikke kan afsætte deres produktion til et internationalt marked, og derved ikke kan betale deres lån tilbage. Det har betydet at nogle kaffegårde ikke har kunne høste deres produktion, som i stedet har rådnet på træerne, eller tabt penge fordi deres rente har været på over 50% årligt. Mange har været tvunget til at sælge til lokale tradere (også kaldet prærieulve), for hurtigt at få pengene ind, men resultatet er at de får en markant lavere pris, og har svært ved at få regnskabet til at løbe rundt. Derudover har kafferistere og grossisterne droppet deres besøg og indkøb i landet, grundet frygt for deres sikkerhed. De vælger i stedet for at besøge og købe kaffe fra et af de mange andre kaffelande i verden, og det har ramt salget af Nicaragua-kaffe hårdt og presset priserne ned.

Den politiske situationen har det seneste tid været meget stille, men Nicaragua står overfor næste præsidentvalg i slutningen af 2021, og det frygtes at konflikten vil blusse op igen.
Hos ØNSK har vi et konstant øje på situationen, og håber at der kommer en løsning snart, så lokalbefolkningen ikke skal rammes hårdere end de allerede er blevet, og at de kan forsætte udviklingen som et spirende special-kaffeland. Vigtigt for os er, at holde fast i vores principper om at handle direkte med bønderne, bevare relationen og tage os tid til at besøge gårdene på trods af usikkerhed, da Nicaragua mere end nogensinde har brug for udenlandske risterier og købere.

ønsk kaffe -

ØNSK i Nicaragua

Hos ØNSK har vi udelukkende kaffe fra Nicaragua. Det var sådan det hele startede tilbage i 2017 da Rasmus og Andreas startede ØNSK. Rasmus har familie der laver honning og kakao i Nicaragua, det det var derigennem at vi først tog til Nicaragua hvor vi mødte en masse kaffeproducenter. Det var en stor oplevelse for at se det hårde arbejde bag kaffen vi drikker, og de dedikerede mennesker der brænder for kaffen, men har svært ved at leve af det, grundet pressede kaffepriser og klimaforandringer. Her opstod idéen om at købe kaffe direkte fra kaffebønderne, og på den måde sikre at flere af pengene ender hos kaffebønderne og deres familier frem for hos mellemmænd.

I starten købte vi kun nogle helt små mængder fra Corcasan-kooperativet som vi hentede hjem og ristede i Helsingør. Idag køber vi kaffe fra flere enkeltgårde, samt en stor portion af kaffe fra koopertiverne Corcasan og Café de Alturas. I 2020 indkøbte vi cirka 40.000 kilo grøn kaffe. 

Dog har vores principper ikke ændret sig, og en af vores vigtigste (og sjoveste) opgaver er, når vi hvert år under høsten tager rundt og besøger alle de kaffegårde vi handler med. Her giver vi en hånd med på gården og snakker og diskuterer kaffedyrkning og hvordan vi kan udvikle vores samarbejder. Vi besøger også nye gårde, for at udvide vores sortiment i takt med at vores virksomhed bliver større. Her smager vi også hundredevis af kaffer, for at få en idé om hvordan årets høst kommer til at smage.

Vi er vilde med Nicaragua, og er altid imponerede over gæstfriheden og den positive attitude vi bliver mødt med, på trods af at de har en barsk historie, som forsætter med at gøre livet svært for dem. Vi føler os altid velkomne og har dannet både stærke venskaber og professionelle relationer, som giver os en mening med vores arbejde i både Danmark og Nicaragua, hvor vi føler at vi kan gøre en forskel.

Vi kan kun anbefale et besøg i landet, og du er velkommen til at tage fat i os, hvis du har brug for rejsetips eller vil besøge en kaffegård.