Erhverv

Fri-Fragt-Fredag!

Gratis fragt på alle ordrer hele dagen!

Erhverv

Hvis du har læst lidt med rundt omkring på vores sider, har vi nævnt bloom pour et par eller flere gange. Vi har måske ikke nævnt det eksakte, og lidt elegante, udtryk. Men vi har refereret til det flere gange. Det er nemlig det, du gør, når du hælder lidt vand over din kaffe og derefter lader kaffen “blomstre” i nogle sekunder.

Læs også:

Bloom pour - ØNSK Kaffe

Hvad er bloom pour?

Bloom pour er den proces, hvor du hælder lidt vand over dine malede kaffebønner i fx din stempelkande, din Chemex eller din Hario, hvorefter du lader kaffen “blomstre” i 30-40 sekunder, inden du fortsætter med at brygge. Det giver kaffen lov til at vokse og udvikle sig, hvilket gør en smagfuld forskel for dit resultat i koppen.

Der er selvfølgelig også en lidt mere teknisk grund til at bloome din kaffe. Lad os prøve at forklare dig lidt nærmere:

Blooming er også en betegnelse for afgasning af kaffe. Når kaffebønnerne bliver ristet, dannes der kuldioxid i bønnerne. Det er derfor, du kan se, at din kaffe bobler og bruser, når du hælder kogende vand over. Det er nemlig kuldioxid, der undslipper kaffen. Det er uanset, om du brygger stempelkaffe, AeroPress eller pour-over-kaffe i fx en Chemex. For meget kuldioxid kan give din kaffe en syrlig og ikke særlig behagelig smag, hvilket også er derfor, vi “blomstrer” kaffen – for at give kuldioxiden tid til at slippe, inden vi brygger videre.

Kuldioxid har også den effekt, at det faktisk forhindrer vandet i at komme ordentligt i kontakt med kaffebønnerne og tage godt imod alle smagsnuancerne heri. Når vi lader kuldioxid slippe kaffen ved at udøve “bloom pour”, giver vi altså kaffen de bedste betingelser for at vokse sig smagfuld og lige til at slubre i.

Et blomstrende tip: Normalt siger man, at et bloom pour er på cirka x2 af kaffens vægt. Altså 50g kaffe = 100g bloom pour. Dog kan man selv justere smagen lidt ved at styre størrelsen af bloom pour. Laver man et mindre bloom pour end dobbelt af kaffen, bliver kaffen mere sød, mens hvis man laver et større bloom pour end x2, bliver kaffen mere syrlig og frisk.

ØNSK logo

Få vores tips og tricks

Skriv dig op til vores nyhedsbrev
og få vores kaffetips og
-tricks direkte i indbakken.