Hos ØNSK vil vi gerne gøre en forskel. En forskel der rent faktisk betyder noget.

I en tid hvor det kan være svært at gennemskue, om virksomheder agerer som de prædiker, tror vi på gennemsigtighed.

Via gennemsigtighed, respekt og udvikling er det vores mission at efterlade et positivt aftryk hos kaffebonden, kaffekunden og planeten, vi bor på.

Vores bæredygtighedsprincipper

Buy natural coffee from ØNSK- female coffee farmers in Nicaragua turning natural coffee on drying beds

Direkte handel

… og personlige relationer.

Vi tror på, at vi ved at arbejde ansigt til ansigt med kaffebønderne skaber den bedste forudsætning for et bæredygtigt og ligeværdigt samarbejde, hvor vi kan give hinanden feedback. Hyppig kommunikation med kaffeproducenterne er en af de primære måder, vi arbejder med produktudvikling og kvalitetskontrol på.

Vi handler direkte med kaffebønderne for at sikre, at de får en ordentlig betaling for det hårde arbejde, som de lægger i at producere kaffe af høj kvalitet. I 2021 betalte vi i gennemsnit 53,85 % over markedsprisen (se det fulde overblik i vores bæredygtighedsrapport, hvor vi offentliggør samtlige priser).

En højere pris for deres ihærdighed gør samtidig, at de har midler til at investere i deres kaffeproduktion, hvilket øger kvaliteten af den kaffe, som vi sælger, og som du drikker.

Win win.

Udviklingsprojekter

… fordi vi tror på udvikling frem for velgørenhed.

Udover at vi sikrer en ordentlig betaling til kaffebønderne, igangsætter vi løbende udviklingsprojekter hos netop kaffebønderne. Læs eksempelvis om Kuska-projektet med kvinderne i Peru, gødningsprojektet på Leonels kaffegård eller Honey-projektet ved Café de Alturas.

Vi tror på, at vi gennem udvikling kan skabe en mere ansvarlig kaffeproduktion og en endnu højere kaffekvalitet.

Derfor er det også et krav, vi stiller, til de mennesker, vi arbejder med, at de ønsker og stræber efter at højne kvaliteten af deres kaffe gennem bæredygtige tiltag i deres produktion.

ØNSK organic coffee in Peru - Rasmus and local coffee farmers in the mountains of Peru
Buy organic coffee from ØNSK - Rasmus and coffee farmers standing amongst shade trees

Økologi, skyggetræer og biodiversitet

… omtanke for mennesker, dyr og kloden, vi bor på.

Vi bekymrer os om konsekvenserne af klimaændringerne og et dramatisk tab af biodiversitet. Kaffebønderne mærker selv klimaændringerne på egen hånd, og ifølge dem er det deres største udfordring i kaffeproduktionen. Eksempler herpå er længere tørkeperioder og mere ekstremt og ustabilt vejr.

Langt størstedelen af verdens kaffe dyrkes i dag på store afskovede markarealer uden andre afgrøder. ØNSK viger udenom denne traditionelt og konventionelt dyrkede kaffe. I stedet handler vi økologisk kaffe, der er dyrket med omkringliggende skyggetræer og uden brug af pesticider og kunstgødning.

Dette er ikke alene svaret, men det er én af måderne at tage hånd om klimaet og miljøet på.

Klik her for at læse mere om skyggedyrket kaffe og de mange fordele ved skovlandbrug.

Emballage af pap og plantemateriale

… det bedste alternativ, når cirkulær emballage ikke er mulig.

Vi søger konstant at minimere vores emballageforbrug og spare på plastik, hvor vi kan. Derfor er vores kaffeposer produceret af restprodukter fra majsstilke. Vores bionedbrydelige kaffekapsler er plantebaserede og godkendt til industriel kompostering. Og selve kapselæsken er også bionedbrydelig, FSC- og Cradle to Cradle-certificeret. Du kan læse mere om vores emballage her.

Papkasserne, som vi anvender til fragt, er ligeledes FSC-certificeret. Hvis du vil have din kaffe leveret i en genanvendelig papkasse, der kan sendes retur og bruges igen og igen, kan du desuden tilvælge løsningen Re-Zip til levering.

Som kunde er det også muligt at afhente kaffe i løsvægt på vores kontor på Lundtoftegade 23 i en medbragt beholder.

RE-ZIP emballage - cirkulær emballage - kasseemballage
Ziggy fra ØNSK holder en kaffetønde til opbevaring af økologisk kaffe fra ØNSK

Cirkulære bøtter og fossilfri levering

… fordi vi går ind for mere genbrugskultur og mindre emballageforbrug.

Er du erhvervskunde hos ØNSK i København, så leverer vi din kaffe i genanvendelige bøtter med vores elektriske varevogn. Dermed undgår vi at bruge fossile brændstoffer, samtidig med at vi sparer en hel masse engangsemballage.

For en gennemsnitlig erhvervskunde, der får leveret 5 kg kaffe hver 6. uge i 5 år, giver brugen af cirkulære bøtter faktisk en emballagebesparelse på hele 200 poser.

Læs mere om vores  cirkulære bøtter og fossilfrie levering.

 

B Corp

…fordi vi ønsker at skabe en positiv forskel for verden.

ØNSK blev sat i verden, fordi vi havde et ønske og en mission om at sætte et positivt aftryk på kaffeindustrien. Derfor er vi stolte af at være en del af den eksklusive klub af B Corp-certificerede virksomheder, der lever op til de højest verificerede standarder inden for social og miljømæssig ansvarlighed.

B Corp-certificeringen, som verificeres af B Lab, er en 360-graders vurdering af virksomhedens samlede positive aftryk på medarbejdere, leverandører, kunder, samfund og miljø. Det kan du blive klogere på i vores blogindlæg om ØNSK som B Corp-certificeret virksomhed.

Vi er stolte af, at vi kom igennem vores første certificering med en B Impact Score på 103,3. Men det betyder ikke, at vi er i mål! Tværtimod. Frem mod vores første recertificering vil vi fortsat hæve barren, og det at være en del af B Corp-community’et vil uden tvivl hjælpe os med at holde snuden i sporet.

Buy organic coffee from ØNSK: A B Corp certified coffee company

Vi bruger ovenstående bæredygtighedsprincipper som pejlemærker i vores arbejde. Derudover udgiver vi hvert år en Impact Report (tidl. bæredygtighedsrapport). Rapporten kaster lys over vores arbejde i det forgangne år og hjælper os samtidig med at måle og evaluere vores sociale og miljømæssige impact.

Impact Reports

Jose-espinoza-coffee-farmer
Impact Report 2022
Udsigt fra Cesar Samperteguis kaffegård
Impact Report 2021
På besøg i kaffeplantage Nicaragua
Impact Report 2020