Ekstraktion er endnu et ord, du bør tilføje til dit ordforråd af espresso-begreber. Det er nemlig et af slagsen, du ikke kommer udenom – og som har stor betydning for kaffens smag og behag.
Læs også:
Hvad er ekstraktion?
Ekstraktion fortæller, hvor stor en overflade af kaffen, der kommer i kontakt med vandet, når du brygger. Det kan oversættes næsten direkte til brygning. Ganske simpelt.
Ekstraktion er altså en reaktion, der sker, når vand og kaffe mødes. Der kan dog være forskellige grader af ekstraktion. Når du fin kaffe i filteret, er ekstraktionen større. Er vandet varmere er ekstraktionen ligeså større. Ekstraktion er et begreb, du gerne skal kende til, når du begiver dig ud i den smagfulde kaffeverden. Det er jo, som skrevet, brygning. Og her er der mange variabler og parametre, der påvirker kaffen.
Små kaffestykker (meget fintmalet kaffe) vil have en hurtigere ekstraktion, da kontakten med vandet er større. Grovere kaffestykker (groftmalet kaffe) har en langsommere ekstraktionstid, da kontakten med vandet er mindre. Det gyldne spot er lige imellem. Det smager bare bedst.
Hvad er underekstraheret kaffe?
Underekstraheret kaffe er, når kaffebønnerne er for groft malet eller brygget for hurtigt. Det giver kaffe syrlige og nærmest eddike-agtige noter, hvor du med garanti savner dybde og fylde, når du drikker den.
Hvad er overekstraheret kaffe?
Overekstraheret kaffe er, når du kaffebønnerne er malet for fine eller brygget for langsomt. En overekstraheret kaffe kan have bitre og tørre noter, der kan smage lidt som kridt. Det er heller ikke en rar oplevelse i munden, og det er netop derfor, at den gyldne mellemvej er, ja, gylden.