Her kommer din kaffe fra: Santos Isabel

Er du nysgerrig på at lære lidt mere om den søde og frugtige kaffe fra Santos Isabel, så har vi her sammen en lidt info og røverhistorier fra vores besøg på Finca San Isidro. 

Santos Isabel ØNSK

Velkommen til Finca San Isidro

Efter 6 timers kørsel nord fra hovedstaden Managua i Nicaragua kommer man til grænsen til Honduras i den bjergfyldte region Dipilto. Tager man en lille grus vej kort før grænsen, bliver man ført op af de streje bjergsider og ender i et lille lokalsamfund af kaffegårde, blandt andet Leonel Valladares som vi også køber kaffe fra. Kører man helt op til toppen af bjerget ligger regionens største gård Finca San Isidro og på gården bor familien Rodriguez. Santos er familiens overhoved og grundlægger af gården. Han har 3 sønner som alle er engageret i arbejdet på gården. 

Santos’ marker strejker sig helt op til toppen af bjerget. Turen derop er meget stejl og vi måtte holde godt fast til ladet af pickup-trucken da vi kørte derop. Udsigten er til gengæld hele turen værd, da man kan se 360 grader rundt på det grønne landskab af regnskov og kaffemarker. Til den ene side ligger grænsen til Honduras og man kan også se de bevæbnede grænsevagter der holder et vågent øje med os. 

Vi gik en tur igennem markerne med Santos han fortalte os at klimaforandringer er en stor udfordring for ham. Især i år, hvor manglede regn og intens varme ødelagde store dele af hans produktion. Det tager lang tid at tilpasse markerne til de nye forhold, ved eksempelvis at plante nye sorter der bedre kan håndtere varmen, samt plante flere skyggetræer. Derudover er det ikke til at vide, om det bliver det samme næste år, da vejret er meget uforudsigeligt.

På trods af dette, så producerer Santos en kaffe af rigtig høj kvalitet, og det er særligt imponerende hvordan han næsten udelukkende producerer høj kvalitetskaffe. Hans kaffer er præget af høj sødme og fyldighed, kombineret med frugtige og syrlige noter.   

Herunder kan du se en lille videohilsen fra Santos og lidt billeder fra hans kaffegård Finca San Isidro:

Familien Rodriguez

Santos har 3 sønner som alle er involverede i gården. Byron er den ældste søn, og han er den daglige leder på gården, og han har også sine egne marker hvor han dyrker egne kaffer. Santos’ øvrige sønner hedder Milton og Josue som, udover at hjælpe til på gården, også er begyndt at riste kaffe som de sælger i deres egen café i Ocotal. Det synes vi er ret cool – og en god måde for familien at stå for hele værdikæden samt udbrede kendskabet til Finca San Isidro. 

Sønnerne er alle ingeniører, og det bærer gården præg af. Når man kommer ind på gården, står der en gigantisk hjemmelavet vådmølle, som Santos, Byron, Josue og Milton har bygget. Formålet med vådmøllen er først og fremmest at separere kaffen bønnen fra bæret, samt fermentere og vaske bønnen. Normalt køber man sådan en maskine produceret af en stor fabrik, og de kan være rigtig dyre, hvis de skal kunne sikre en ordentlig kvalitet i kaffen. Istedet besluttede familien at bygge deres egen vådmølle, som kunne håndtere de store mændger de producerer, samt sorterer kaffen efter kvalitet. 

Maskinen er næsten ligeså stor som huset ved siden af, og er i to etager. Det er takket være denne, at familien kan producere kaffe af så høj kvalitet, fordi maskinen sikrer at rådne og umodne bær bliver sorteret fra og ikke forurener resten af kaffen. Det er virkelig imponerende at se den i gang, og Byron viser og forklarer stolt hvordan den fungerer. 

Smagen

Santos’ kaffe er virkelig lækker, og den smager ikke som en klassisk kaffe fra Nicaragua. Den har en fyldig smag fyldt med sødme som moden frugt, og kan især minde om saftig honningmelon. Dette suppleres med lidt tungere noter af chokolade og karamel.

Når kaffen brygges som pour over, kan den også have lidt syrlige citrus noter, der giver kaffen lidt kant og en utroligt god og kompleks balance.