Hvilket vand skal man bruge til kaffebrygning, og hvor varmt skal det være?

Hvilket vand er bedst til kaffe?

Det er et rigtig godt spørgsmål, og faktisk et meget undervurderet parameter.

Ud af en kop kaffe så består langt størstedelen af vand. Derfor har vandets sammensætning og kvalitet en massiv påvirkning på kvaliteten af den færdigbryggede kaffe.

Først og fremmest skal vi se på, hvilke parametre der er vigtige for kaffens smag, når vi snakker om vand.

 

 

Vandhårdhed (GH)

Calcium (kalk) er et af mineralerne i vand og betyder meget for vandhårdheden (GH). Calciumindholdet i vandet svinger meget fra vandværk til vandværk, og derfor kan smagen også ændrer sig, hvis du brygger en kop kaffe i Klitmøller eller på Frederiksberg. Når vi brygger kaffe er det en fordel for smagen, at fjerne en stor andel calcium. Calcium er ansvarlig for at tilføje fylde til kaffen. På den anden side, kan for meget calcium neddæmpe mange af de syrlige og søde undertoner. Og desuden er calcium også ansvarlig for tilkalkning fordi det ikke opløses ordenligt i vand.

Et andet mineral der har stor betydning for vandhårdheden (GH) er magnesium. Magnesium tiltrækker syre-molekyler og giver sødme og citrus-nuancer.

 

 

Karbonat hårdhed og PH-værdi i vandet

Karbonat  og bikarbonat er komponenter i vandet. Karbonat og bikarbonat prøver at holder PH-værdien i vandet stabilt. En stabil PH-værdi er vigtig at holde stabil ved kaffebrygning for at holde en balanceret og ensartet smag. Et lavt indhold af karbonat hårdhed vil give for meget syrlighed til kaffen. Omvendt vil en høj karbonathårdhed fjerne alle former for syre og efterlade en kedelig og flad kop kaffe.
PH-værdier bevæger sig fra 0-14, hvor 0 er syre, 14 er base, og 7 er neutral. Ved bryg med en vand med lav ph-værdi vil du få mere syre i smagen og omvendt vil du med en basisk vand fjerne sødme, syre og frugtige delikate smagsnuancer og i stedet få en mere flad og neutral kop kaffe.

 

Hvordan kan vi få en balanceret vand til kaffebrygning?

Så hvordan får vi den bedst mulige vand til vores kaffebrygning. Svaret er ikke entydigt, men der er to anerkendte metoder til at få en bedre vandkvalitet.  De er omvendt osmose, karbon filter eller blødgøringsanlæg.

 

Omvendt Osmose

Omvendt osmose er nok den dyreste måde at behandle vandet, og ses ofte på kaffebarer eller gode caféer hvor de gerne vil opnå den bedste kaffekvalitet. Oprindeligt var denne må skabt til at destillirisere vand til ikke at have mineraller, ioner, klor og sulfat. Men til kaffe har vi dog brug for nogle af disse mineraler. Hvis vandet ingen mineraller har, så vil vi som resultat få en flad og kedelig kop kaffe.
Derfor kan vi med omvendt osmose tilføje de mineraller ,vi skal bruge for at få en god kop kaffe.

Vandfilter

Vandfiltre er et godt og billigere alternativ til omvendt osmose. Der findes et hav af forskellige kalkfiltre. Heribland BWT som laver filterkander som BWT magnesium mineralizer filterkande som fjerne omkring halvdelen af karbonathårdheden af dit postevand. Foruden at fjerne kalk, fjerner vandfiltret også klor, bly og kobber og tilfører samtidigt magnesium til vandet. Resultatet af filtreringen er at vandet vil komme til at smage mere friskt og have en blødere fornemmelse.

Hvad er problemet med kalk og kaffemaskiner?

Kalk har som tidliger konkluderet nogle negative indvirkninger på kaffesmagen. Kalk, eller calcium, giver fylde til kaffen, men for meget af det vil skabe en flad smag uden syre og sødme. Foruden at indvirke negativt på kaffesmagen, så aflejerer kalk. Kalkaflejringer kan ødelægge din espressomaskines kedel og indvendige dele. Kalkaflejringerne sker typisk i varmelegement, rør og magnetventiler og vil på et tidspunkt resultere i driftsstop på din espresso- eller kaffemaskine. Derudover har kalkaflejring en stor indvirkning på varmelegemets evne til at opvarme, og jo mere kalkaflejring, jo mere energi vil være krævet for opvarmning.

Så hvis du har en espressomaskine eller kaffemaskine, vil det være en god investering for din privatøkonomi, at afkalke din maskine jævnligt og bruge filtreret vand, således du ikke udsætter din kaffemaskine unødigt kalk. Konsekvenserne er kostbare reperationer og en højere energiregning. Reperationerne vil ofte forekomme på defekte magnetventiler, varmelegemer der ikke længere fungere og tilstoppede rør.

Hvordan finder jeg vandhårdheden på mit postevand?

Ofte vil du kunne finde informationen omkring vandhårdheden hos dit lokale vandværks hjemmeside.