Opskrift på stempelkaffe
Stempelkande er en klassisk måde at brygge kaffe på. Selvom det efterhånden er en gammel traver, er det stadig en virkelig populær kaffebrygger på kontoret, på caféen og derhjemme. Stempelkaffe er en let tilgængelig kop kaffe, da de fleste stempelkander er relativt billige. Samtidig er det en tilgivende kaffebrygger, der er nem at lave god kaffe på.
Stempelkaffe henvender sig til alle. Som sagt er det nemt at brygge en simpel og velsmagende kop kaffe på en stempelkande, men det er også supernemt at skrue op for nørderiet og eksperimentere på stempelkanden. Mere om det senere.
Først viser vi dig lige, hvordan du hurtigt og nemt brygger stempelkaffe. Vi viser dig den rigtige dosering af kaffe, hvor længe den skal trække, og hvordan du sikrer det bedste resultat.
Sådan brygger du med en stempelkande
Det skal du bruge til 1 liter stempelkaffe:
1) Dosering til stempelkaffe
Der skal bruges cirka 54 gram kaffe i stempelkanden. Det er ikke så vigtigt, om kaffen er mørk-, mellem- eller lysristet. Det, der er vigtigt, er kværningsgraden på kaffen.
Har du en kaffekværn derhjemme, skal du sætte den på en af de groveste indstillinger. Har du ikke en kaffekværn, vil din kaffepusher helt sikkert formale kaffebønnerne for dig.
OBS: Når du køber din kaffe hos os, kan du bestille den formalet til stempelkande.
2) Dæk kaffen i kanden med vand
Det er vigtigt ikke at hælde al vandet i kanden med det samme. Når vandet er kogt, må det gerne stå et øjeblik og køle, indtil det rammer 92-93 grader.
Samtidig skal det første hæld af vand ikke mere end dække kaffen i stempelkanden. Herefter skal bryggen have lov til at blomstre og afgasse i 20-30 sekunder.
3) Fyld stempelkanden op og rør rundt
Fyld stempelkanden med vand og rør rundt i den et par gange.
Sæt herefter låget løst på kanden og lad kaffen trække i fire minutter.
4) Tryk stemplet ned og nyd din stempelkaffe
Når kaffen har trykket trykker du stemplet roligt i bund. Sørg for at drikke kaffen hurtigt efter brygning, da den bliver bitter af at stå i kanden.
Få vores tips og tricks
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.
Som lovet tidligere får du her et par gode råd, der kan tage din stempelkaffe til det næste niveau.
Det er vigtigt at kværne kaffen groft til stempelkande, da fin kaffe kan trænge op igennem filteret og give en grumset kaffe.
Tilpas kaffens rist til den ønskede smag. Du kan bruge alle ristegrader på en stempelkande. Mørkristet kaffe giver en intens og kraftig kop kaffe. Den lysristede kaffe er mere mild, men det er samtidig lettere at få flere smagsnuancer frem.
Det er vigtigt, at vandet er omkring 92-93 grader, så man ikke “brænder kaffen af”, og får den til at smage bittert.
Husk altid at lade kaffen blomstre og afgasse. Som vist på billede to, skal kaffen have lov at trække i ca. 30 sekunder med bare en smule vand på sig, før resten af vandet bliver hældt på. Dette giver kaffen tid til at udvikle sig og fremmer en bedre smag.n bliver bitter af at stå i kanden.
Jeg sværger til stempelkaffe og brygger både i stor og lille kande. Jeg kværner min kaffe og i båden har jeg en håndkværn men ville rigtig gerne have én der kørte på batteri. Desuden synes jeg det er en miljøvenlig måde at brygge på da der kun bliver smidt de brugte bønner ud og i båden skylles det bare i havet.
Det lyder bare rigtig godt Anette! Skål i kaffe!
Hej
Hvor lang tid tager det ca for det kogende vand at komme ned på 92-93 grader?
Alt efter hvor godt kedlen varmeisolere, så vil jeg tro det er mellem 20-60 sekunder efter det har kogt og slår fra.
Det går hurtigere hvis man åbner for låget, så det kan dampe af.
Jeg prøver at bestille til stempelkaffe og i skriver at i gerne vil kværne det, hvis man ikke har en kaffekværmer. Jeg kan ikke se hvor man kan tilføje det.