Hvornår skal jeg vælge lysristet, mellemristet eller mørkristet?

Mellemristet kaffe

Vores mellemristede kaffebønner er optimeret mod filterbryg. Dvs. vi har ristet kaffen så at den passer godt til at blive brygget som filterkaffe. Når vi rister kaffen mellemristet opnår kaffebønnerne en kernetemperatur 210-215°C. på En mellemristet profil giver ofte en rund fornemmelse af smagen. Her vil der være let sødme, god fyldighed og en fin balance mellem smag og syre.

Vores mellemristede kaffer er en smule til den lyse side. Herved får vi en smule mere syre ind i kaffen, som biddrager med noget friskhed.

Se vores udvalg af mellemristede kaffebønner her

Mørkristet kaffe

Vores mørkristet kaffer er imellem 221-227°C. Jo mørkere kaffen bliver, jo mere bitterhed og intensitet. Lysest i vores varianter findes Santos Isabel, Leonel Valladares. I den mørkere ende har vi varianter som Café de Alturas og Corcasan. Mange synes at de mere mørkristede kaffer harmonerer bedst i mælkedrikke, hvor deres kraft og intensitet er godt modsvar til den basiske mælk.
Er man derimod mere til en kompleks espresso, hvor syre, sødme og frugtige undertoner må udfolde sig, bør man gå efter de lysere mørkristede varianter eller endda bruge mellemristede kaffebønner.

Lysristet kaffe

En kaffe der er lysristet har typisk en temperatur mellem 195-210°C. Bønnerne får en lysebrun farve og bibeholder rigtig meget smag og aroma fra kaffen. Vi rister kaffen fra Silvio Sanchez ret lyst med en temperatur på 208°C. Her får den en elegant karakter med massere af syre. Vi rister desuden også vores månedens kaffer forholdsvist lyst. Her prøver vi at få rigtig meget af månedens kaffes særpræg frem – og det mener vi kommer stærkest til udtryk ved en forholdsvis lys rist.

 

Hvad er holdbarheden på kaffe?

Bliver kaffe for gammel og skal man gå efter holdbarhedsdatoen på pakken?

På ØNSK kafferne, har vi sat en holdbarhed på 1 år efter ristedatoen.

Kaffe bliver som sådan ikke dårligt. Det er nemlig ikke sådan at det rådner eller mugner. Men i stedet vil kaffe blive kedelig. Især hvis kaffen ikke opbevares under de rette forhold. 

For at få den bedste smag anbefaler vi, at kaffebønnerne friskkværnes inden brug, og at de anvendes 5-6 uger efter ristning. 

Vi har skrevet et blog-indlæg om det her: Guide: Sådan bør kaffen opbevares – få mere ud af din kaffe.

 

 

Hvordan opbevarer jeg kaffen for at holde den frisk?

Har du nogle gange bemærket, hvordan smagen på kaffe kan ændres over tid? Så er det fordi at kaffe er et fordærveligt produkt, og kan aftage meget i smag hvis de kommer i kontakt med ilt. 

Her gir vi 5 råd til at holde kaffen frisk:

  1. Køb først og fremmest friskristet kaffe. Kig efter ristedato på kaffeposer.
  2. Hele bønner er friskere end formalet kaffe
  3. Opbevar kaffen i en lufttæt beholder
  4. Hold kaffebønnerne køligt
  5. Kaffe er som vampyrer og kan ikke lide lys

Se vores store guide: sådan bør kaffen opbevares – få mere ud af din kaffe.

 

Hvad betyder økologi for kaffe?

Hvorfor bør man vælge økologi, når det gælder kaffe?

Det er der flere grunde til. Overordnet set handler økologi om at fravælge kunstgødning og kemisk fremstillede sprøjtemidler. 

En af biprodukterne af kunstgødning og kemiske sprøjtemidler er pesticider. Pesticider har vi som mennesker ikke godt af, og i konventionelt dyrket kaffe vil pesticidindholdet være større end i økologiske produktioner, hvor pesticider ikke bruges.

Der har desuden en række fordele for miljøet at producere økologisk kaffe. Når man dyrker økologisk kaffe har man typisk brug for flere skyggetræer i kaffeplantagen.  Aske Bosselmann, Ph.d. i Skov & Landskab ved KU, har undersøgt de miljømæssige udfordringer ved konventionelt dyrket kaffe, og fordelene ved dyrkning med skyggetræer. Aske fortæller at skyggekaffe har en række miljømøssige goder; herunder:

  • Optag af C02 og lagring af kulstof
  • Beskyttelse og bevaring af biodiversitet
  • Beskyttelse af vandressourcer

Skyggetræerne har man fordi de større skyggetræer holder fugt i plantagen. Træerne på kafferfarmene er desuden med til at holde på jorden, så aflejring og erosion til nærtliggende vandløb begrænses. Kaffe dyrket plantager med mange skyggetræer har desuden mindre behov for gødning, og risikoen for udvaskning af kvælstof reduceres. Derudover er kaffeplantager med skyggetræer medvirkende til at bevare biologisk mangfoldighed. Særligt fuglende har gavn af de bevarede skyggetræer.

Vi har skrevet et udvidet blogoplag omhandlende Økologisk kaffe – og hvorfor det er en god idé.