Gratis fragt på alle ordrer hele dagen!
Månedens kaffe - Susana Castillo - 5000g tønde (cirkulær emballage)
Finca Las Mujeres
Denne månedens kaffe er helt særlig – den er nemlig fra gården Finca Las Mujeres. Her boede Rasmus fra ØNSK i 3 dage, mens han hjalp med at bygge en specialdesignet tørretunnel til såkaldt “honey kaffe”. Finca Las Mujeres betyder 'Kvinderne' og er navngivet af den glade og gæstfri Doña Susana Castillo. Hun driver gården med hendes familie og søster og er samtidig medlem af kooperativet Café de Alturas. Her er hun kendt for at være pioner i nye og innovative måder at dyrke kaffen på.
Hvad er honey-kaffe?
Honey kaffe står i kontrast til vaskede kaffer, hvor man vasker sukker og frugtkød væk fra bæret, for at stoppe fermenteringen. Problemet med den vaskede metode er, at spildevandet bliver meget syreholdigt og derfor forurener lokale vandløb. Heldigvis er det i stedet muligt at tørre kaffen uden at vaske det sukkerholdige frugtkød væk. Det kaldes honey-proces, da sukkeret bliver tykt og klistret som honning og bønnerne ligner guldkorn.Det er dog en kompliceret og arbejdstung proces, da der er risiko for overfermentering, hvis ikke bønnerne har de rette forhold – som fx tørretunnelen
Sammen med Café de Alturas har ØNSK bygget flere tørretunneller på gårdene. Formålet har været at lave honey kaffer i større volumener, så vandforureningen elimineres fra produktionen.Designet til tunnelen kommer fra vores andre kaffebønder i Peru, som har stor viden om at tørre honey kaffe. Designet sikrer, at varm luft kommer ud i toppen, mens kold luft kommer ind i bunden. Klik her og læs mere om projektet og se Rasmus være med til at bygge tunnelen på Finca Las Mujeres.
Land, region | Nicaragua, San Rafael del Norte |
Højde | 1.200 m.o.h. |
Behandling | Honey |
Sorter | Arabica |
Rasmus fra ØNSK fortæller om kaffen: "Måske er det fordi jeg har lagt blod, sved – og måske én enkelt tåre – i denne tunnel, at kaffen for mig smager helt fantastisk. Den er blød og let at drikke, med fyldige noter af god mørk chokolade og – påfaldende nok – honning. Den har et hint af frugtighed, der leder tankerne hen på sød tørret frugt. Jeg brygger den flittigt på min Hario V60, som bringer de komplekse honningnoter frem. Jeg foretrækker at drikke den sort, men selv min mælkeelskende mor siger, at den også fungerer godt i en flat white og latte"
Når du køber ØNSK er det...
Direkte handel
Vi handler direkte med kaffebønderne for at sikre, at de får en ordentlig betaling for det hårde arbejde, som de lægger i at producere kaffe af høj kvalitet. Læs mere her.Skovdyrket kaffe
Kaffen er dyrket i skyggen af andre træer, hvilket har en række fordele: mere absorbering af CO2, mere biodiversitet, en sundere jordbund som ikke kræver pesticider, og ikke mindst en bedre smagende kaffe. Læs mere her.Friskristet kaffe
Når du bestiller kaffe fra ØNSK er det altid friskristet, og af høj kvalitet. Vi rister kaffen hver uge, og har et løfte om, at vi ikke udsender kaffe som er mere end 21 dage fra ristedatoen.100% håndplukket kaffe
Alt kaffen er håndplukket, hvilket er din garanti for en høj kvalitet. Dermed er det kun de bedste og mest modne bær som er blevet plukket.Bøtter der batter
Mindre emballageforbrug – mere genbrugskultur
Konceptet er simpelt. Vi leverer kaffen i 5-kilos bøtter med vores elektriske varevogn. Når vi leverer kaffen, tager vi samtidig de tomme bøtter med retur, så de kan vaskes og genopfyldes med ny friskristet kaffe. På den måde undgår vi at bruge fossile brændstoffer og engangsemballage, når vi leverer kaffe til din arbejdsplads. Ifølge beregninger fra Teknologisk Institut reducerer vi dermed CO2-aftrykket med 63-71 % sammenlignet med traditionelle 1-kilos af plast.
Læs mere