Latte art for begyndere: Lær at lave et hjerte i kaffen

En nem latte art-klassiker

Latte art er prikken over i’et på en god kop kaffe. Selvom det udelukkende er for syns skyld, smager en cappuccino bare lidt bedre, når der flyder en flot figur i latte art ovenpå.

Men det er ikke altid lige let. Inden for kaffekunst er hjerteformen en klassiker, og det er nok også den nemmeste at lave. Vi vover i hvert fald pelsen og påstår, at alle med det rette udstyr kan lære at lave hjertet i mælkeskum. Og her lærer vi dig at lave klassikeren på rekordtid.

(Hjerte)fejl i mælkeskum

En stor del af at lave god latte art er at have den rigtige mælkeskum. Til et hjerte skal skummet været tykt og glat, og det er derfor vigtigt, du steamer mælkeskummet helt rigtigt.

De fleste latte art-designs starter med et indledende hæld, hvor man ikke forsøger at tegne i mælkeskummet endnu. Men mange begår allerede deres første fejl her, da de enten hælder mælken for tæt eller for langt fra koppen.

Når en kunstner maler et billede, bruger han et lærred til at male på. At hælde mælken forkert i koppen fra start svarer til at ødelægge dit lærred, før du overhovedet er gået i gang med at lave din kaffekunst.

Hvilken kaffe til latte art?

Netop på grund af det lidt tykkere mælkeskum, der skal til for at lave hjertet, passer denne figur rigtig godt i en cappuccinoMen du kan lave latte art i alle slags mælkekaffer (caffe latte, flat white osv.), så længe udgangspunktet er en god og velbrygget espresso.

Latte art opstår i samspil med cremaen fra espressoskuddet. Det gyldenbrune skum fra kaffen skaber en perfekt og smuk kontrast til den hvide mælk.

Læs med her, for at forstå espressokaffe og crema.

Hvilken mælk til latte art?

Latte art kan laves med al slags mælk – selv havremælk og deslige. Der findes også mælk kaldet ’latte art-mælk’, der er skabt til at gøre arbejdet nemmere. Disse mælketyper har et lidt højere og mere konstant indhold af protein, der gør det nemmere at stabilisere skummet. De er typisk også dyrere, og så længe du bruger frisk mælk, er det ikke nødvendigt at bruge penge på den slags.

Mange tror fejlagtigt, at fedtprocenten har betydning for kvaliteten af mælkeskum. Sådan forholder det sig dog ikke. Mælkens indhold af fedt har betydning for konsistensen og smagen på mælkeskummet, men en lettere mælk kan skumme mindst lige så godt, hvis ikke bedre, end en fed mælk.

Sådan laver du et hjerte i latte art

For at lave hjertet i mælkeskum skal koppen først fyldes halvt op med mælk

Hæld mælkeskum i koppen

Start med at hælde mælkeskum i koppen. Hæld, så du rammer lige i midten fra en afstand på ca. 5-10 centimeter.

Dette gør du for at løfte cremaen og strække “lærredet”, du skal til at lave hjertet på.

Latte arten begynder at tage form i koppen

Sænk kanden og hold tempo

Når koppen er halvfuld sænkes kanden til kaffens overflade. Fortsæt med at hælde i midten af koppen, så hjertet får den rigtige placering.

Du skal aldrig stoppe helt med at hælde, og manøvren skal således foregå i én glidende bevægelse. Hold et godt tempo, så mælkeskummet spreder sig i koppen.

Nu bør hjertet begynde at tage form.

Det kræver teknik at lave et hjerte i latte art

Løft kanden og træk en streg

Når der ikke er plads til mere mælkeskum i koppen, løfter du kanden igen.

Der skal fortsat hældes skum i, men skru ned for tempoet og træk en fin streg gennem kop og latte art. Dette giver hjertet en lille hale og sikrer den rigtige form.

Sådan laver du et hjerte i latte art

Voila! Et hjerte i latte art

Nu har du lært, hvordan man laver et hjerte i mælkeskum.

Næste gang kæresten skal overraskes med morgenmad på sengen, kan du servere kaffen med prikken over i’et. 

Udvalg af kaffer til cappuccino og caffe latte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *