5 tips til at lave en bedre kop kaffe derhjemme

I jagten på den perfekte kaffeoplevelse, kan du skrue på nogle parametre, som gør din kaffebrygning bedre. Her har vi samlet 5 ret simple tips, der vil løfte din kaffeoplevelse markant. 

chemex

1) Brug friske bønner!

Så snart at de grønne kaffebønner er blevet ristet, spreder duften af kaffe sig, hver gang du åbner posen. Kaffen er fuld af aroma og gasser fra ristningen, der giver kaffen i koppen den karakteristika som netop er særligt for dén kaffe. 

Både duften og smagen aftager dog langsomt, og efter nogle måneder er al aromaen feset ud af kaffen og man står tilbage med en kedelig og bitter kaffe, der kunne være hvilken som helst kaffe. 

Derfor skal du sørge for, at tjekke ristedatoen på posen. Vi anbefaler at du køber bønner, der er ristet inden for de sidste 3 uger. Så kan du med fordel købe lidt mindre portioner, og købe lidt oftere for at holde kaffen frisk.  

Vi kan dog ikke altid sige “jo friskere, jo bedre”. Når kaffen lige er kommet ud af risteren, kan den godt have en overdøvende smag af “ristning”, der mest af al er en intens fyldighed, der kan minde lidt om hø. Det kan være meget forskelligt (og subjektivt) hvornår en bestemt kaffe smager aller bedst. Som tommelfinger-regel synes vi, at en filterkaffe er bedst 7-14 dage efter ristning, og en espresso 14-21 dage efter ristning, 

Tip: hvis der ikke står en ristedato på posen, så ville vi nok styre uden om den kaffe.

(PS. Hos ØNSK rister vi kaffe hver uge, så vi altid sikrer at kaffen vi sender ud er så frisk som mulig)

kaffebønner

2) Kværn kaffen lige inden du skal brygge

For at få det meste ud af din kaffe, er det essentielt at kaffen er helt friskmalet. Vi anbefaler at der ikke går længere end 15 min fra kværning til brygning. Det skyldes at så snart kaffen bliver malet, brydes kaffebønnerne op i en masse små stykker og øger derved bønnens overflade, som kommer i kontakt med ilt. Faktisk så bliver en kaffebønne til cirka 490.000 stykker når den kværnes til espressobrygning. Det betyder også, at der frigives en hel masse aroma som ellers var inde i bønnen – Det er også derfor at det dufter så meget når vi kværner kaffe.

Den største skurk i dette senarie er ilt, som også får din cykel til at ruste og din frugt til at blive blød og brun. Du kan sammenligne kaffen med et æble – hvis æblet er skåret ud i stykker, bliver det hurtigere brunt og dårligt end hvis du lader det hele æble ligge. Konsekvensen af oxidering i kaffen er, at den mister sine søde og fyldige nuancer og aromaer, som erstattes af en af flad og jordet smag. Derfor er det vigtigt at du holder kaffen som bønner indtil lige inden du skal brygge kaffen for at få mest smag ud af kaffen.

(Tip: hvis du vil blive endnu klogere på kaffekværnen så læs denne komplette guide til kaffekværning, hvor vi også forklarer om kværningsgrader)

kaffekværn

3) Fjern de smage der forringer din kop

Når du brygger din kaffe, så vil du så vidt muligt minimere udefrakommede smage, der kan sætte sig i kaffen. Og her skal du særligt være opmærksom på to ting: 
 
1. VAND – din kaffe består af 90% vand så det er vigtigt at sikre at vi først og fremmest bruger friskt koldt vand der er rent. 
Det kan være en god investering at købe en kande der kan filtrere tungmetaller og kalk fra vandet, da de også påvirker smagen i kaffen negativt. Derudover er det også vigtig for at passe godt på dit udstyr.
 
(Tip: du kan på vores shop finde en BWT kande, der filtrerer vandet og tilsætter magnesium som ikke bare er sundt, men også fremhæver kaffens nuancer).
 
2. PAPIRSFILTRE – Hvis du brygger med et papirsfilter i din moccamaster eller pour over kande, kan du med fordel skylle filteret med lidt varmt vand. Papiret kan nemlig overføre en smag af papir til din kaffe, som giver en flad, earthy smag til kaffen. 
kaffebryg

4) Få styr på din kaffe/vand ratio

Det næste tip er forholdvis simpelt, selvom det for mange ofte giver problemer i kaffebrygningen.

Rigtig mange kopper kaffe bliver ødelagt fordi blandingsforholdet mellem kaffe og vand ikke er korrekt. Det er ligesom når vi bager et brød, så er vi nødt til at veje eller måle den mængde mel og vand vi kommer i, for at sikre at vi rammer plet på konsistensen. Det samme gælder for kaffe.
Helt konkret så er tippet her: brug en vægt – og afvej både kaffen og vandet. 

Det glæder selvfølgelig kun hvis du brygger på en Chemex eller Hario hvor du selv er herre over, hvor meget vand du hælder over kaffen. Dog skal du også måle, hvis du brygger med en filtermaskine eller en espressomaskine, hvor meget kaffe du kommer i filteret i forhold til mængden af vand du lader løbe igennem kaffen. 

Og så tænker du nok: hvor meget vand skal jeg så bruge? 
Det lange svar er, at det er en smagssag og at du skal prøve dig frem, og det korte svar er at du skal bruge 7g kaffe pr 125 ml vand. Det passer meget godt til de fleste bryggemetoder. 

Hariov60

5) Lad kaffen blomstre

Okay – Vi har gemt det bedste til sidst. Dette trick løfter nemlig kvaliteten af din kaffe markant: du skal lave et såkaldt “bloom pour”. 

Når du brygger din kaffe på Moccamasteren, Chemexen, stempelkanden eller lignende, kan du i stedet for bare at hælde vandet over kaffen med det samme, give kaffen mulighed for at stå og udvikle en masse smag og aroma med bare en lille smule vand. 

Det gør du ved at hælde kun lige nok vand over kaffen så kaffen er dækket. Derefter rører du rundt med en ske eller spinner glasset, så alt kaffe bliver blandet med vandet. Så lader du kaffen stå i 20-30 sekunder. Her vil du se at kaffen nærmest vokser eller “blomstrer” og små bobler vokser op fra kaffen.

På den måde lader vi en masse carbondioxid slippe ud af kaffen, som eller kan give en sur smag, og “forstyrre” vores kaffebrygning. 

Det var vores 5 generelle tips til at brygge en bedre kop kaffe. Hvis du gerne vil nørde endnu mere, så kan du dykke ned i hver enkelt af disse punkter og eksperimentere med eksempelvis forskellige vandtyper, kværningsgrader og kaffe/vand ratios, som kan give kaffen forskellige udtryk og nuancer.

Det sidste råd vi har, er: tag det roligt og nyd din kaffe!