BÆREDYGTIGHED

Hos ØNSK vil vi gerne gøre en forskel. En forskel der rent faktisk betyder noget.

I en tid hvor det kan være svært at gennemskue, om virksomheder agerer som de prædiker, tror vi på gennemsigtighed.

Via gennemsigtighed, respekt og udvikling er det vores mission at efterlade et positivt aftryk hos kaffebonden, kaffekunden og planeten, vi bor på.

Vores bæredygtighedsprincipper
 
Leonel Valladares økologisk kaffebonde Nicaragua med ØNSK kaffe i kaffemarken

Direkte handel

… og personlige relationer. 

Vi tror på, at vi ved at arbejde ansigt til ansigt med kaffebønderne skaber den bedste forudsætning for et bæredygtigt og ligeværdigt samarbejde, hvor vi kan give hinanden feedback. Hyppig kommunikation med kaffeproducenterne er en af de primære måder, som vi arbejder med produktudvikling og kvalitetskontrol. Vi handler direkte med kaffebønderne for at sikre, at de får en ordentligt betaling for det hårde arbejde, som de lægger i at producere kaffe af høj kvalitet. En højere pris for deres ihærdighed gør samtidig, at de har midler til at investere i deres kaffeproduktion, hvilket øger kvaliteten af den kaffe, som vi sælger, og som du drikker.

Win win.

Leonel Valladares økologisk kaffebonde Nicaragua med ØNSK kaffe i kaffemarken

1% til grøn udvikling

… fordi vi tror på udvikling frem for velgørenhed.

Udover at vi sikrer en ordentlig betaling til kaffebønderne, går 1% af al vores omsætning til grønne udviklingsprojekter hos netop kaffebønderne. Vi tror på, at vi gennem udvikling kan skabe en mere bæredygtig kaffeproduktion og en endnu højere kvalitet af kaffe.

Derfor er det også et krav, vi stiller, til de mennesker, vi arbejder med, at de ønsker og stræber efter at højne kvaliteten af deres kaffe og bæredygtigheden i deres produktion. 

Nicaragua udviklingsprojekt med familien Valladares til udbygning af deres økologiske gødning
Økologiske kaffebær på kaffetræ med grønne blade

Økologi og biodiversitet

… med omtanke for miljøet.

Vi bekymrer os om konsekvenserne af klimaændringerne og et dramatisk tab af biodiversitet.

Kaffebønderne mærker selv klimaændringerne på egen hånd, og ifølge dem er det deres største udfordring i kaffeproduktionen. Eksempler herpå er længere tørkeperioder og mere ekstremt og ustabilt vejr.

ØNSK viger udenom traditionelt og konventionelt dyrket kaffe og handler primært økologisk, der er dyrket på arealer med omkringliggende skyggetræer og uden brug af pesticider. Dette er ikke alene svaret, men det er én af måderne at tage hånd om klimaet og miljøet på.

Økologiske kaffebær på kaffetræ med grønne blade

Emballage-forbrug

… og minimering af klodens ressourcer. 

Vi søger konstant at minimere vores emballageforbrug. Derfor er vores kaffekapsler bionedbrydelige, plantebaserede og godkendt til industriel kompostering. Også kapselæsken er bionedbrydelig, FSC og Cradle to Cradle certificeret.

Papkasserne, som vi anvender til fragt, er ligeledes FSC certificeret.

Vi har haft udfordringer med at finde bionedbrydelige kaffeposer af en kvalitet, hvor vi ikke går på kompromis med smagen. Udfordringen består i at finde en kaffepose, som kan holdes lufttæt længe nok for at holde kaffen frisk. Derfor er der i de nuværende kaffeposer en aluminiumsfolie indvendig.

Mens vi arbejder på højtryk for at finde bionedbrydelige poser af høj kvalitet, er det muligt at afhente kaffe på vores kontor og lager på Esromgade 15 i medbragt beholder.

ØNSK Kaffe emballage kaffeposer med økologisk kaffe i
Ristning af økologisk kaffe på en Loring kafferister

CO2-udledning

… og reduktion af klimagasser.

Vi kan ikke vente med at gøre mere for at modarbejde klimaudfordringer. Derfor har vi valgt at klimakompensere for CO2-udledningen, som er forbundet med produktionen af den kaffe, vi forhandler. Det gør vi ved at producere biogas og plante træer, som kompenserer tilsvarende for CO2-udledningen.

Det er ansvarligt at rydde op efter sig selv, men det ville være bedre slet ikke at rode. Derfor er klimakompenseringen heller ikke vores endelige mål – slet ikke.

Klimakompensation er et plaster på såret, der køber os mere tid til at løse det egentlige problem. Reduktion af drivhusgasudledningen. Det sker ikke fra den ene dag til den anden, og imens vi omlægger produktionen, så vi kan servere endnu mere bæredygtig og god kaffe, er klimakompensation den bedste løsning. Men den er midlertidig.

Ristning af økologisk kaffe på en Loring kafferister

SUSTAINABILITY REPORT

Læs mere om de bæredygtige indsatser i vores årlige sustainability report.