Hvor ofte rister I kaffe?

Vi rister kaffe hver uge. Typisk rister vi kaffen hver mandag og tirsdag, som vi så sender ud for resten af ugen. Vi ristet kaffen hver uge for altid at kunne tilbyde friskristet kaffe til vores kunder. Vi har desuden et løfte om, at vi ikke udsender kaffe som er mere end 14 dage fra ristedatoen. Vi rister kaffen på en Loring kafferister, som giver en utrolig ren ristning som påvirker mere fremtrædende smagsnuancer.

Hvilke bønner passer bedst til espresso, stempel eller filter?

Hvilke bønner passer bedst til espresso?

Vi vil som udgangspunkt foreslå vores mørkristede varianter til espresso. Vores risteprofiler på vores mørke riste er optimeret mod espresso brygning. Med en mørkere rist fremmer vi mere fylde, sødme og intensitet. Hvis man er til de mere syreholdige espressoer, så kan de mellemristede varianter anbefales. Ved en lysere rist, vil de frugtige og syrlige undertoner komme til udtryk i højere grad. Du kan finde vores mørkristede kaffer her.

Hvilke bønner passer bedst til stempelkaffe?

Det er af vores mening, at kaffen til en stempelkaffe skal være mellemristede kaffebønner. Når kaffen trækker i 4 minutter (se i øvrigt vores Stempelkande bryggeguide) vil det blive kraftigt og en anelse bitter med en mørkristet kaffebønne.
I stedet vil du med en mellemristet eller lysristet kaffebønne få en mere kompleks kaffesmag med flere nuancer, hvor kaffens rene smag kommer mere til udtryk. Ved en mellemristet kaffe eller lysristet kaffe vil du få mere syre og flere frugtige undertoner frem.

Hvilke kaffebønner passer bedst til filterkaffe?

Det korte svar er mellemristede kaffebønner. Vores mellemristede kaffer er optimeret mod filterbryg. Overordnet set er vores mellemristede varianter, Leonel Valladares, Corcasan, Santos Isabel, Café de Alturas og Silvio Sanchez ristet med øje at have en smule syre, god sødme og en rund smag. Se mere om de enkelte kaffer inde på vores shop.

Hvilken kaffe skal jeg vælge?

Når du skal vælge en kaffe, er der flere forskellige hensyn du skal kigge på. Hvilken kaffe du synes er bedst, vil altid være en smagssag. Men der er flere parametre, du kan kigge efter. Disse parametre består af:

 • Aroma – hvordan dufter kaffen, og hvor intens er aromaen du fornemmer ved duft.
 • Syre – hvilket type syrlighed har kaffen. Hvor intens/skarp er den? Er kaffen sur?
 • Krop/fyldighed – hvordan føles kaffen i munden. Tung eller let og tynd? 
 • Eftersmag – hvilken smag efterlader kaffen i din mund? Bliver den siddende, og er det godt eller skidt?
 • Sødme – sødme er som udgangspunkt et ønskelig smag, og som er svær at misse.
 • Balance – Hvordan spiller alle de forskellige parametre sammen – og harmonerer de godt eller skidt?
 • Smag – kan du identificere nogle smagsnoter?

Ofte vil disse parametre være beskrevet på kaffen i mere eller mindre grad. Hvert fald når man handler specialkaffe.

Så værsgo – nu er du lidt klogere, og parat til at smage på kaffe på en mere sofistikeret måde. Prøv engang at tage en tår af kaffen og smag efter ét parameter ad gangen.

Snart vil du være parat til at vide, hvilke typer smage du godt kan lide.

 

Tilsætter i smagsaromaer i kaffen?

Nej, vi tilsætter ikke smagsaromaer til kaffen. 
De smagsnoter vi beskriver vores kaffer med, kommer udelukkende fra: 

 • Kaffens sort
 • Kaffes terroir – dvs. kaffens naturlige miljø, såsom jord, højde, nedbør, klima. 
 • Kaffens processeringsmetode. Er kaffen vasket giver det er ren smag med let syre, er kaffen processseret som honey bliver kaffen oftest med større fylde og sødme, eller som natural kaffe, hvor frugtighed og fylde fremhæves.
 • Kaffens ristning – er kaffen ristet lyst eller mørkt

Hvordan smager kaffe fra Nicaragua

Nicaraguansk kaffe er typisk karakteriseret ved at være fyldig, sød og med let syre. Det er dog en kraftig tommelfingerregel. Nicaragua har nemlig flere forskellige regioner, hvor der er forskellige mikroklima og traditioner for dyrkning. 

Eksempelvis vil man med kaffer fra Jinotega, Matagalpa og Madriz typisk finde kaffer med noter af chokolade, nødder og brun sukker. Typisk er kaffer fra de regioner med stor fylde og lav syre. Rigtig gode kaffer til espresso. Kafferne fra Corcasan og Café de Alturas er kendetegnende for disse regioner.

Kigger man i stedet mod kafferegionen Nueva Segovia vil man møde kaffer dyrket højere oppe i bjergene. Det afføder smage der har lidt større kompleksitet og med højere syre og nogle frugtige undertoner. Her dyrkes kafferne fra Leonel Valladares, Santos Isabel og Silvio Sanchez.

Foruden selve regionen de er blevet dyrket i, er der en række andre faktorer der spiller ind på smagen. Hvilken sort er brugt, hvilke højde er kaffen dyrket i, er kaffen vasket eller processeret som honey eller natural, som eksempelvist Silvios kaffe er.