Fri-Fragt-Fredag!

Gratis fragt på alle ordrer hele dagen!

Privat

Har du også stået med dine brugte kaffekapsler i den ene hånd, mens du klør dig i nakken med den anden. Stillet dig selv spørgsmålet: Hvordan affaldssorterer man kaffekapsler? Vi giver dig her svaret og gør dig samtidig klogere på, hvorfor det af miljøhensyn er bedre (og nemmere) at bruge de bionedbrydelige kapsler.

Kaffekapsler

Foto af Karsten Seiferlin

Metalbeholder eller dagrenovation?

Affaldssortering af kaffekapsler er svært. Sortering til genanvendelse af de kendte Nespressokapsler® eller andre mærker af kaffekapsler er nemlig vanskeligt at gennemskue, da de indeholder både kaffegrums og aluminium. Og hører de så til i metalbeholderen eller dagrenovation/restaffald? Hmm…

Svaret er, at det er forskelligt fra kommune til kommune. Nogle kommuner vil have kapslerne i beholderen for dagrenovation, mens andre vil have dem i metalbeholderen. Forvirrende, irriterende. For at gøre ondt værre kan det variere yderligere, hvis du bruger plastik-kaffekapsler.

Bor du i København, vil vi anbefale kommunens affaldsservice, når du er i tvivl om, hvordan dit affald skal sorteres og smides ud. I København skal brugte kaffekapsler i dagrenovation, men det er altså forskelligt fra kommune til kommune, hvordan affaldssortering af kaffekapsler skal ske. Så bor du et andet sted i landet, må du ind på din kommunes sorteringsguide for at orientere dig.

Nogle producenter, som Nespresso®, tilbyder, at man kan aflevere sine brugte kaffekapsler til genanvendelse hos butikken eller deres forhandlere. Desværre er det bare ikke alle, der bor i nærheden af deres kaffekapselpusher. Skal man være lidt kritisk her, kan man også spørge, om ikke det er at skubbe ansvaret over på forbrugeren.

Kaffekapsler er usundt for miljøet

Selv når man har været dygtig og affaldssorteret sine kapsler af aluminium og plastik eller afleveret dem til genanvendelse i butikken, kan man desværre ikke have helt ren samvittighed. Både plast- og aluminiumskapsler er energitunge at fremstille og består af materialer, der kræver mange ressourcer at nedbryde. Derfor bliver de aldrig det miljøvenlige valg.

Kaffekapslernes voksende popularitet udgør i særdeleshed et miljøproblem. Efter en sløv start er der nu gang i hjulene, og kapselmarkedet vokser og vokser. I dag drikkes der på verdensplan mere end 400 Nespressokapsler i sekundet. Nespresso® påstår selv, at cirka 30 procent af deres brugte kapsler bliver genanvendt. Men ifølge nogle eksperter ligger tallet nok nærmere på fem procent.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.

ØNSK kaffekapsler - bionedbrydeligg kapsler -ØNSK kaffe - espresso

Vidste du om kaffekapsler…

  • At der blev produceret 59 milliarder kaffekapsler i 2018
  • At en by som Hamborg har taget konsekvensen af emballagens skadelige miljøeffekt og forbudt kaffekapsler på samtlige af byens offentlige kontorer
  • At det ifølge Forbrugerrådet Tænk er svært at sige, om det er plastik- eller aluminiumskapsler, der er værst for miljøet

Kilde: NewsTalk, Berlingske og Forbrugerrådet Tænk

Bionedbrydelige kaffekapsler er det bedre alternativ

Alternativet til aluminium og plastik er kaffekapsler af plantemateriale, de såkaldte bionedbrydelige kaffekapsler. Her spares der både på klima og miljø i produktion og genanvendelse, da kapslerne består af organisk materiale, der er CO2-neutralt, kan komposteres og samtidig er mindre energi- og ressourcetungt.

Til trods for at mange bionedbrydelige kapsler er komposterbare, skal man i Danmark som hovedregel ikke smide dem i den grønne biospand, hvis man har sådan én derhjemme. Ganske få kommuner leverer bioaffald til industriel kompostering, der kan håndtere emballage. (Kalundborg, Holbæk og Odsherred)

Ifølge Dansk Affaldsforening, som ØNSK har rådført sig med, skal de komposterbare kapsler i stedet i dagrenovation. Forklaringen er, at man i forløbet før kapslerne når frem til biogasanlægget ikke kan se forskel på komposterbar emballage og almindelig emballage. Derfor bliver det hele frasorteret som urenheder.

Du skal altså smide dine bionedbrydelige kaffekapsler i dagrenovationen, lyder forklaringen fra Dansk Affaldsforening. Det skal man dog ikke skamme sig over, forklarer de efterfølgende, da kapslerne i sidste ende bliver til miljøvenligt og CO2-neutralt brændsel til produktion af fjernvarme og elektricitet.

Leonel Valladares
45,00 kr.390,00 kr.
Corcasan
45,00 kr.390,00 kr.
bionedbrydelige kaffekapsler fra oensk

ØNSKs kaffekapsler er bionedbrydelige og derfor et mere miljøvenligt valg.

ØNSKs kaffekapsler

Nu hvor du har fået svar på affaldssortering af kaffekapsler, skal du ikke snydes for lidt reklame. Hos ØNSK sælger vi nemlig vores helt egne miljøvenlige kaffekapsler, der passer til din Nespressomaskine®. Og det gør vi ret godt, hvis vi selv skal sige det. Her er endelig en kaffekapsel, hvor du undgår dårlig smag i munden i forhold til både smag, miljø og klima.

Vi hører ofte, at kaffeproducenter fortsat laver kaffekapsler af aluminium eller plastik, fordi de ikke vil gå på kompromis med smagen. Argumentet er, at kapsler af organisk materiale ikke er lufttætte, og derfor mister kaffen sin smag.

Hos ØNSK er det dog lykkes os at finde en producent, der har udviklet et organisk, bionedbrydeligt materiale, der kan holde kaffen indeni fri for oxygenpåvirkning. Kapslerne er ’Cradle to Cradle’-certificeret og derfor produceret ud fra principper om cirkulær økonomi og genanvendelse. Emballagen, som kaffekapslerne kommer i, er samtidig FSC-mærket, hvilket betyder, at emballagen ikke er produceret på mere papir, end skoven kan nå at reproducere. Kapslerne er komposterbare og produceret på vind-, vand- og solenergi.

I kapslerne finder du vores økologiske kaffe fra de Mellemamerikanske bjerge i Nicaragua. Kaffen bliver importeret og ristet lokalt i København for at sikre dig en optimal smagsoplevelse med frisk kaffe. Du finder vores udvalg af lungo- og espressokapsler herunder. Du kan også få kaffekapslerne på abonnement i vores kapselabonnement.

Anbefalede produkter

Leonel Valladares
45,00 kr.390,00 kr.
Corcasan
45,00 kr.390,00 kr.

En tanke om “Guide til affaldssortering af kaffekapsler: Metalbeholder eller dagrenovation? 🤔

  1. Anders Brandstrup siger:

    En ting er de kommunale affaldsordning, men hvis man er så heldig at bo i et hus med en have og har sin egen komposttønde, så er der vel ikke noget til hinder for at smide Ønsks kaffekapsler heri?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *