En engelsk klassiker med kaffegrums
Det er bestemt ikke alting, englænderne kan finde ud af. De kører i den forkerte side af vejen, drikker mere te end kaffe, og der er milevidt mellem de kulinariske oplevelser i det engelske køkken.
Men scones er undtagelsen! Dette fantastiske bagværk, som er en fusion mellem kage og bolle, har de ramt helt rigtigt på den anden side af kanalen. Derfor har vi selvfølgelig også tyvstjålet den her hos ØNSK og gjort den til vores egen. Vi har simpelthen puttet kaffegrums i.
Jaja, man skal ikke lave om på en klassiker og alt det der. Vi ved det. Men aaalt for meget kaffegrums ryger i skraldespanden og går til spilde. Synd og skam, for der er stadig masser af lækre smagsaromaer af kaffe tilbage. Så bid til bolle og prøv vores opskrift på scones med kaffegrums. Du vil ikke fortryde det!
… Medmindre du ikke kan lide kaffe. Så skal du nok lave nogle andre scones.
Ingredienser – Det skal du bruge til 10 scones:
- 325 gram hvedemel
- 2,5 tsk bagepulver
- 1/2 tsk salt
- 50 gram sukker
- 25 gram kaffegrums
- 120 gram smør
- 2 dl kærnemælk
- Æg eller stærk kaffe til pensling
- Evt. lidt hakket mørk chokolade
Fremgangsmåde
OBS: Undgå at bruge kaffegrums, der netop er blevet brugt til at brygge kaffe med. Kaffegrumsen vil da være for våd og varm og derfor ødelægge din sconesdej.
Et tip: Man kan med fordel sprede sin kaffegrums ud på et stykke køkkenrulle og lade den tørre i en times tid før brug. På den måde opnås det bedste resultat.
- Direkte fra køleskabet hakkes smørret til så små firkanter, som det er muligt. Firkanterne må ikke være større end blåbær.
- Kom mel, bagepulver, salt, sukker og kaffegrums i en skål og bland det sammen. Tilføj smørfirkanterne, og sæt herefter skålen med blandingen i køleskabet i mindst en time.
- (Tik-tak og en time senere)
- Tilføj kærnemælk og brug klør fem til at blande ingredienserne til en samlet masse.
- Drys lidt mel ud på bordet og vend dejmassen ud af skålen. Med en kagerulle rulles dejen ud til, hvad der nogenlunde minder om en firkantet form.
- Fold først cirka en tredjedel af dejen ind over sig selv, og fold derefter den sidste tredjedel ind over resten. Løft dejen og vend den om, så foldningerne vender nedad.
- Rul dejen ud igen – og gentag så denne proces yderligere to gange. (Skal der chokolade i dine scones, drysses det ud på dejen før allersidste fold).
- Læg den foldede sconesdej på et skærebræt eller lignende, og lad den hvile i køleskabet i 10-20 minutter.
- Rul dejen ud til cirka 2 cm tykkelse. Med en udstikker (kan være et glas) laves 10 scones, der placeres på en bageplade med bagepapir.
- Pensl med sammenpisket æg eller stærk kaffe for ekstra kaffesmag.
- Hemmeligt trick! Med to-tre fingre presses en lille fordybning i midten af hver scone. Det sørger for, de hæver lige op.
- Bag dine scones ved 220 grader varmluft i 10 minutter, indtil de har fået den ønskede farve.
- Server dem med den allerbedste kaffe på den fineste bakke, du kan finde! Psst, vores anbefalinger finder du i bunden 😉
Få vores tips og tricks
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.
Siger du scone som en skotte eller en englænder?
Vi har været inde på det tidligere. De er lidt småskøre, de briter. Efter 500 år er de stadig ikke blevet enige om, hvordan ordet scones skal udtales. I Skotland siger de fleste “scon”, og i England er de fine på den og siger i stedet “scooone” – sådan cirka.
Nu har Forskere på Cambridge University udarbejdet “The Great Scone Map”, der viser, hvordan befolkningen i Storbritannien udtaler navnet på kagebollen, der første gang kom ind i sproget helt tilbage i 1513. Det kan du læse meget mere om her.
Hvad kan man ellers bruge kaffegrums til?
Hvis du er ligesom os her hos ØNSK, drikker du ret meget kaffe og bager forholdsvis få scones. Heldigvis er kaffegrums et universelt produkt, der kan bruges i mange andre sammenhænge end bagning – ex. som lugtfjerner eller bodyscrub. På vores liste over 10 ting, du kan bruge kaffegrums til, kan du finde yderligere inspiration.