Privat

Fairtrade kaffe 

Fairtrade lyder jo egentlig ret godt. Så hvorfor ikke vælge det, når du køber nye bønner til dit kaffekøkken? Vi giver dig vores forklaring her. Og vi fortæller dig selvfølgelig også, hvad fairtrade egentlig betyder. 

Læs også:
Økologisk kaffe
Special kaffe

Upload Image...

Hvad er fairtrade kaffe?

Et Fairtrade mærke på din kaffe betyder, at både arbejdere og plantager imødekommer en række sociale, økonomiske og miljømæssige krav, som gør, at kaffen er blevet Fairtrade certificeret. Når et produkt har et Fairtrade logo, ved du derfor, at arbejderne bag produktet arbejder under gode vilkår.

… og det lyder jo alt sammen godt. Hos ØNSK har vi da også de helt samme ambitioner, men alligevel mener vi, at et Fairtrade mærke på din kaffe ikke er godt nok.

Derfor mener vi, at Fairtrade kaffe ikke er godt nok

Det kan virke underligt, når Forbrugerrådet har kaffe blandt de produkter, hvor det virkelig batter at handle Fairtrade, at ØNSK så vælger ikke at sælge Fairtrade kaffebønner.

Problemet for os er, at trods sin omtrent 30 års levetid er det fortsat svært at sætte lighedstegn mellem Fairtrade mærket og forbedring af arbejdsvilkår. Tværtimod har forskningsresultater tidligere vist, at lønnen gennemsnitligt var lavere og arbejdsforholdene dårligere for afrikanske landarbejdere i områder med Faitrade end i områder uden.

På baggrund af de manglende resultater har vi valgt at gå vores egen vej. Som sagt deler vi mange af de samme ambitioner som Fairtrade, Men vi føler, vi kan gøre det endnu bedre ved at gøre det på vores egen måde. Vi udfører vores egne udviklingsprojekter på gårdene, der skal sikre en højere kvalitet, større biodiversitet og et større udbytte for landmanden

  • Ved selv at handle direkte med vores kaffebønder sikrer vi ordentlig kvalitet, og at kaffebønderne får den pris, de fortjener.
  • At vi kan udføre udviklingsprojekter hos vores kaffebønder. Vi tror på, at vi gennem udvikling kan skabe en højere kvalitet, som sikrer vores kaffebønder en bæredygtig forretning.

  • ØNSK handler udelukkende økologisk kaffe, der er dyrket på arealer med skyggetræer og uden brug af pesticider.


Er du nysgerrig på at forstå den lidt dybere mening bag vores arbejde? Du kan læse mere her, hvor vi forklarer, hvorfor vi mener, at Fairtrade ikke er godt nok. Og hvorfor vi har valgt at tage skeen (eller kaffekoppen) i den anden hånd.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.