Den perfekte espresso

Hvordan laver man espresso?

Det skorter ikke på teorier og teknikker til at brygge det perfekte skud espresso. Vi står selvfølgelig heller ikke tilbage for at smide et bud i bøssen. Så her kommer ØNSKs take på, hvordan man brygger den bedste espresso. Guiden er inspireret af kaffeekspert Anette Moldvaers tips og tricks, og derfor skal der lyde et espresso-skud ud til hende. Hun er i øvrigt forfatter til bogen ‘Coffee Obsession’, der er et must-have i reolen for kaffeelskere.

Det, at brygge en god espresso igen og igen, kan være udfordrende. Derfor gennemgår vi her, hvordan man gør, hvorfor man gør det, og hvordan et velbrygget espressoskud tager sig ud.

Er du lidt rusten? Opfrisk din viden om espresso med blogindlægget: Hvad er espresso?

Det skal du bruge for at brygge espresso

  • Espressomaskine
  • Espressokværn
  • Filterholder
  • Stamper
  • Stampermåtte
  • Knockbox
  • Kop
  • Vægt
  • Tør klud

Espresso bryggeguide

Klargør maskinen

Følg disse tre trin for at klargøre din espressomaskine til brygning:

  1. Sæt din filterholder i maskinen og tænd den. Lad begge dele blive varme.

  2. Fjern efterfølgende filterholderen og tør den ren med en klud.

  3. Rens bryggehovedet for tilbageværende kaffe ved at skylle vand gennem det.
Der bliver tændt for espressomaskinen, som får lov at blive varm
Vand løber igennem bryggehovedet på en Rocket-maskine
For at lave espresso skal der kværnes kaffe

Kværn kaffe

Kværn 20g kaffe ned i filterholderen.

Vi bruger mørkristet kaffe fra Corcasan. Målsætningen er en bryggetid på 25 sekunder og et udbytte på 40g kaffe.

Tip: Det er ikke unormalt at kassere flere espressoskud, før man rammer den rigtige kværningsgrad.

Får du for meget espresso i koppen, er kaffen kværnet for groft. Får du for lidt, er kaffen omvendt for fin.

Stamp kaffen

Fordel kaffen i filteret ved at slå let på siden.

Placér filterholderen på stampermåtten og pres med omtrent 15kg.

Sørg for at holde stamperen plan, når der presses, så kaffen får en jævn overflade.

Målet er at trykke kaffen sammen og danne en puck, der kan modstå vandpresset, men som samtidig tillader vandet at flyde jævnt gennem kaffen.

Kværnet kaffe bliver stampet til espresso
Espressofilter med stampet kaffe i, klar til at blive brygget
Et skud bliver brygget på espressomaskine

Bryg espresso

Sæt filterholderen i bryggehovedet og start bryggeprocessen med det samme.

Placér en opvarmet kop under.

Der bør begynde at flyde espressokaffe ned i koppen efter ca. 5 sekunder.

Efter 25 sekunder er brygningen færdig, og du skulle gerne stå med 40g espresso, der har en lækker crema på toppen.

Er den godkendt?

En velbrygget espresso har et flot lag crema på toppen. Cremaen skal have en gyldenbrun farve og være fri for fremtrædende luftbobler.

Når cremaen har lagt sig, bør den hænge pænt sammen og være et par milimeter tyk. Smagen skal rumme både sødme og syre, og teksturen skal føles glat og cremet.

Hvis din espresso smager forkert, kan det skyldes en eller flere af følgende…

Espressoen er for sur eller syrlig:

  • Vandet i maskinen er for koldt.
  • Bønnerne er for lysristede.
  • Kaffen er kværnet for groft.
  • Kaffedosen er for lille.

Espressoen er for bitter:

  • Vandet i maskinen er for varmt.
  • Espressomaskinen trænger til rengøring.
  • Bønnerne er for mørkristede.
  • Kaffen er kværnet for fint.
  • Kaffedosen er for stor.
Et perfekt skud espresso
Efter espressoen er brygget, skal pucken med kaffe slås ud i en knockbox
Filterholder og filter tørres af efter brug

Rengør maskinen

Hvis du ikke regelmæssigt husker at rengøre din espressomaskine, vil der opbygges rester af olier og partikler fra kaffe i maskineriet. Det kan både ødelægge maskinen og give dine espressoer en dårlig smag.

Når du har brygget din espresso bør du derfor altid huske, at:

  1. Fjerne filterholderen fra bryggehovedet.
  2. Slå den brugte puck ud i knockboxen og tørre den af med en klud.
  3. Skyl bryggehovedet igennem med vand for at fjerne eventuelle rester.

Udvalgte produkter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *