Fri-Fragt-Fredag!

Gratis fragt på alle ordrer hele dagen!

Privat
90,00 kr.330,00 kr.
José Espinoza
1.700,00 kr. Fåes nu som abonnement
José Espinoza
95,00 kr.340,00 kr.
250,00 kr.
Cesar Sampertegui
Corcasan
Corcasan
Kuska
Leonel Valladares
El Palto
Café de Alturas

Køb hele kaffebønner​

I ØNSKs sortiment af hele kaffebønner finder du både lysristede, mellemristede og mørkristede kaffebønner. Du kan desuden vælge mellem forskellige posestørrelser fra 250 gram til 1 kilo, alt efter dit forbrug.

Friskristede kaffebønner​

Friskristede kaffebønner er den bedste smutvej til god kaffe. Heldigvis er kaffen hos ØNSK altid friskristet, og bønnerne fås i et bredt udvalg som både lysristede, mellemristede og mørkristede.

ØNSKs kaffer bærer forskellige smagsprofiler, så der er noget for enhver smag. Vi matcher ristningen til den enkelte bønne for at få det bedste frem i kaffen. Samtidig har vi sammensat et sortiment, der tilbyder vid variation. Vi udvælger bl.a. vores gode kaffebønner på baggrund af terroir og kaffebønnens sort. Vi sælger udelukkende kaffer af sorten arabica, hvilket er din garanti for kaffe af den bedste kvalitet. Arabica bønner har en sødere og blødere smag, der er fri for bitterhed. Derfor er de langt at foretrække frem for kaffesorter som robusta og liberia.

Ved at købe hele kaffebønner fra ØNSK er du dermed garanteret høj kvalitet og velsmagende kaffe.

Økologiske kaffebønner​

For ØNSK er det vigtigt at være god ved miljø og klima. Et skridt på vejen er at sælge økologiske kaffebønner, der er dyrket med omkringliggende skyggetræer, som tilfører jorden naturlig næring. Derved sparer vi jorden og jer for en masse unødige pesticider, ligesom vi ikke accepterer at drive rovdrift på klodens ressourcer. Du kan læse mere om fordelene ved økologisk kaffe her.

Vi har valgt at sælge kaffe fra Nicaragua og Peru, da de nicaraguanske og peruvianske kaffebønder er berømte for at være fremragende til at producere økologiske kaffebønner af høj kvalitet. Begge lande er kendetegnet ved mange, men små kaffefarme, hvor bønderne sjældent har råd til maskiner og syntetisk gødning. Det har lært bønderne at fremelske kaffebønner i særklasse. Og skulle man have opfattelsen, at det ikke kan lade sig gøre at producere god økologisk kaffe, så modbeviser ØNSKs økologiske kaffebønder den opfattelse.

Kaffebønner​, der giver god samvittighed

Hvert år besøger ØNSK hver eneste af vores producenter for at sikre, at kaffen lever op til vores kvalitets- og bæredygtighedskrav. Kaffebønnerne scorer altså ikke bare højt på SCA-skalaen – der er også tale om 100 % skyggedyrket kaffe. I modsætning til konventionel kaffe har skyggekaffe en gavnlig effekt på biodiversiteten og den omkringliggende natur. Samtidig går vi meget op i at forbedre arbejdsvilkårene for vores kaffebønder, og derfor betaler vi dem en fair pris for deres kaffe og investerer i deres kaffegårde for at forbedre produktionen. Derudover handler vi med kaffekooperativer som Corcasan, der har fokus på ligestilling og rettigheder for kvindelige kaffebønder i Nicaragua.

Direct trade kaffebønner

Alle kaffebønner fra ØNSK er handlet direkte med kaffebønder og små kaffekooperativer. Det kaldes også direct trade kaffe. Det betyder, at vi har skåret alle de fordyrende mellemled væk. Når du køber kaffe fra ØNSK, kan du være sikker på, at kaffebønderne har fået en ordentlig betaling, der afspejler kvaliteten af kaffen og det hårde arbejde, de har lagt i kaffeproduktionen. Vi betaler altid en pris, der ligger et godt stykke over markedsprisen, og offentliggør samtlige tal i vores årlige bæredygtighedsrapport.

Espresso kaffebønner

Espressokaffe, espressobønner eller mørkristede kaffebønner. Kært barn har mange navne. ØNSKs mørkristede bønner passer perfekt til en god kop espresso.

Du får en kaffebønne, der er ristet lysere end gennemsnittet. Det betyder, du ikke behøver bekymre dig om unødig bitterhed i kaffen. De gode kaffebønner indeholder en masse delikate smagsnuancer, og dem fremhæver vi med en lidt lysere ristning.

Derfor kan ØNSKs mørkristede bønner samtidig bruges til andet end espressokaffe, hvis man er til den lidt mørkere smag – AeroPress eller stempelkande f.eks.

Mellemristede og lysristede kaffebønner​

Er du hoppet på specialkaffebølgen og surfer derudaf på din Kalita Wave, eller andet lækker bryggeudstyr såsom Hario V60 eller AeroPress, så er det et must med de bedste kaffebønner på markedet.

ØNSK sælger specialkaffe, der cupper højt på SCA-skalaen. Det er din garanti for, at du får kvalitetskaffe ved at handle hos os. Om du er på jagt efter en kaffe med en lysristet eller en mellemristet profil, kan du finde dine næste kaffebønner i vores kaffeudvalg.

Hvilke kaffebønner skal jeg vælge?​

Hvis det er første gang, du køber hele kaffebønner, vil vi anbefale at læse vores blogindlæg med tips til at vælge de helt rigtige kaffebønner.

Da valget af kaffe er subjektivt og en smagssag, kan det være svært at sige noget generelt om at vælge kaffebønner.

Men, vi vil alligevel prøve at komme med nogle retningslinjer her:

Espressobaserede mælkedrikke

Hvis du er glad for mælkekaffer som cappuccino, flat white og caffe latte, vil vi bestemt anbefale vores mørkristede kaffebønner fra Corcasan eller Café de Alturas. Det skyldes, at de mørke og let bittersøde smage harmonerer godt med den basiske mælk. Den mørke og kraftige espresso vil smage godt igennem mælken og vil stadig have en klar og skarp kaffesmag.

Espresso, cortado og americano

Til en klassisk espresso eller den populære cortado er El Palto mørkristet et godt valg. Kaffen er den af vores mørkristede varianter med mest kompleksitet. Den har utrolig meget sødme og noter af chokolade, karamel og frugttoner af melon. Den toppes af en del syre, der ikke dominerer, men føles let og behagelig på tungen. El Palto fungerer også som americano, men er du til frugtige kaffer og vil du udfordre dig selv lidt, så laver man også en fremragende americano på vores lysristede kaffebønner fra José Espinoza.

Pour over og filterkaffe

Leder du efter friskristede kaffebønner til din Hario V60 eller en anden pour-over kaffebrygger, vil vi anbefale at kigge mod de lysere risteprofiler. Sødme og syre er det, der typisk kendetegner kaffe, der er gode som filterkaffer. Her er en mellemristet Leonel Valladares eller Kuska et sikkert valg, men månedens kaffe er som regel også et rigtig godt bud. Er man til det frugtige og florale, skal man dog ikke snyde sig selv for vores lysristede honey-kaffe fra Cesar Sampertegui eller vores lysristede natural-kaffe fra José Espinoza.

Hvorfor hele kaffebønner?

Hvis du har mulighed for selv at kværne kaffebønner, vil vi klart anbefale at købe hele kaffebønner fremfor formalet kaffe. Fordelen ved hele kaffebønner er, at de flygtige aromaer bevares inde i bønnen. Vent derfor med at kværne kaffebønnerne, indtil de skal bruges, og kværn kun lige akkurat den mængde, du skal bruge. På den måde får du langt mere smag ud af bønnerne.

Faktisk er der studier, der viser, at kaffe mister omkring 60 % af sin aroma allerede inden for de første 15 minutter efter kværning (vildt, ik’?). Gode kaffebønner er derfor altid friskkværnede kaffebønner, der giver dig den fulde duft- og smagsoplevelse.

En anden fordel ved hele kaffebønner er, at du kan kværne kaffen præcis, som du ønsker. Det giver dig bedre mulighed for at anvende kaffebønnerne til flere forskellige bryggemetoder. Du kan eksempelvis kværne bønnerne groft og bruge dem til stempelkande, eller du kan kværne dem helt fint og bruge dem i din mokkakande. Du kan også eksperimentere med forskellige kværningsgrader til samme bryggemetode og se, hvad det gør ved smagen. Mangler du en kværn, er Wilfa Svart et rigtig godt bud.

Sådan skal kaffebønner kværnes

Hvordan kaffebønner skal kværnes, afhænger først og fremmest af bryggemetoden, men også af dine personlige smagspræferencer. Kaffe, der skal bruges til espresso, skal kværnes fint på grund af den korte kontakttid med vandet, der presses igennem under højt tryk. Man kan simpelthen ikke nå at trække nok smag ud af kaffebønnerne, hvis de kværnes for groft.

Når man brygger stempelkaffe, er vandet derimod i kontakt med kaffebønnerne i meget længere tid. Derfor skal kaffebønner til stempelkande kværnes meget grovere. Ellers kan man opleve, at kaffen bliver bitter og besk. Kværningsgraden for kaffebønner til filterkaffe og pour-over vil ligge et sted derimellem.

Generelt kan man sige: Jo kortere kontakttid mellem vand og kaffe, desto finere kværningsgrad. Man kan dog sagtens lege lidt med forskellige kværnindstillinger for at se, hvad det gør ved smagen. F.eks. kan man prøve at kværne bønnerne lidt grovere end normalt, hvis man ønsker at fremhæve kaffens syrlighed. Bliv klogere på kaffekværning her.

Kaffebønner til erhverv

Hvis du er på udkig efter kaffebønner til erhverv, står vi altid klar til at hjælpe med at finde den helt rigtige firmakaffe og/eller kaffeløsning til kontoret. Læs mere om vores kaffeløsninger til erhverv her.

FAQ

Hvad er specialkaffe?

Specialkaffe (også kaldet speciality kaffe fra det engelske “speciality coffee”) er kvalitets kaffebønner, som har opnået en kvalitetsscore på mindst 80 ud af 100 point på en skala defineret af Speciality Coffee Association. Det er en standard, som alle ØNSK kaffer lever op til.

Hvilke kaffebønner er bedst?

Hvis du er på udkig efter de bedste kaffebønner, er der en række parametre, du bør være obs på. Vi anbefaler at gå efter friskristede og økologiske hele kaffebønner (100 % arabica), som er dyrket i højden med omkringliggende skyggetræer og handlet direkte med kaffeproducenterne til en fair og gennemsigtig pris. Når du køber specialkaffe, der lever op til disse krav, er du ikke bare sikret en høj kvalitet. Du får også en kaffe, der er dyrket på en socialt ansvarlig måde og med respekt for natur og miljø. Og det giver altså bare en bedre smag i munden!

Hvor længe kan hele kaffebønner holde sig?

Hele kaffebønner har en relativt lang holdbarhed, men kvaliteten falder betydeligt over tid. Derfor er friskristede kaffebønner altid at foretrække. Det kan variere lidt fra kaffe til kaffe og fra risteprofil til risteprofil, hvornår en kaffe peaker rent smagsmæssigt, men du vil som regel få mest ud af dine bønner inden for de første 6 uger efter ristning. Det har desuden stor betydning for holdbarheden af kaffebønnerne, hvordan de opbevares.

Hvordan opbevarer man kaffebønner?

Kaffebønner holder sig bedst, når de ikke udsættes for ilt, lys, fugt og varme. For at bevare kaffebønnernes smag og aroma bør du opbevare dem i en lufttæt beholder og gerne et mørkt og køligt sted.

Hvor mange kaffebønner pr kop?

Når du brygger filterkaffe med bønner fra ØNSK, anbefaler vi at bruge ca. 7 gram kaffebønner til en kop kaffe à 125 ml.

Kan man købe hele kaffebønner i løsvægt?

Du kan godt købe gode kaffebønner i løsvægt. I København kan du f.eks. tanke op på emballagefri kaffe hos ØNSK i Lundtoftegade.

Hvis du befinder dig i Jylland, kan du fylde din kaffedåse med kaffebønner fra ØNSK hos den emballagefri købmand RAA Aarhus i Badstuegade.

Hvad er forskellen på kaffebønner og espressobønner?

Espressobønner er et andet ord for kaffebønner, der er ristet, så de passer til espresso. I ØNSK anbefaler vi vores mørkristede bønner til espresso. Du kan dog sagtens anvende andre kaffebønner til espresso eller bruge espressobønner i eksempelvis en stempelkande. Det er smag og behag.

Hvor stammer kaffebønner fra?

Kaffe kommer oprindeligt fra Etiopien i Afrika, men i dag dyrkes kaffe også i mange andre lande. Fælles for de kaffeproducerende lande er, at de befinder sig forholdsvis tæt på ækvator, hvor kaffen har de bedste vækstbetingelser. Det brede bælte omkring ækvator, hvor kaffen dyrkes, kaldes også bønnebæltet.

Hvordan høstes kaffebønner?

Der findes flere forskellige metoder til at høste kaffebønner på. Selektiv håndplukning af kaffebær er den mest tidskrævende metode. Til gengæld plukker kaffeplukkeren kun de fuldmodne bær, hvilket giver den bedste smag.

En anden håndplukningsmetode er stripping, hvor samtlige bær på grenene plukkes uanset modenhed. Bærrene kan efterfølgende sorteres for blade, umodne og overmodne bær, men metoden anvendes typisk kun på kaffefarme, hvor kvantitet vejer tungere end kvalitet. I Brasilien bruger man også en tredje metode, hvor bærrene maskinhøstes. Det betyder også, at alle bær høstes på én gang.